foto

Bruce Springsteen

  • nar. 23.9.1949 (67 let)
    Long Branch, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mám rád vyprávění příběhů, které jsou součástí tradice, lidové tradice."

Americký textař, kytarista a zpěvák Bruce Frederick Joseph Springsteen se narodil 23.září 1949 ve Freeholdu v New Jersey. Poté co viděl vystoupení Elvise Presleyho v Ed Sullivan Show začal se zajímat o hudbu. Koupil si kytaru a začal se na ni učit. V roce 1965 se přidal ke skupině Castiles, o dva roky později se stává členem tria Earth. O další dva roky později zakládá skupinu Child (později Steel Mill). A opět za dva roky vytváří Dr. Zoom & The Sonic Boom, krátce poté však nakonec společně se šesti dalšími muzikanty zakládá Bruce Springsteen Band. Ta se sice rozpadá v roce 1971, ale opět schází v roce 1973 a společně vydávají album – Greeting from Ashbury Park.

"Datum vydání je jen jeden den, ale píseň je navždy."

Skupina se téhož roku přejmenovává na E. Street Band a dochází k několika změnám v její sestavě. V roce 1974 na Springsteena a jeho kapelu upozorňuje publicista Jon Landau, slavnou větou: „Viděl jsem budoucnost rock´n´rolu a její jméno je Bruce Springsteen.“ Landau se nakonec stal koproducentem dalšího alba skupiny. Tím bylo přelomové „Born to Run“ vydané v roce 1975. TO dosáhlo až na 3.místo v americké hitparádě. Springsteen se vydal na turné po USA, dostal se na obálky časopisů jako Time nebo Newsweek a dostalo se mu obdivu fanoušků a nadšených recenzí od kritiků.

"Slepá víra v naše vůdce, slepá víra v cokoliv, nás zabije."

V roce 1976 měl Springsteen problémy se svým manažerem, které vedly až k soudnímu sporu, jehož výsledkem byl zákaz nahrávání pro Springsteena. Nakonec se s manažerem mimosoudně vyrovnal o rok později. Následuje dlouhé období psaní a skládání. V roce 1978 vydává album - Darkness On The Edge Of Town.

"V Americe je všechno o tom, kdo je číslo jedna dnes."

O dva roky později následuje dvojalbum – The River. To se na čtyři týdny usadilo na 1.místě americké hitparády. Nádledují alba Nebraska (1982) a Born in the USA (1984), které se stalo jedním z nejúspěšnějších v historii a dostalo se na 1.místo jak v USA, tak v Británii. Násladovalo světové turné a vydání trojdílného souboru CD s názvem - Bruce Springsteen And The E Street Band Live 1975-1985, které obsahovalo největší hity kapely za celou dekádu. To se opět dostalo na první místo americké hitparády, stejně jako další album - Tunnel of Love. Stejné příčky poté obsadila alba Lucky Town a Human Touch. V roce 1994 obržel Springsteen Oscara za píseň k filmu Philadelphia – Streets of Philadelphia. Za ní obdržel také Zlatý Globus (druhý obdržel za píseň The Wrestler z roku 2009) a dvě ceny Grammy (kterých má dohromady 20).

"Nejlepší hudba je v podstatě tady, aby vám poskytla něco, čím čelit světu."

Sony1994

Herecká filmografie

Filmy

2000 Všechny moje lásky
1980 Bruce Springsteen: Thrill Hill Vault - The River Tour (koncert)

TV seriály

2012 Lilyhammer (TV seriál)

Dokumentární

2015 All Things Must Pass
Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2014 Glen Campbell: I'll Be Me
2013 Don't Ask Me Questions: The Unsung Life of Graham Parker and the Rumour
Springsteen & I
12-12-12
20 Feet from Stardom
2012 12-12-12: The Concert for Sandy Relief (koncert)
2011 Bridge School Concerts - 25th Anniversary Edition, The (koncert)
Bruce Springsteen: A Conversation with His Fans (TV film)
Jerseyboy Hero
2010 Bruce Springsteen and the E Street Band: London Calling - Live in Hyde Park (koncert)
Hope For Haiti Now (koncert)
The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
People Speak, The
Rock and Roll Hall of Fame Live: Sweet Emotion (koncert)
25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
50 años de (TV seriál)
2008 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2007 Bruce Springsteen with the Sessions Band: Live in Dublin (koncert)
Pete Seeger: The Power of Song
2005 Wings for Wheels: The Making of 'Born to Run'
2004 National Anthem: Inside the Vote for Change Concert Tour (TV film)
2003 Bruce Springsteen & the E Street Band (koncert)
Bruce Springsteen & the E Street Band: Live in Barcelona (koncert)
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
Warren Zevon: Keep Me in Your Heart (TV film)
2002 Ultimate Song, The
2001 Bruce Springsteen and the E Street Band: Live in New York City (koncert)
2000 Blood Brothers: Bruce Springsteen and the E Street Band
The Beatles Revolution (TV film)
1999 Amnesty International Concert for Human Rights (koncert)
1998 Where It's At: The Rolling Stone State of the Union (TV film)
1996 VH1 Storytellers (TV seriál)
1995 Concert for the Rock and Roll Hall of Fame, The (koncert)
Historie Rock 'n' Rollu 3: Britská invaze, americký protiútok (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 10, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 5, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 6, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 8, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 9, The (TV film)
Rock'N'Roll: Dvorana slávy (koncert)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
VH1 Legends (TV seriál)
1988 Bossen i byen (TV film)
Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
Roy Orbison and Friends: Black & White Night (koncert)
1987 Chuck Berry: Ať žije Rock and Roll
1986 Sun City/The Making of Sun City
1985 We Are the World (koncert)
1980 No Nukes

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2003 Elvis Lives (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
Tribute to Harry Chapin (TV pořad)
1985 Arsenal (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Ajankohtainen kakkonen (TV pořad)

Hudební videoklipy

2001 Bruce Springsteen: The Complete Video Anthology 1978-2000 (hudební videoklip)
1989 Bruce Springsteen: Video Anthology 1978-1988 (hudební videoklip)
1987 Bruce Springsteen: Brilliant Disguise (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace