foto

Ján Melkovič

  • nar. 24.4.1939
    Spišská Nová Ves, Slovenský stát
  • zem. 21.3.2004 (64 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Mimoriadne zaujímavý a originálny hudobný skladateľ, herec, hráč na klavíri a flaute a pedagóg Ján Melkovič sa narodil v Starej Ľubovni 24. apríla 1939. Študoval v Spišskej Novej Vsi, Poprade a flautu i skladbu na bratislavskom Konzervatóriu; učil na Ľudovej škole umenia v Holíči a na bratislavskom Konzervatóriu. V šesťdesiatych rokoch pracoval ako dramaturg v Slovenskej televízii.
V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch ako slávny a úspešný skladateľ spolupracoval s poprednými textármi, režisérmi, orchestrami a interpretmi populárnej hudby. Je autorom hudby mnohých televíznych hier, muzikálov, rozprávkových seriálov, krátkych i celovečerných filmov. Spolupracoval aj s Divadlom na korze.
Dominantnou zložkou tvorby Jána Melkoviča je jeho dlhoročná, tvorivá, systematická spolupráca so Stanislavom Štepkom a Radošinským naivným divadlom, ktorého stálym členom sa stal v roku 1983. Zložil hudbu do mnohých hier, počnúc Nevestou predanou Kubovi v roku 1984, cez Ženské oddelenie, Loď svet a Kino Pokrok, Kronikou komika v roku 2003 a Generálom v roku 2004 končiac.
Ján Melkovič vytvoril i rad pôsobivých hereckých kreácií v mnohých filmoch, napríklad vo filmoch Juraja Jakubiska, ale i na scéne RND. Asi najpôsobivejšou bola jeho úloha v hre Vygumuj a napíš, v ktorej stvárnil postavu hudobného skladateľa Jána Petroviča-seba. Túto výnimočnú hru pre neho ako dar napísal Stanislav Štepka k 50 narodeninám.
Hudobný skladateľ Ján Melkovič sa radí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej hudobnej kultúry.
Zomrel 21. marca 2004 v Bratislave.

Mavree "mavree" Fleksnes

Herecká filmografie

Filmy

2000 Krajinka
1997 Nejasná zpráva o konci světa
1996 Lea
1995 Dobrá správa (TV film)
Zahrada
Zlatý kolovrátok (TV film)
1994 Díky za každé nové ráno
1993 Na Bukvovom dvore (TV film)
Výkupné za náčelníka
Výlety v pamäti (TV film)
1992 Adam a Anna (TV film)
1991 Skús ma objať (TV film)
Ženské oddelenie (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
1989 Montiho čardáš
Profesor Raat (TV film)
Sedím na konári a je mi dobre
1988 Dedinka v údolí
Mikola a Mikolko
Nebojsa
1987 Pehavý Max a strašidlá
1986 Utíkejme, už jde!
1984 Lampáš malého plavčíka
Návrat Jána Petru
1981 Bičianka z doliny (TV film)
1974 Medvedia tlapa (TV film)
1972 Klietka plná vtákov (TV film)
Ľalie poľné
1970 Dovidenia v pekle, priatelia
Rajský plyn (TV film)

TV seriály

1995 Škriatok (TV seriál)
1987 Teta (TV seriál)
Svatba (E07)
Automobil (E06)
Lev salónů (E05)
další epizody (7)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
Velká cesta (E14)
Narodeniny (E06)

Dokumentární

2013 Kronika komika (TV film) - a.z.
2008 Radosť zo života (TV seriál)
2003 Mosty - Gesharim 2003 (koncert)

Divadelní záznam

1999 Ako som vstúpil do seba (divadelní záznam)
1996 Vygumuj a napíš (divadelní záznam)
1994 Štedrý divadelný večer (divadelní záznam)
1979 Teória zábavy pre pokročilých (divadelní záznam)

Skladatelská filmografie

Filmy

1995 Dobrá správa (TV film)
1994 O Zorali a dvoch bratoch
O krásnej strige (TV film)
1993 Výkupné za náčelníka
Výlety v pamäti (TV film)
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1986 Prečo máme radi sliepky
1984 Vesnický sen (TV film)
1974 Podkovičky za korunu (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
1969 Kapitán John Peoplefox (TV film)
1966 Model manželstva
1965 Noc v internáte (TV film)

TV seriály

1987 Teta (TV seriál)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)

Dokumentární

2017 Tisíckrát Jááánošííík alebo zrod legendy
2013 Kronika komika (TV film)
2011 ...a já, Katarína Kolníková

Divadelní záznam

2011 Generál (divadelní záznam)
1996 Vygumuj a napíš (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1988 Majster kabaret (TV pořad)