foto

Anton Mrvečka

  • nar. 27.2.1934
    Budatín, Slovensko, Československo
  • zem. 20.4.1985 (51 let)
    Pezinok, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anton Mrvečka, ktorého prezývali "TONO" sa narodil v Budatíne 27.1.1934. Dnes je už Budatín súčasťou Žiliny. Od rannej mladosti ho ťahalo k divadlu, kam aj ako 16ročný "ušiel". V 19tich rokoch absolvoval na bratislavskom konzervatóriu herectvo. To sa písal rok 1953. Je zaujímavé, že ako 18ročného študenta si ho všimol český režisér Jiří Krejčík a obsadil ho do svojho budovateľského filmu z baníckeho prostredia NAD NÁMI SVÍTÁ (1952). Tieto roky boli pre mladého Mrvečku prekrásne. Už o rok neskôr ho Karel Kachyňa obsadil do filmu STRACENÁ STOPA, kde hral mladého vojaka v pohraničí. Postavu vojaka si zahral aj v roku 1954 vo filme Vojtecha Jasného DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ.

Na Slovensku si vypracoval pozíciu mladého herca do komédií. V roku 1958 si ešte zahral rolu študenta trnavskej univerzity vo filme V. Bahnu POSLEDNÁ BOSORKA, ale potom prišli jeho najlepšie filmové postavy. Režisér Ján Lacko, ktorý sa na Slovensku snažil točiť komédie, ho obsadil najkôr do filmu ŠŤASTIE PRÍDE V NEDEĽU (1958). Tu hral Anton Mrvečka mladého študenta, ktorý musí zohnať každú nedeľu peniaze, aby si mohol podať športku. Film mal obrovský úspech a Ján Lacko v roku (1960) natočil ďalšiu komédiu SKALNÍ V OFSAJDE. Tento príbeh o troch milovníkoch futbalu, ktorý sa snažia dostať na zápas ČSR - BRAZÍLIA. Tono Mrvečka sa preslávil vyrábaním horúčky (mydielko, kávička, vodička a teplotka je tu)! Táto finta sa skúšala na školách ešte dlhé roky.

Neskôr už dostával role vo filmoch z obdobia SNP DEŇ, KTORÝ NEUMRIE (1974) alebo ZAJTRA BUDE NESKORO (1972). Škoda, že si už nezahral komediálne postavy. Anton Mrvečka bol celý život členom SND (1950 - 1985). tu vytvoril množstvo postáv, najviac sa spomínajú postavy sluhov, mladých paholkov aká bola aj postava v ŽENSKOM ZÁKONE. Túto postavu si zahral aj v televíznom spracovaní režiséra P. Haspru (1967). Anton Mrvečka v posledných rokoch hrával hlavne záporné postavy. Takú vytvoril aj v televíznom seriály ÚTEK ZO ZLATEJ KRAJINY (1977) režiséra F. Chmiela.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1985 Darček pod jedličku (TV film)
Postupimská konferencia 1945 (TV film)
1984 Falešný princ
Profesor na bielom koni (TV film)
1983 Cesta na krvavé pole (TV film)
Miesto pre dvoch osamelých cyklistov (TV film)
Palculienka (TV film)
Šanca (TV film)
1982 Dedičstvo (TV film)
Explózia (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Omladnutie (TV film)
Posledný svojho rodu (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Živý sen (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Dve slobodné bez záväzku (TV film)
Pes pána generála (TV film)
Pohľad do zrkadla (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
Čisté vody (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Demokrati
Druhovia (TV film)
List žene (TV film)
Miško Drotár a naozajstná princezná (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Patálie s kamerou (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Pomsta mŕtvych rýb
Recept od starej mamy (TV film)
Vojak a bratove slzy (TV film)
1979 Jennie Gerhardtová (TV film)
Jubilejné spomienky (TV film)
Prievidzský mriežkovaný (TV film)
Príležitosť (TV film)
Záhradníkov pes (TV film)
1978 Hranica zodpovednosti (TV film)
Rodinný dom (TV film)
Spolužiak (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
Zbojníci (TV film)
1977 Kamarátka Šuška
Medveď Mrmláč (TV film)
Skrat (TV film)
Smrť malomeštiaka (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
1976 Demižón (TV film)
Karambol (TV film)
Vincova fajka (TV film)
1975 Dom za mestom (TV film)
Kean (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Sebechlebskí hudci
Svetská krása (TV film)
Čudný človek (TV film)
Život na úteku
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Jaríkovský kostol (TV film)
Mont Oriol (TV film)
Netopier (TV film)
Veľká noc a veľký den
Veža nádeje (TV film)
1973 Dynamit (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Noc v krčme U veľkého diviaka (TV film)
Očovské pastorále
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1972 Povíchrica (TV film)
Zajtra bude neskoro
1971 Ametystový kvet (TV film)
Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
1970 Kráľ sa zabáva (TV film)
Len jeden bude žiť (TV film)
Model upír (TV film)
1969 Drevená krava (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
O Ferondovi, jeho žene Emílii a opátovi svätej povesti (TV film)
Rodáci (TV film)
Suttonský duch (TV film)
Táto noc sa nikdy nevráti (TV film)
1968 Dvor uprostred neba (TV film)
Knieža liptovské (TV film)
Koniec a začiatok (TV film)
Skutočná pravda (TV film)
1967 Berona (TV film)
Krotká (TV film)
Polnočný vlak (TV film)
Sedem svedkov (TV film)
Yvetta (TV film)
Červená Roza (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1966 Alžbeta Anglická (TV film)
Na brehu priezračnej rieky (TV film)
V páse zlomená (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Vejár (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
John Gabriel Borkman (TV film)
Marína Havranová (TV film)
O Vesne krásavici (TV film)
Operácia Cicero (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)
Geľo Sebechlebský (TV film)
Ivanov
Kar na konci roka (TV film)
Nový Figaro (TV film)
Proces o oslí tieň (TV film)
1962 Dvanásť mesiačikov (TV film)
Havrania cesta
Šestý do party (TV film)
1961 Predjarie
1960 Na pochode sa vždy nespieva
Skalní v ofsajde
1959 Guľometný pás (TV film)
Skaly a ľudia
1958 Šťastie príde v nedeľu
1957 Posledná bosorka
1955 Ztracená stopa
1954 Dnes večer všechno skončí
1952 Mladé srdcia
Nad námi svítá

TV seriály

1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Augustové dni (E05)
V skrytom bode varu (E04)
Vel'ký projekt (E03)
další epizody (4)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1979 Krajina Haliganda (TV seriál)
Majster Kristián (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Ukradnutý list (E02)
Vražda v ulici Morgue (E01)

Dokumentární

1979 Stretnutie v Tajove (TV film)
1966 Slovenské ľudové divadlo (TV film)
1961 65,000.000 - vyp.
1954 Príďte všetci!

TV pořady

1978 Recepty na šťastie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1967 Pesničky okolo nás (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace