foto

Andreas Prochaska

  • nar. 31.12.1964 (54 let)
    Wien, Wien, Rakousko

Biografie

Andreas Prochaska (1964, Vídeň) začal pracovat u filmu jako asistent produkce a posléze se v oboru uchytil jako střihač. V této pozici pracoval i na takových snímcích, jako je třeba Zámek (Das Schloß, 1997) či Funny Games (1997) Michaela Hanekeho. Koncem 90. let se začal věnovat i režii televizních filmů s častými kriminálními zápletkami. Mimo televizi na sebe výrazněji upozornil až snímkem Za tři dny umřeš (In 3 Tagen bist du tot, 2006), kde jasně projevil svou inklinaci k žánrové tvorbě. Film byl uveden na řadě světových festivalů, včetně MFF Karlovy Vary, a stal se v Rakousku obrovským komerčním hitem. Podobný úspěch v domácích kinech opakoval Prochaska i se svou celovečerní bláznivou komedií Neúmyslný únos Elfriede Ott (Die unabsichtliche Entführung der Frau Elfriede Ott, 2010). Temné údolí je jeho třetí film.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2015 Země zločinu: Všude dobře, doma nejlíp (TV film)
2014 Sarajevo 1914 (TV film)
Temné údolí
2013 Bella Block - Hundskinder (TV film)
2011 Das Wunder von Kärnten (TV film)
Nezvěstná (TV film)
2010 Neúmyslný únos Elfriede Ott
2008 In 3 Tagen bist du tot 2
Jaderná havárie: Den první (TV film)
2006 Místo činu: Smrt z Afriky (TV film)
Za tři dny umřeš
2005 Mit Herz und Handschellen - Bombige Aussichten (TV film)
Mit Herz und Handschellen - Leiche auf Abwegen (TV film)
2003 Smrtelné nebezpečí (TV film)
2002 Chorobná posedlost (TV film)
2001 Die Hunde sind schuld (TV film)
2000 Smrt milionářky (TV film)
1998 Tři poštovní lupiči

TV seriály

2019 Spuren des Bösen (TV seriál)
Sehnsucht (E08)
2018 Ponorka (TV seriál)
Abrechnung (E08)
Verdammt (E07)
Gegen die Zeit (E06)
další epizody (8)
Spuren des Bösen (TV seriál)
Wut (E07)
2017 Maximilian: Das Spiel von Macht und Liebe (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
Spuren des Bösen (TV seriál)
Begierde (E06)
2015 Spuren des Bösen (TV seriál)
Liebe (E05)
2014 Spuren des Bösen (TV seriál)
Schande (E04)
2013 Spuren des Bösen (TV seriál)
Zauberberg (E03)
2012 Spuren des Bösen (TV seriál)
Racheengel (E02)
2011 Spuren des Bösen (TV seriál)
Das Verhör (E01)
2007 12 znamení (TV seriál)
2005 4 ženy a pohřeb (TV seriál)
2001 Sinan Toprak (TV seriál)
Vraždy v Kitzbühelu (TV seriál)
1994 Bella Block (TV seriál)
1970 Místo činu (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky