foto

Štefan Mišovic

  • nar. 19.12.1921
    Tisovec, Slovensko, Československo
  • zem. 30.4.2008 (86 let)
    Martin, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Štefan „Dedo“ Mišovic sa narodil 19. decembra 1921 v Tisovci. Tu vyrastal a v 14-tich rokoch začal pôsobiť v miestnom ochotníckom divadle. S ochotníckym divadlom neprestal ani počas štúdia strojného zámočníctva. Po doštudovaní začal pracovať ako technik v Považských strojárňach. Popri zamestnaní pokračoval s ochotníčením v Divadelnom ochotníckom krúžku pri Považských strojárňach, kde okrem divadelných hier účinkoval aj v operetách.

V roku 1949 bolo založené Divadlo pracujúcich v Považskej Bystrici, do ktorého bol angažovaný. Divadlo bolo v roku 1950 presídlené do Žiliny a premenované na Krajové divadlo v Žiline (dnes Mestské divadlo Žilina), kde pôsobil do roku 1951. V roku 1951 sa stal členom umeleckého súboru Divadla SNP v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo v Martine), s ktorým naštudoval veľké množstvo divadelných hier. Do dôchodku odišiel v roku 1984, no aj naďalej účinkoval v martinskom divadle až do roku 2003, kedy ukončil svoju bohatú hereckú kariéru.

V divadle i vo filme najprv stvárňoval mladých ľudí plných vitality, rokmi však jeho herectvo vyzrelo do charakterových polôh. Jeho doménou sa stali zemité naturálne postavy s negatívnymi črtami. Jeho typické herectvo sme mohli vidieť vo filmoch Koža (1976, chamtivý Grnáč), Ľudská láska (1978, postava skúpeho gazdu), Krutá ľúbosť (1978, Kristkin otec), Zánik samoty Berhof (1983, strážmajster Lašica), Skalpel, prosím (1985, horár Jozef Uzel). Poslednou filmovou postavou bol gazda Debnár z poviedkovej drámy Krajinka (2000, poviedka – Pastier Vojto).

Mal dvoch synov, Štefana a Branislava, a keď sa nevenoval vo voľnom čase im a svojej rodine, rád zavítal medzi ochotníkov v okolí Martina (Dražkovce, Turčiansky Peter, Žabokreky). Od roku 1990 začal s ochotníkmi zo Žabokriek spolupracovať výraznejšie a ako režisér napokon v Žabokrekoch viedol 60 ochotníckych hercov a nacvičil s nimi mnoho inscenácií. V roku 1995 spolu navštívili Scénickú žatvu v Martine.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2000 Krajinka
1999 Carův kurýr (TV film)
Z kapsy rozprávkara (TV film)
1998 Rivers of Babylon
1996 Skon Paľa Ročku (divadelní záznam)
1995 Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Spiaca krásavica a Železný princ (TV film)
1993 Chudobných rodičov syn (TV film)
Hon na čarodejnice (TV film)
Na Bukvovom dvore (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Zuzanka Hraškovie (TV film)
1990 Konečná dolina (TV film)
Šípková Růženka
1989 Dynamit
Hlavne, keď sa radi máme (TV film)
Letiace tiene (TV film)
Modrá katedrála (TV film)
Rabaka
Sedím na konári a je mi dobre
Volná noha
1988 Balada o mŕtvych očiach (TV film)
Ej, Ďurko, Ďurko (divadelní záznam)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Lakomý Marko (TV film)
Sedem jednou ranou
Tvár v rose (TV film)
Čarovný nápev (TV film)
1987 Gottšalk (TV film)
Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
Stávka s čertom (TV film)
1986 Šiesta veta
1985 Skalpel, prosím
Vláčik do stanice víťazstvo (TV film)
1984 Dies irae (TV film)
Na druhom brehu sloboda
1983 Kováčova múdrosť
Kozubovci (TV film)
Neúspešný (TV film)
Tisícročná včela
Zánik samoty Berhof
1982 Explózia (TV film)
Hra na kocúra (TV film)
Najkrajší kvet (TV film)
Poslední vlak
Schůzka se stíny
1981 Kubo (divadelní záznam)
Noční jezdci
Syn človeka (TV film)
Štrnásť výstrelov (TV film)
1980 Anonym (TV film)
Chlapec z majera (TV film)
Nevěsta k zulíbání
Návrat kráľovho muža (TV film)
Šachová partia (TV film)
Živá voda
1979 Tuctové dievča (TV film)
Vianočné čary (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Krutá ľúbosť
Poéma o svedomí I., II.
Zlaté časy
Ľudská láska (TV film)
1977 Najkrajšie roky života (TV film)
Penelopa
Počúvajme slnko (TV film)
Vojáci Svobody I. - IV.
Vítězný lid
Železný človek (TV film)
1976 Do posledného dychu
Koža (TV film)
Pozor, ide Jozefína!
1975 Hra o česť (TV film)
Strieborný prach (TV film)
Život na úteku
1974 Mína z Barnhelmu (TV film)
1973 Zlatý chlapec (TV film)
1972 Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Temné pramene (TV film)
1971 Orlie pierko
Žena v župane (TV film)
1970 Patetická sonáta (TV film)
Rysavá jalovica (TV film)
1969 Pravda je mŕtva (TV film)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Svadba sobášneho podvodníka (TV film)
Štyri svadby na jednom pohrebe (TV film)
1968 Februárová noc (TV film)
Na dne (divadelní záznam)
Stopy na Sitne
1966 Vrah zo záhrobia
1965 Človek, ktorého zbili (TV film)
1964 Znamenie na múre (TV film)
1963 Kira Georgievna (TV film)
1960 Na pochode sa vždy nespieva
1958 Šťastie príde v nedeľu
1957 Posledná bosorka
Zemianska česť
1954 Drevená dedina
1953 Pole neorané

TV seriály

2000 Ako divé husi (TV seriál)
1995 Škriatok (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Volanie vetra (E06)
Kamenné labute (E05)
1983 Tisícročná včela (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Dobrodružstvá Janka Hraška (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
A strázsamester (E07)

Dokumentární

1976 Komunisté (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace