foto

Zdeněk Smetana

  • nar. 26.6.1925
    Praha, Československo
  • zem. 25.2.2016 (90 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento výtvarník a režisér animovaných filmů s charakteristickým rukopisem prošel důkladnou profesionální školou. Začínal u Jiřího Trnky v ateliéru Bratři v triku, kde si vyzkoušel řadu profesí. Již v prvních dílkách - agitkách (JEDINÁ RADOST) a reklamách - se objevují pro něj typické umělecké výrazové prostředky: nadsázka, humor, metafora. Pro charakteristiku jeho filmů anebo definici žánru se začal používat pojem moralita, sám autor své první morality nazývá psychologickými groteskami. Z nejznámějších jmenujme alespoň: LÁHEV A SVĚT, DEŠTNÍK, ROMANETO, KONEC KRYCHLE.

V 70.letech rozšířil Smetana témata svých filmů o aktuální společenské a politické náměty, jedná se například o angažované snímky PŮLNOČNÍ DEZERTÉŘI, A RUDÝ PRAPOR ZAVLAJE a další. Smetanovy filmy na motivy rozprávek J.Š.Kubína (DRÁTOVAT, FLIKOVAT nebo VŠEHOCHLUP) předznamenávají pozdější příklon k tvorbě pro děti, která je nejznámější a divácky nejoblíbenější, ať už jsou to třeba Pohádky z mechu a kapradí, cyklus Večerníčků o Rákosníčkovi anebo Malá čarodějnice.

Candida "Candida" .

Režijní filmografie

Filmy

1986 Kubula a Kuba Kubikula (TV film)
1985 Pohádky pod sněhem
1984 Malá čarodějnice
1980 Drátovat, flikovat
Konzerva
1979 Expozice
Krychle
1978 Všehochlup
1977 Nepřemožitelný nápis
Strašení čmeláků
1975 Láhev a svět
Čára a já
1974 Jak pan Čárka a pan Tečka trápili se dokolečka
1973 Amoroso funebrale
1971 Julie a Romeo
1968 Lukostřelci
1967 Problematorium
Soud
1966 Rondo
Voda čerstvosti
1965 Čtyřlístek
1964 Brejle
Deštník
Halali
V pravé dopoledne
Věnec
1963 Láhev a svět
Romanetto
1962 Jediná radost
1950 Půjde to

TV seriály

1994 Béďa rošťák (TV seriál)
1989 Radovanovy radovánky (TV seriál)
1986 Kubula a Kuba Kubikula (TV seriál)
1984 Malá čarodějnice (TV seriál)
1983 Rákosníček a jeho rybník (TV seriál)
Rákosníček a povětří (TV seriál)
1980 Brundibáři (TV seriál)
1975 Rákosníček a hvězdy (TV seriál)
1972 Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)
Jak Křemílek a Vochomůrka udělali obrovi píšťalku (S03E13)
Jak Křemílek a Vochomůrka hledali pět peněz (S03E12)
Jak Křemílek s Vochomůrkou zatopili až druhou sirkou (S03E11)
další epizody (13)
1970 Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)
Jak Křemílek a Vochomůrka přišli ke dvěma pěkným panenkám (S02E13)
Jak Křemílek a Vochomůrka jedli kaši (S02E12)
Jak Křemílek a Vochomůrka hráli maličké víle (S02E11)
další epizody (13)
1968 Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)
Jak zpívali koledu (S01E13)
Jak přivedli domů světýlkovou vílu (S01E12)
Kterak pekli kaštany (S01E11)
další epizody (13)

Dokumentární

1975 A rudý prapor zavlaje

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2010 Vzkaz Zdeňka Smetany (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2008 Vzkaz (TV pořad)
2005 Večerníček má narozeniny (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace