foto

Lenka Machoninová

  • nar. 11.7.1951 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lenka Machoninová se narodila v Praze do rodiny divadelního kritika, spisovatele a překladatele Sergeje Machonina. Vystudovala herectví na pražské DAMU (1972). Po absolutoriu získala své první angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích (Josefína, Peer Gynt). Od roku 1976 působila ve svobodném povolání a rozhodujícím způsobem se podílela na profilaci pražského divadla Na okraji (Labuť, která škrtí, Lady Macbeth Mcenského újezdu, Causy, Švejci). Ve druhé polovině 80. let byla členkou Laterny magiky, kde se podílela na inscenacích pantomimické skupiny Alfréd a spol. (Deklaunizace, Archa bláznů).

Příležitostné účinkování před kamerou zahájila postavou malé sestry hlavního hrdiny ve snímku LETOS V ZÁŘÍ (1963). Druhou a současně její největší filmovou rolí byla postava Lenky v působivém psychologickém příběhu režiséra Jana Kačera JSEM NEBE (1970). Dále ji bylo možné spatřit ve filmech OSADA HAVRANŮ (1977), TEMNÉ SLUNCE (1980), PLACHÉ PŘÍBĚHY (1982), SKALPEL PROSÍM (1985), JÁ NEJSEM JÁ (1985), MASSEBA (1989), v televizní inscenaci CO BUDEME DĚLAT V SOBOTU (1974) a ve dvou dílech seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974 - 1979).

V současnosti žije Lenka Foletti Machoninová ve Švýcarsku v italském kantonu Ticino, v městečku Maggia pod jižními svahy Alp. Se svým manželem, klaunem Albertem Foletti je majitelkou nejmenšího toulavého divadelního cirkusu v Evropě jménem Giroldon (pozn. giroldon v ticinském nářečí znamená tulák). S tímto cirkusem, jehož jedinými artisty jsou pouze Lenka a Alberto, každý rok putují po evropských zemích a v posledních letech zajíždí až na dálný východ do Ruska. Každý rok jsou k vidění i u nás v České republice.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1989 Masseba
1988 Raggedy Rawney, The
1986 Bumerang (TV film)
1985 Já nejsem já
Skalpel, prosím
1984 Fešák Hubert
1982 Plaché příběhy
1980 Blues pro EFB
Temné slunce
1979 Jak rodí chlap
1977 Osada Havranů
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Davídek (TV film)
1971 Naši furianti (divadelní záznam)
1970 Jsem nebe
1962 Letos v září

TV seriály

1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kvadratura ženy (S02E05)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Rubínové kříže (S01E04)

Dokumentární

1992 Turba ergo teatro (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace