foto

Maxwell Caulfield

  • nar. 23.11.1959 (59 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anglický filmový, divadelný a televízny herec Maxwell Caulfield sa narodil 23. novembra 1959 v Duffielde, Derbyshire v Škótsku, aj keď neskôr rád hovorieval, že pochádza z Glasgowa. Prvé skúsenosti s hraním získal už ako sedemročný (v roku 1967), keď si zahral postavu Teda (pod pseudonymom Maxwell Findlater) vo filme Accident, kde hral po boku takých hviezd ako Stanley Baker, Dirk Bogarde a Michael York.

Keď mal 15 rokov, jeho nevlastný otec – Američan Peter Maclaine ho vyhodil z domu a Caulfield sa stal exotickým tanečníkom v londýnskom varietnom divadle Windmill Theatre, aby tak mohol získať preukaz herca, ktorý by mu otvoril dvere k niečomu serióznejšiemu. Onedlho mu jeho otčim poslal zelenú kartu, a tak sa mladý Maxwell sťahuje za more. Keď sa v roku 1982 chystalo natáčanie pokračovania jedného z najúspešnejších muzikálov všetkých čias – POMÁDA 2 a Maxwell vyhral konkurz spomedzi niekoľkých tisícov uchádzačov na hlavnú mužskú úlohu Michaela Carringtona, každý veril, že sa mu práve pootvorili dvere do sveta najvyššej filmovej extratriedy. Film však dopadol katastrofálne, na celej čiare prepadol v kinách a rovnako aj u kritiky. A tak sa cesta na herecký Olymp pre Caulfielda ešte pomaly nezačala a už aj skončila.

Dvere veľkých hollywoodskych spoločností sa pred ním zabuchli a jemu neostalo nič iné, ako sa venovať predovšetkým televíznej a béčkovej filmovej produkcii. Z tohto rámca vybočilo len zopár jeho úloh, z ktorých za zmienku stojí postava Roya Alstona v kriminálnej dráme režisérky Penelope Spheeris, The Boys Next Door (1985), postava zlého chlapca Miles Colbyho v seriáli Dynasty (1981) a jeho pokračovaní The Colbys (1985), postava odpornej pop hviezdy Rexa Manninga vo filme Empire Records (1995) či postava Boba v romantickej komédii Toma DiCilla The Real Blonde (1997). V Británii si ho navyše diváci pamätajú predovšetkým vďaka seriálu Emmerdale Farm a postave Marka Waylda. Zvyšok jeho filmografie tvoria takmer výhradne hosťovania v seriáloch či nenápadité filmy točené priamo pre video.

Maxwell Caulfield je však zároveň aj vynikajúcim divadelným hercom. Jeho debut na doskách znamenajúcich svet sa odohral v roku 1978 v New Yorku v hre Hot Rock Hotel. O rok na to si už zahral titulnú úlohu v hre Class Enemy a vyhral prestížne ocenenie udeľované úspešným divadelným debutantom – Theatre World Award. V roku 1980 debutoval aj v Los Angeles hrou Hitting Town a o rok neskôr získal úlohu v hre The Elephant Man. Medzi jeho najlepšie broadwayske predstavenia sa radia hry Entertaining Mr. Sloane a An Inspector Calls. Pre jeho ďalší život mala kľúčový význam už spomínaná hra The Elephant Man, kde spoznal o 18 rokov staršiu herečku Juliet Mills, s ktorou sú od roku 1981 manželia.

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2015 I'm Not Ready for Christmas (TV film)
Small Town Prince (TV film)
2013 Second Chances (TV film)
The Right Regrets
2009 Dire Wolf
2007 Nightmare City 2035
2006 Cry of the Winged Serpent (TV film)
Symfonie psího milovníka
2004 Dračí bouře (TV film)
2001 Hit, The
Tváří v tvář nepříteli
2000 Dokonalý podnájemník
Otcova muka (TV film)
Overnight Sensation
V zajetí hlubin
1999 Dazzle
More to Love
Smut
1997 Divine Lovers
Muž, který věděl příliš málo
Opravdová blondýnka
1996 Kořist jaguára
Oblivion 2: Backlash
Spider-Man: Sins of the Fathers
The Rockford Files: Godfather Knows Best (TV film)
1995 Na plný pecky
1994 Inevitable Grace
1993 Bez šance
Dívka z kalendáře
Gettysburg
Nebezpečný vetřelec
Půlnoční svědek
Ve chvíli vášně
1992 Exiled in America
Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase
Zvířecí instinkty
1991 Dance with Death
Dynasty: The Reunion (TV film)
Szalona ambicja
1990 Fatal Sky
Ztracený případ (TV film)
1989 Mind Games
Slunce, úsvit a upíři
1986 Supernaturals, The
1985 Kluci od vedle
1984 Elektrické sny
Parade, The (TV film)
1983 Journey's End (TV film)
1982 Pomáda 2
1967 Nehoda

TV seriály

2015 Castle na zabití (TV seriál)
Mise na Mars (S07E16)
2013 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Zlaté časy s vlasy (S04E16)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pomsta (S10E22)
2011 DeVanity (TV seriál)
1999 Chůva k pohledání (TV seriál)
The Fran in the Mirror (S06E12)
The In-Law Who Came Forever (S06E11)
1994 Spiderman (TV seriál)
Doktorka Quinnová (TV seriál)
Nové zásnuby (S02E27)
Návrat (S02E26)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1989 Dokud se nesejdeme (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
1985 Colbyové (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr
2013 Inside Web Series (TV seriál)
1999 A&E Biography: Hayley Mills Seeing Double (TV film)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace