foto

Inger Nilsson

  • nar. 4.5.1959 (58 let)
    Kisa, Östergötlands län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jsem ve Švédsku snad jediná osoba, která nikdy nečetla Pippi..."

Inger Nilsson, celým jménem Karin Inger Monica Nilsson, se narodila 4. května roku 1959 v malém švédském městečku "Kisa"(počet obyvatel nedosahuje ani 4 tisíc). To je součást Östergötlandského kraje, nacházející se v jížní části Švédska.

Kariéra mladé Inger se začíná psát již na konci 60. let. V pouhých deseti letech si odbývá svůj filmový debut jako PIPI DLOUHÁ PUNČOCHA. Tato literární postava, která vzešla z pera světoznámé švédské spisovatelky Astrid Lingren, se těšila obrovské přízni nejen dětské čtenářské obce již ve své knižní předloze. Inger Nilsson však vtiskla této postavě nezapomenutelné kouzlo, které proslavilo nejen ji, ale i samotnou herečku po celém světě. Pod vedením známého švédské režiséra filmů pro děti Olle Hellboma tak vytvořila již v prvním ze série příběhů o zrzavé holčičce s nadpřirozenou silou nezapomenutelnou postavů filmového plátna. Kromě filmů o Pippi nemohla chybět ani v seriálu se stejnomenným názvem. Sama také nazpívala úvodní píseň ve všech filmech a seriálech "Tady přichází Pippi".

Role Pippi přinesla této herečce již v útlém věku veliký úspěch a diváci si ji od té doby spojovali právě a jen s touto postavou. Jak však sama herečka dnes říká, nikdy nelitovala toho, že se právě ona stala představitelkou Pippi Dlouhé Punčochy, kterou tak učinila nesmrtelnou. V ostrém kontrastu s dneškem, kdy je každý herecký počin měřen na peníze, je nutnou podotknout, že role Pippi tuto herečku nijak neobohatila. V době, kdy se tyto filmy natáčely, nebylo ve Švédsku dovoleno platit děti za filmování. Ještě dnes, téměř po 40 letech, v ní lidé na ulici stále vidí tu malou, rozpustilou, ale národem milovanou nestárnoucí Pippi Dlouhou Punčochu.

Kromě filmování vydala také album písní o Pippi, a to nejen v mateřské švédštině, ale také ve finštině (z jiné jazykové rodiny, ne germánské, jako je švédština, ale ugrofinské), tedy v jazyku, který vůbec neovládala. V roce 1978 nazpívala i album disco písní, to se však nesetkalo u posluchačů s příliš velkou odezvou.

Od roku 1987 spolupracovala i s několika divadelními skupinami na volné noze a vystupovala na několika slavných divadelních scénách ve městech Göteborg či Falun. V roce 2006 ji německá televizní produkce nabídla zatím poslední roli, a to postavu soudní lékařky Ewy. Jedná se o televizní adaptaci detektivních příběhů, které byly natočeny na motivy švédské spisovatelky Mari Jungstedt. V době, kdy nefilmovala ani nehrála divadlo, pracovala ve Stockholmu jako sekretářka u lékaře.

V roce 1975 byla její role Pippi oceněna španělskou televizní cenou "TP de Oro", která je v této zemi považovaná za nejvyšší televizní ocenění.

Veronika "Véronique" Uvírová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Der Kommissar und das Meer - In einem kalten Land (TV film)
Svart Cirkel
2016 Der Kommissar und das Meer - Für immer Dein (TV film)
Der Kommissar und das Meer - In einer sternlosen Nacht (TV film)
2015 Der Kommissar und das Meer - Das Mädchen und der Tod (TV film)
Der Kommissar und das Meer: Unter Männern (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Wilde Nächte (TV film)
Tady a potom
2014 Der Kommissar und das Meer - In einer dunklen Nacht (TV film)
2013 Der Kommissar und das Meer - Der böse Mann (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Der Wolf im Schafspelz (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Fürchte dich nicht (TV film)
2012 Der Kommissar und das Meer - Allein im finsteren Wald (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Niemand hat Schuld (TV film)
2011 Der Kommissar und das Meer - Eiserne Hochzeit (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Laila (TV film)
2010 Der Kommissar und das Meer - Der Tod kam am Nachmittag (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Ein Leben ohne Lüge (TV film)
2009 Der Kommissar und das Meer - Der sterbende Dandy (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Schwarzer Engel (TV film)
2008 Der Kommissar und das Meer - An einem einsamen Ort (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Sommerzeit (TV film)
2007 Der Kommissar und das Meer - Den du nicht siehst (TV film)
Der Kommissar und das Meer - Näher als du denkst (TV film)
2000 Gripsholm
1989 Nebojácná Kajsa
1970 Pippi na útěku
Pippi v zemi Taka-Tuka
1969 Pippi dlouhá punčocha
Pippi se připravuje na Vánoce

TV seriály

2007 Der Kommissar und das Meer (TV seriál)
2006 AK3 (TV seriál)
1969 Pipi Dlouhá punčocha (TV seriál)

Dokumentární

2002 Ollebom (TV film)

TV pořady

1998 Die Johannes B. Kerner Show (TV pořad)
1990 Fångarna på fortet (TV pořad)
stern TV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace