foto

Pavol Haspra

  • nar. 8.12.1929
    Topoľčianky, Slovensko, Československo
  • zem. 27.4.2004 (74 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavol Haspra bol slovenský divadelný a televízny režisér. Rodák z Topoľčianok, kde navštevoval aj základnú školu. Neskôr po maturite na Gymnáziu Janka Kráľa pôsobil v rodnej obci ako učiteľ, v rokoch 1949 – 1950. Už ako študent vynikal v športe a v ochotníckom divadle v rodnej obci. V roku 1955 ukončil štúdium divadelnej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

V rokoch 1954 – 1962 bol režisérom a v rokoch 1955 – 1962 aj umeleckým šéfom Krajového divadla v Nitre, dnes Divadlo Andreja Bagara. Režíroval tu napríklad aj tieto hry: M. Matuštíková: Kristína (1955), J. Jesenský – P. Haspra: Demokrati (1959), P. Karvaš: Polnočná omša (1959), L. Hellmanová: Z druhej strany pralesa (1960), P. Karvaš: Antigona a tí druhí (1962).

Od roku 1962 pôsobil ako režisér činohry SND v Bratislave. Koncom 60. a celé 70. roky sa režisér Haspra venoval aj divadelnej práci a hlavne televíznym inscenáciám – Ženský zákon (1967), Portrét Doriana Graya (1969), Kde je tvoj brat Ábel? (1971), Cid (1973), Psi (1975), Druhá láska (1977), Mandragora (1979) a mnohé iné hry či inscenácie.

Pavol Haspra bol dvakrát ženatý. V druhom zväzku so známou herečkou Soňou Valentovou bol 38 rokov a vychoval dve dcéry. Na umeleckú dráhu vstúpila dcéra Katka Hasprová, muzikálová speváčka. P. Haspra podľahol zákernej chorobe 27.4.2004, no dodnes si na neho ako na milujúceho otca, brata, priateľa, prísneho režiséra, skvelého kuchára spomína nielen rodina a umelecká komunita, ale i rodáci z Topoľčianok.

Lilien

Režijní filmografie

Filmy

2009 Ženský zákon (divadelní záznam)
1998 Dom bez sluhu (TV film)
Ja nič neviem (TV film)
1996 Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1994 Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Mladé letá (TV film)
1992 Manželstvo na cimpr - campr (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
Stratený list (TV film)
1991 Mastný hrniec (TV film)
Zadný vchod alebo rozkoše v utorok po polnoci (divadelní záznam)
Škvrny na slnku (TV film)
1990 Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
1989 Tak sa na mňa prilepila (TV film)
Tanec nad plačom (TV film)
Zlodarov les (TV film)
1988 Dva tucty červených ruží (TV film)
Muži s plnou mocou (TV film)
Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Samo, kupec a kráľ (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Umývanie hláv (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1987 Dulcinea z Tobosa (TV film)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1986 Eygletiérovci (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
Takmer božský omyl (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
Vrabčie lásky (TV film)
1984 Deti slnka (TV film)
Oko za oko (TV film)
Svadobný pochod (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Rodinná anamnéza (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
1982 Ako sa neoženiť (TV film)
Krkavci (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Zločin a pokánie (TV film)
Zákon budúcnosti (TV film)
1981 Emília Galottiová (TV film)
Mizantrop (TV film)
Škola žien (TV film)
1980 Horacius (TV film)
Hra bez lásky (TV film)
1979 Hodiny strachu (TV film)
Mandragora (TV film)
Sto hodín do zatmenia (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Leto sedemnástej bábiky (TV film)
Zbojníci (TV film)
1977 Druhá láska (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Poviem vám, ako zahynul (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
Zlatý déšť (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Krásna neznáma (TV film)
Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Meridián (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Počkám na Goraža (TV film)
Psi (TV film)
1974 Jaríkovský kostol (TV film)
Lucrezia Borgia (TV film)
Margaret zo zámku (TV film)
Trasovisko (TV film)
1973 Bosorka sa vracia (TV film)
Cid (TV film)
Dynamit (TV film)
Malomocenstvo (TV film)
1972 Divá kačka (TV film)
Janko Búrka doma (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Tichá kaviareň (TV film)
1971 Kde je tvůj bratr Ábel? (TV film)
Smutek sluší Elektře (TV film)
Sulamit (TV film)
Zázrak v Alžbetkove (TV film)
1970 Katarína (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Portrét Doriana Graya (TV film)
Tma (TV film)
Zločin na uliciach (TV film)
1968 Beatrice Cenci (TV film)
Berona (TV film)
Hodinky s vodotryskom (TV film)
Mária Tudorová (TV film)
1967 Hernani (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1965 Caligula (TV film)
Dvaja na hojdačke (TV film)
Mama pre Winnetoua (TV film)
1964 Dvaja (TV film)
Smoliarka (TV film)
1963 Elixír života (TV film)
Stanica Krečetovka (TV film)
1961 Túžba pod brestami (TV film)

TV seriály

1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)

Dokumentární

1967 Profily (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Dom bez sluhu (TV film)
1992 Slečna z Maxima (TV film)
1985 Tu musíš žiť (TV film)
1984 Oko za oko (TV film)
1982 Krkavci (TV film)
1980 Hra bez lásky (TV film)
1976 Krásna neznáma (TV film)
1974 Lucrezia Borgia (TV film)
1973 Cid (TV film)
1971 Smutek sluší Elektře (TV film)
1970 Katarína (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace