foto

Evelyn Ankers

  • nar. 17.8.1918
    Valparaiso, Chile
  • zem. 29.8.1985 (67 let)
    Haiku, Maui, Hawaii, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Když se řekne Evelyn Ankersová, fanoušci starých hororů si okamžitě vybaví její krásu, výrazný křik a půvabný úsměv. Stala se nedílnou součástí několika kultovních hororů studia Universal. Na plátně se setkala s vlkodlakem, neviditelným mužem i hrabětem Draculou a byla právem nazývána „královnou béčkových filmů“. Nakonec však dala přednost rodinnému životu, díky čemuž zůstala na plátně navždy mladá.

Evelyn se narodila v Chile, její rodiče však byli Angličané. S dcerou se o dva roky později vrátili zpět do Anglie a ona byla velmi brzy rozhodnutá, že se chce stát herečkou. Už při studiu si zahrála menší role v několika britských filmech, například ve Wings of the Morning (1937) s Henry Fondou nebo v historickém filmu Požár nad Anglií (1937) s Laurencem Olivierem a Vivien Leighovou.

Na počátku druhé světové války emigrovala do Spojených států, kde podepsala smlouvu se studiem Universal a hned ji obsadili do filmu komediální dvojice Abbotta a Costella s názvem Hold That Ghost (1941). Největší průlom ale přišel s hororem Vlkodlak (1941). Evelyn si v něm zahrála něžnou Gwen Conliffovou, která se snaží pomoci prokletému Larrymu Talbotovi, jež se za svitu měsíce mění v hrůzostrašné monstrum. Larryho Talbota si zahrála další hororová legenda, Lon Chaney Jr., s nímž se Ankersová setkala ještě několikrát při natáčení filmů Frankensteinův duch (1942), Drákulův syn (1943) nebo The Frozen Ghost (1945). Oba se však za kamerou údajně neměli příliš v lásce a Evelyn vadilo Chaneyho časté pití.

Ve čtyřicátých letech byla zasnoubená s Glennem Fordem, ale zásnuby zrušila, protože potkala lásku svého života, pohledného herce Richarda Denninga. Zahrála si ještě v řadě převážně hororově laděných filmů, jako například The Mad Ghoul (1943), Weird Woman (1944), The Invisible Man's Revenge (1944) či The Pearl of Death (1944) a v roce 1950, kdy se objevila v roli Calamity Jane ve snímku The Texan Meets Calamity Jane, se rozhodla s filmem nadobro skončit a věnovat se rodině. Občas ještě vzala některou z příležitostných nabídek v televizi a v roce 1960 natočila se svým manželem její úplně poslední, krátký film s názvem No Greater Love. Tím však její filmová kariéra skončila.

Evelyn Ankersová zemřela v roce 1985 na rakovinu vaječníku. Dvanáct dní po jejích šedesátých sedmých narozeninách. Pochováni jsou s Richardem na Hawaii, kde spolu dlouhá léta žili a měli spolu dceru Dee.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

Filmy

1960 No Greater Love
1950 The Texan Meets Calamity Jane
1949 Tarzan's Magic Fountain
1948 Parole, Inc.
1947 Last of the Redmen
Spoilers of the North
The Lone Wolf in London
1946 Black Beauty
Flight to Nowhere
Queen of Burlesque
The French Key
1945 The Fatal Witness
The Frozen Ghost
1944 Bowery to Broadway
Jdi za chlapci
Jungle Woman
Ladies Courageous
Pardon My Rhythm
The Invisible Man's Revenge
The Pearl of Death
Weird Woman
1943 All by Myself
Captive Wild Woman
Crazy House
Drákulův syn
Hers to Hold
Keep 'Em Slugging
Sestra jeho komorníka
The Mad Ghoul
You're a Lucky Fellow, Mr. Smith
1942 Eagle Squadron
Frankensteinův duch
North to the Klondike
Pierre of the Plains
Sherlock Holmes and the Voice of Terror
The Great Impersonation
1941 Bachelor Daddy
Burma Convoy
Hit the Road
Hold That Ghost
Vlkodlak
1939 Over the Moon
1938 Claydon Treasure Mystery, The
Coming of Age
Murder in the Family
Second Thoughts
The Villiers Diamond
1937 Bells of St. Mary's
Požár nad Anglií
Rytíř beze zbraně
Wings of the Morning
1936 Land Without Music
Rembrandt

TV seriály

1955 Cheyenne (TV seriál)
Henry Fonda Presents the Star and the Story (TV seriál)
Screen Directors Playhouse (TV seriál)
The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)
1954 Adventures of the Falcon (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1952 Cavalcade of America (TV seriál)
Mr. & Mrs. North (TV seriál)
1949 Your Show Time (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2000 The American Nightmare - a.z.
1999 Nestvůra při měsíci! Nesmrtelný příběh vlčího muže - a.z.
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace