foto

Konstantin Lavroněnko

  • nar. 20.4.1961 (57 let)
    Rostov na Donu, Rusko, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Konstantin Lavroněnko se dlouho věnoval hlavně divadlu. Ihned po skončení vojenské služby zamířil do Moskvy do legendárního MCHATu (Moskevského uměleckého akademického divadla), kde se v mnoha experimentálních představeních naučil navázat silný emotivní kontakt s publikem. Občas se sice objevil před kamerou dramatech Ješčo ljublju, ješčo nadějus… (1985) a Andrjuša (1992), ale opravdové filmové kariéře se začal věnovat až po čtyřicítce. A hned ve velkém stylu.

V roce 2003 ho režisér Andrej Zvjagincev obsadil do hlavní role filmu Návrat. Šlo o příběh otce, který se po dvanáctileté nepřítomnosti snaží znovu navázat vztah se svými dvěma syny během tajuplného rybářského výletu. Úspěch filmu byl stejně nečekaný jako velkolepý, mezinárodní kritiky byly nadšené a mezi mnoha cenami získal Návrat hlavní cenu Zlatého lva na festivalu v Benátkách a byl nominován na Zlatý Globus.

Lavroněnkova kariéra poté nabrala rychlé obrátky. Dostával nabídky na nejrůznější typy rolí, od účinkování v britském thrilleru Archangel (2005) s Danielem Craigem v hlavní roli až po ruský válečný seriál Likvidace (2007). Poté ho znovu Andrej Zvjagincev obsadil do svého filmu Izgnanije (2007) a z Lavroněnka se definitivně stala hvězda. Za roli muže, který přinutí svou ženu k potratu v domnění, že dítě, které čeká, není jeho, a musí se pak vyrovnat s následky, si odnesl cenu pro nejlepšího herce z filmového festivalu v Cannes.

V roce 2008 přijal hlavní roli v provokativním ruském akčním filmu Nová země o neobvyklé vězeňské komunitě na opuštěném ostrově a rok nato kývl na nabídku neméně kontroverzní titulní role ve filmu Kajínek.

Zdroj: HCE

Herecká filmografie

Filmy

2019 Koma
2018 Stranniki Terpeniya
2017 Poslední bohatýr
2016 Razbudi meňa
Zemletrjasenije
2015 Těrritorija
2014 Kak meňa zovut
2013 Tři mušketýři
2010 Kajínek
Zajcev, žgi! Istorija šoumena
2009 Atentát na Stalina (TV film)
2008 Nová Země
2007 Nas ně dogoniš
Vyhoštění
2006 Naninská Krajina
2005 Archangel (TV film)
Mistr
2003 Návrat
1992 Andrjuša
1985 Ješčo ljublju, ješčo nadějus

TV seriály

2016 Klim (TV seriál)
Semejnyje obstojatelstva (TV seriál)
Čjornaja koška (TV seriál)
2014 Inkvizitor (TV seriál)
Jekatěrina (TV seriál)
Proščaj, ljubimaja (TV seriál)
2013 Ljudmila (TV seriál)
2012 Odnaždy v Rostove (TV seriál)
2008 Isajev (TV seriál)
2007 Likvidace (TV seriál)

TV pořady

2012 Večernij Urgant (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace