foto

Marta Kubišová

  • nar. 1.11.1942 (75 let)
    České Budějovice, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích. Tatínek byl lékař – internista. Maminka byla dlouhá léta v domácnosti a o mnoho let později prodávala desky v prodejně Supraphonu v Celetné ulici v Praze. Mladší bratr Honza v roce 1968 emigroval do Kanady, kde žije dodnes. Amatérsky zpívat začala Kubišová s taneční kapelou, kterou sestavili muzikanti z lázeňského promenádního orchestru Poděbrady, a v nedalekém Nymburce zpívala na odpoledních čajích. V letech 1959–62 byla zaměstnaná ve sklárnách, ke studiu doporučena nebyla. Vyhrála konkurz do pardubického Stop divadla, kde vystupovala jednu sezónu (1962–63). V roce 1963 získala angažmá v divadle Alfa v Plzni spolu s Bobanem Ondráčkem. Jejich první inscenace byla od Ludvíka Aškenázyho a jmenovala se Ukradený měsíc.

Od září 1964 nastoupila do pražského Divadla Rokoko na Václavském náměstí, v té době se několikrát objevila i v TV pořadu Vysílá studio A. V prosinci 1965 se poprvé sešla s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem na jedné scéně v Rokoku a začali zkoušet představení Čekání na slávu. Sezóna v roce 1966 byla úspěšná. Přišla i stříbrná Bratislavská lyra za duet Oh, Baby, Baby s Helenou Vondráčkovou. Také účinkovala ve filmu Jana Němce Mučedníci lásky. V roce 1967 získala Zlatého slavíka za rok 1966 a bronzovou Bratislavskou lyru za duet Nech tu lásku spát s Waldemarem Matuškou. Účinkovala v seriálu Píseň pro Rudolfa III. režiséra Jaromíra Vašty.

V lednu 1968 byla s Vondráčkovou a Neckářem v Cannes na soutěži MIDEM. V březnu pak mělo v Rokoku premiéru představení Filosofská historie. V dubnu Kubišová vystupovala v pařížské Olympii na pozvání Bruna Coquatrixe. Získala zlatou Bratislavskou lyru za píseň Cesta a účinkovala v televizním recitálu Náhrdelník melancholie režiséra Jana Němce. Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna se její píseň Modlitba pro Martu stala tzv. národním protestsongem. V listopadu pak vzniklo trio Golden Kids, ve kterém vystupovala společně s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem.

V anketě Zlatý slavík za rok 1968 byla Marta zlatá. Na show Golden Kids (Micro Magic Circus a Music Box No. 1) se psaly přímo nadšené kritiky. V roce 1969 měla Marta první svatbu – jejím manželem se stal režisér Jan Němec. Ten s ní v tom samém roce natočil televizní hudební medailon Proudy lásku odnesou, výtvarně stylizovaný Josefem Vyleťalem. Jednalo se vlastně o klipy k jejímu prvnímu sólovému albu Songy a balady. V lednu 1970 se Marta stala opět Zlatou slavicí za rok 1969, ale cenu obdržela už jen soukromě za dveřmi redakce Mladého světa. Doba přituhovala, začala normalizace.

Poslední vystoupení Marty s Golden Kids proběhlo 27. ledna 1970 ve sportovní hale v Ostravě. Pragokoncert Martě od února zakázal její pěveckou činnost. Byla totiž příliš spjata se „srpnem 68" a kvůli podvržené pornofotografii byl důvod k zákazu na světě. Trio Golden Kids se rozpadlo 3. února. Zřejmě všechny náhlé události této doby měly za následek, že v roce 1971 Marta ve vysokém stadiu těhotenství potratila a prožila klinickou smrt. V té době se živila lepením sáčků na hračky. Manžel Jan Němec později odešel do USA (v roce 1974, dva roky po jejich rozvodu, byl přinucen odejít do exilu).

V roce 1974 se Marta vdala podruhé, vzala si režiséra Jana Moravce. V roce 1977 se stala signatářkou a následně (po uvěznění Václava Havla) byla i mluvčí Charty 77. Podobně jako ostatní signatáři byla průběžně sledována StB. 1. června 1979 se Martě narodila dcera Kačenka, její největší životní radost a nejlepší song jejího života. V letech 1981–89 byla Marta zaměstnaná jako referentka zásobování ve Výstavbě sídlišť. 10. prosince 1988 byla pozvána na první „povolenou" demonstraci ke 40. výročí vyhlášení Deklarace lidských práv. Zazpívala tehdy na Škroupově náměstí, a šlo tak vlastně o její první veřejné vystoupení od roku 1970.

Sametová revoluce v roce 1989 Martu opět rozezpívala. 21. listopadu na balkóně Melantrichu na Václavském náměstí poprvé po letech zazpívala Modlitbu pro Martu a hymnu. Po boku tehdy měla svého kamaráda Václava Havla. Její první návrat na pódium se uskutečnil 3. prosince v rámci Koncertu pro všechny slušný lidi. Supraphon ještě v prosinci téhož roku vydal reedici jejího jediného alba Songy a balady. Jeho křest se po 20 letech konal v Lyře Pragensis. Její první samostatný koncert se uskutečnil 2. června 1990 v Lucerně, kde jí byl dodatečně předán Zlatý slavík – tzv. „doživotní".

V únoru 1992 se rozjel i pořad na pomoc zvířatům „Chcete mě?", který se vysílá dodnes. Koncert Golden Kids Comeback se uskutečnil 3. listopadu 1994. V Lucerně jim tehdy byla předána platinová deska za 250 000 prodaných nosičů. Tento koncert si zopakovali i v následujícím roce a tím éra Golden Kids skončila. 28. října 1995 získala Marta (z rukou prezidenta ČR Václava Havla) Státní vyznamenání za zásluhy a později také Svatováclavskou cenu. V rámci udělování cen Akademie populární hudby byla v roce 1998 uvedena do Síně slávy. V roce 1997 vyšla Martina první biografická kniha Chytat slunce, kterou napsal Adam Georgiev. Druhá biografická kniha Asi to tak sám Bůh chtěl vyšla v roce 2005 a jejím autorem je Luboš Nečas.

Několik let je Marta čestnou členkou správní rady v Nadaci na ochranu zvířat a také jednou z patronek Projektu Šance. Od roku 1997 je její domovskou scénou Divadlo Ungelt v Praze. 21. listopadu 2001 měl v Ungeltu premiéru komorní muzikál Líp se loučí v neděli od Andrew Lloyd Webbera, za který Marta v roce 2002 získala cenu Thálie. V roce 2008 vydal Supraphon DVD Příběh. Jde o výběr klipů především z 60. let, ale nechybí ani ty ze současnosti.

Zatím poslední Martin recitál v Divadle Ungelt se jmenuje S nebývalou ochotou... a premiéru měl 22. dubna 2010. V roce 2010 vyšlo díky Supraphonu 3CD Vyznání. V roce 2012 vydal Supraphon k Martinu jubileu 6CD Zlatá šedesátá. Jde o kolekci 125 písní z let 1963 až 1970. 29. října 2012 předal Martě Pierre Lévy, velvyslanec Francie v České republice, insignie rytíře Řádu čestné legie. Také vyšla další kniha o Martině životě s názvem Marta Kubišová, kterou napsal Luboš Nečas. Křest této knihy se uskutečnil 29. listopadu 2012 v Divadle Ungelt.

Muzikál Touha jménem Einodis měl premiéru 19. června 2013 na Letní scéně Divadla Ungelt. Na libreto Marty Skarlandtové napsal hudbu Karel Štolba a Marta se o roli baronky Sidonie Nádherné dělí s Anetou Langerovou. Postava Sidonie Nádherné je Martě bytostně blízká. Byla to inteligentní a svobodomyslná žena, velká milovnice zvířat i nadšená kuřačka.

Evolution Films

Herecká filmografie

Filmy

2013 Touha jménem Einodis (divadelní záznam)
2011 Waldemar Matuška 2 - Buď pořád se mnou
2008 Svět z papíru (studentský film)
2007 Bestiář
2006 Kde lampy bloudí
2004 Kameňák 2
1995 Vysílá studio A po třiceti letech ... (TV film)
1993 Stalo se na podzim (TV film)
1969 Proudy lásku odnesou (TV film)
Revue pro následníka trůnu (TV film)
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Gramohit 68 (TV film)
Náhrdelník melancholie (TV film)
1967 Jak se krade milión
1966 Mučedníci lásky
Revue v mlze (TV film)

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Politika, kam se podíváš... (S04E12) - a.z.
1991 Stíny včerejška (TV seriál)
1968 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Betlém (E08)
Hrabě Monte Christo (E07)
1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Albrecht z Valdštejna (E04)
Miss Diorling (E03)
Muž v redingotu (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

2017 Bráním se dojetí
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Heleny Rytířové (S13E17)
2016 PopStory (TV seriál)
Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2014 Magický hlas rebelky
Tajemství Evy Pilarové (TV film)
Znovu 89 (koncert) - a.z.
2012 Marta Kubišová 70 (koncert)
Petra Janů 2012 (koncert)
Tajemství Petry Janů (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Marta Kubišová (S04E04)
Václav Neckář (S04E01)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Zdeny Mašínové (S07E19)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Vondráčková versus Kubišová (E05)
2010 Václav Hybš - muzikantská legenda (koncert)
2009 21 mluvčích Charty 77 (TV film)
Fenomén Gott (TV film)
Pocta Slobode (koncert)
Revoluce: Záblesk minulosti
Už je to tady (koncert)
Václav Neckář a hosté (koncert)
Zapomenutý svět komunismu (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Marty Kubišové (S04E34)
2008 Dlouhý půst Marty Kubišové (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Příběh
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Milana Heina (S03E34)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Václava Neckáře (S02E08)
13. komnata Kamily Moučkové (S01E09)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
Marta Kubišová 2005 (koncert)
Pátrání po Ester
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
Karel Svoboda 65 (koncert)
Český Woodstock
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
2002 Tenkrát 3 - Husákovo ticho (TV film)
2001 Noční hovory s matkou
Příběhy slavných (TV seriál)
Milý společník aneb Blues pro Luďka Hulana (S02E04)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Teď nemám čas, možná jindy... (S01E14)
Zpověď Ungelt
1999 Koncert pre ľudskosť; Boli sme tam všetci (TV film)
Tenkrát (TV film) - a.z.
1996 Vánoce s Helenou (koncert)
Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Golden Kids Comeback (koncert)
Po letech 1989-1994
1991 Modlitba pro Martu (TV film)
1990 Marta Kubišová 1990 (koncert)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)
1968 Spřízněni volbou
1966 Divadlo Rokoko

TV pořady

2017 Ceny Anděl 2016 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2017 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2013 (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Lucie Bílá 011 (TV pořad)
Na kávě u Kamily (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2010 (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Co nikdy neodnese čas... (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
Všichni zlatí slavíci (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
2000 HIT STOLETÍ (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
Vánoce s Hutkou (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Mít svůj kout (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Dneska je párty (TV pořad)
Přezůvky s sebou (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad) - a.z.
1993 Pohádkový svět Karla Gotta (TV pořad)
1992 Chcete mě? (TV pořad)
Legendy taneční hudby (TV pořad)
1990 Za onoho času (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1967 Zlatý slavík 1966 (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
Silvester na Dunaji (TV pořad)
Silvestrovské synkopy (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Život není pes (hudební videoklip)
2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
1969 Marta Kubišová - Mamá (hudební videoklip)
1968 Modlitba pro Martu (hudební videoklip)
1967 Nechte zvony znít (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1992 Chcete mě? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace