foto

Shane Dawson

  • nar. 18.7.1988 (30 let)
    Long Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Shane Dawson, vlastním jménem Shane Lee Yaw je americký YouTuber, komik, herec a režisér.

Vyrůstal v Long Beach v Kalifornii. Býval obézní a slovně i fyzicky napadán svým otcem alkoholikem, který nakonec jeho rodinu opustil. Jeho maminka se spolu s oběma syny ocitla ve finanční krizi, což byl také jeden z důvodů, proč byl Shane ve škole šikanován.

Poprvé se začal zajímat o natáčení videí, když se svými kamarády na střední škole dělal filmové projekty. V březnu 2008 se Dawson rozhodl vytvořit svůj první YouTube kanál nazvaný ShaneDawsonTV, ke kterému od té doby přibyly dva další. Nyní je na YouTube známý vytvářením humorných videí zahrnujících mnoho opakujících se postav či napodobováním celebrit. Vymýšlí parodie na populární hudbu, videa a televizní pořady. V září roku 2015 dosahuje jeho hlavní kanál více než 6.9 miliónů odběratelů.

V roce 2014 se splnil jeho sen, když se mu dostala příležitost natočit vlastí film Not Cool, ve kterém si i zahrál. Tento film byl součástí dokumentární série nazvané The Chair, v níž byl dvěma začínajícím režisérům přidělen ten samý scénář, z kterého měli za úkol vytvořit film. Lidé poté měli možnost volit pro jeden z nich. Not Cool stál proti filmu Anny Martemucci s názvem Holidaysburg, Dawson tuto soutěž vyhrál.

Na začátku roku 2015 vydal memoár nazvaný I Hate Myselfie: A Collection of Esseys, pár částí knihy se také dočkaly podoby krátkých filmů.

Esko

Herecká filmografie

Filmy

2016 Internet Famous
2015 Bob Thunder: Internet Assassin
I Hate Myselfie
I Hate Myselfie 2
Smosh: The Movie
2014 Not Cool
2012 Smiley
2011 How Shananay Stole Christmas

TV seriály

2016 Clevver Now (TV seriál)
Escape the Night (TV seriál)
2012 MyMusic (TV seriál)
The High Fructose Adventures of Annoying Orange (TV seriál)
2011 Your Grammar Sucks (TV seriál)
2010 Last Moments of Relationships (TV seriál)
2009 Electric Spoofaloo (TV seriál)
Totally Sketch (TV seriál)
2005 Smosh (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Secret World of Jeffree Star (TV seriál)
2014 Chair, The (TV seriál)

TV pořady

2014 The Laundry (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2014 Not Cool
2011 How Shananay Stole Christmas

Dokumentární

2018 The Secret World of Jeffree Star (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 I Hate Myselfie
I Hate Myselfie 2

TV seriály

2009 Totally Sketch (TV seriál)

Střihačská filmografie

Dokumentární

2018 The Secret World of Jeffree Star (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace