foto

Michaela Pavlátová

  • nar. 27.2.1961 (59 let)
    Praha, Československo

Biografie

Michaela Pavlátová (1961, Praha) studovala animaci a od počátku devadesátých let patří k předním českým animátorkám a režisérkám. Její krátký film Řeči, řeči, řeči (1991) byl nominován na Oscara, ocenění se dočkala i na přehlídkách v Montrealu, Tampere, Hirošimě či Stuttgartu. Krátký snímek Repete (1995) získal Zlatého medvěda na Berlinale. V roce 1999 se podílela na povídkovém filmu Praha očima… a o čtyři roky později debutovala jako režisérka celovečerního hraného snímku Nevěrné hry, který získal cenu pro nastupujícího tvůrce v San Sebastiánu. Její druhý film Děti noci v roce 2008 získal v soutěžní sekci MFF KV ceny za herecké výkony. Působí též jako pedagožka a je rovněž příležitostnou herečkou. Tramvaj byla letos uvedena v canneské sekci Quinzaine des réalisateurs a byla oceněna na prestižní přehlídce v Annecy.

Festival krátkých filmů Praha

Herecká filmografie

Filmy

2014 Fair Play
2002 Musím tě svést
1999 Praha očima...
1997 Knoflíkáři
1988 Pražská 5

Dokumentární

1998 Sprayem po zdech

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Tramvaj
2008 Děti noci
2006 Karneval zvířat
1999 Praha očima...
1995 Repete
1991 Řeči, řeči, řeči...

Dokumentární

1998 ... až na věky

Střihačská filmografie

Filmy

2012 Tramvaj

Host

TV pořady

2014 Ceny české filmové kritiky 2013 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1998 Dvaadvacítka (TV pořad)

Fanoušci tvůrce