foto

Pavol Haspra

  • nar. 8.12.1929
    Topoľčianky, Slovensko, Československo
  • zem. 27.4.2004 (74 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavol Haspra bol slovenský divadelný a televízny režisér. Rodák z Topoľčianok, kde navštevoval aj základnú školu. Neskôr po maturite na Gymnáziu Janka Kráľa pôsobil v rodnej obci ako učiteľ, v rokoch 1949 – 1950. Už ako študent vynikal v športe a v ochotníckom divadle v rodnej obci. V roku 1955 ukončil štúdium divadelnej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

V rokoch 1954 – 1962 bol režisérom a v rokoch 1955 – 1962 aj umeleckým šéfom Krajového divadla v Nitre, dnes Divadlo Andreja Bagara. Režíroval tu napríklad aj tieto hry: M. Matuštíková: Kristína (1955), J. Jesenský – P. Haspra: Demokrati (1959), P. Karvaš: Polnočná omša (1959), L. Hellmanová: Z druhej strany pralesa (1960), P. Karvaš: Antigona a tí druhí (1962).

Od roku 1962 pôsobil ako režisér činohry SND v Bratislave. Koncom 60. a celé 70. roky sa režisér Haspra venoval aj divadelnej práci a hlavne televíznym inscenáciám – Ženský zákon (1967), Portrét Doriana Graya (1969), Kde je tvoj brat Ábel? (1971), Cid (1973), Psi (1975), Druhá láska (1977), Mandragora (1979) a mnohé iné hry či inscenácie.

Pavol Haspra bol dvakrát ženatý. V druhom zväzku so známou herečkou Soňou Valentovou bol 38 rokov a vychoval dve dcéry. Na umeleckú dráhu vstúpila dcéra Katka Hasprová, muzikálová speváčka. P. Haspra podľahol zákernej chorobe 27.4.2004, no dodnes si na neho ako na milujúceho otca, brata, priateľa, prísneho režiséra, skvelého kuchára spomína nielen rodina a umelecká komunita, ale i rodáci z Topoľčianok.

Lilien

Režijní filmografie

Filmy

2009 Ženský zákon (divadelní záznam)
1998 Drahí príbuzní (TV film)
Ja nič neviem (TV film)
1996 Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1994 Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Mladé letá (TV film)
1992 Manželstvo na cimpr - campr (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
Stratený list (TV film)
1991 Mastný hrniec (TV film)
Zadný vchod alebo rozkoše v utorok po polnoci (divadelní záznam)
Škvrny na slnku (TV film)
1990 Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
Samozvanec (divadelní záznam)
Čierny princ (TV film)
1989 Kamaráti (TV film)
Odchádzam do Madridu (TV film)
Tak sa na mňa prilepila (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
Zlodarov les (TV film)
Žiadna stopa po zločine (TV film)
1988 Dva tucty červených ruží (TV film)
Lov na kačice (divadelní záznam)
Muži s plnou mocou (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Sám sebe katom (TV film)
Umývanie hláv (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
1987 Dulcinea z Tobosa (TV film)
Noci kráľovien (TV film)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1986 Eygletiérovci (TV film)
Zberné stredisko (divadelní záznam)
Ľudmilka (TV film)
1985 Muž, ktorý vedel ako (TV film)
Rozlet (TV film)
Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
Takmer božský omyl (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
1984 Deti slnka (TV film)
Efekt postavenia (TV film)
Milí priatelia (TV film)
Oko za oko (TV film)
Spomínanie (TV film)
Svadobný pochod (TV film)
Veľký prípad (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Rodinná anamnéza (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
1982 Ako sa neoženiť (TV film)
Krkavci (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Spomienky na Davšu (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
1981 Emília Galottiová (TV film)
Mizantrop (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Hlava druhých (TV film)
Horacius (TV film)
Hra bez lásky (TV film)
1979 Hodiny strachu (TV film)
Mandragora (TV film)
Sto hodín do zatmenia (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Leto sedemnástej bábiky (TV film)
Podlžnosť Ivana Krutova (TV film)
Sila (TV film)
Zbojníci (TV film)
Človek s puškou (divadelní záznam)
1977 Druhá láska (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
Zlatý déšť (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Krásna neznáma (TV film)
Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
Vzbura Adrieny Mesuratovej (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Meridián (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Počkám na Goraža (TV film)
Psi (TV film)
Výnimočná situácia (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Lucrezia Borgia (TV film)
Margaret zo zámku (TV film)
Trasovisko (TV film)
1973 Bosorka sa vracia (TV film)
Bubeníčka (TV film)
Cid (TV film)
Dynamit (TV film)
Malomocenstvo (TV film)
Poslík z Ithaky (TV film)
Prípad Daniel (TV film)
1972 2x1 (TV film)
Bračekovci (TV film)
Divá kačka (TV film)
Galoše (TV film)
Hostinec Jamaica (TV film)
Janko Búrka doma (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Tichá kaviareň (TV film)
Zlaté rukavice (TV film)
1971 Rozsudok (TV film)
Smútok pristane Elektre (TV film)
Sulamit (TV film)
Zázrak v Alžbetkove (TV film)
1970 Katarína (TV film)
Kde je brat tvoj Ábel (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Ruka ruku umýva (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
Vec hrdosti (TV film)
1969 Ametystový kvet (TV film)
Cena (divadelní záznam)
Fantastická (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
Obzri sa v hneve (divadelní záznam)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Sedem brán Tébskych (TV film)
Tma (TV film)
Zločin na uliciach (TV film)
1968 Beatrice Cenci (TV film)
Dvor uprostred neba (TV film)
Hodinky s vodotryskom (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
Peťko (TV film)
1967 Berona (TV film)
Hernani (TV film)
Polnočný vlak (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1966 Mama pre Winnetoua (TV film)
Spravodliví (TV film)
Zelená pre nebezpečie (TV film)
1965 Caligula (TV film)
Dvaja na hojdačke (TV film)
Máje (TV film)
Zabiť človeka (TV film)
Zlatá panna (TV film)
1964 Dvaja (TV film)
S láskou sa neradno zahrávať (TV film)
Smoliarka (TV film)
1963 Elixír života (TV film)
Stanica Krečetovka (TV film)
Túžba sobotňajšieho večera (TV film)
1962 Vlk (TV film)
1961 Túžba pod brestami (TV film)

TV seriály

1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)

Dokumentární

1967 Profily (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Drahí príbuzní (TV film)
1992 Slečna z Maxima (TV film)
Stratený list (TV film)
1990 Samozvanec (divadelní záznam)
Čierny princ (TV film)
1989 Žiadna stopa po zločine (TV film)
1988 Dva tucty červených ruží (TV film)
Sám sebe katom (TV film)
1985 Tu musíš žiť (TV film)
1984 Milí priatelia (TV film)
Oko za oko (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
Spomienky na Davšu (TV film)
1980 Hlava druhých (TV film)
Hra bez lásky (TV film)
1976 Krásna neznáma (TV film)
1975 Výnimočná situácia (TV film)
1974 Lucrezia Borgia (TV film)
1973 Bubeníčka (TV film)
Cid (TV film)
1972 Divá kačka (TV film)
1971 Smútok pristane Elektre (TV film)
1970 Katarína (TV film)
1969 Zločin na uliciach (TV film)
1968 Beatrice Cenci (TV film)
1966 Spravodliví (TV film)
1964 S láskou sa neradno zahrávať (TV film)
1963 Túžba sobotňajšieho večera (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace