foto

Anton Trón

  • nar. 10.6.1926
    Motyčky, Slovensko, Československo
  • zem. 26.10.1996 (70 let)
    Prešov, Slovensko

Biografie

Prvotnou profesiou Antona Tóna bolo úradníctvo. K herectvu sa prepracoval prostredníctvom účinkovania v Divadle ROH v meste Svit.

Svoje herecké nadanie posunul na vyššiu úroveň v päťdesiatych rokoch pôsobením v divadle v Spišskej Novej Vsi, kde sa vypracoval až do pozície umeleckého šéfa divadla. Následne prestúpil do väčšieho Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde sa stal členom činohry. Aj tu ho jeho šikovnosť posunula do pozície jej umeleckého šéfa.

Po úspechoch v prostredí divadelných dosák svoj talent neskôr uplatnil aj v televízii a vo filmoch.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

1996 Nové poriadky (TV film)
1995 ...kone na betóne
1994 Národný hriešnik (TV film)
Spiaca krásavica a Železný princ (TV film)
Zo života dona Juana (TV film)
1993 Porucha (TV film)
1992 Smútočný závoj (TV film)
1991 Svadobná cesta (TV film)
1990 Konečná dolina (TV film)
Čosi viac ako slová (TV film)
Študent (TV film)
1989 Prameň živej vody (TV film)
Prstienky z kukučiny (TV film)
1988 Akú hudbu máte radi (TV film)
Balada o mŕtvych očiach (TV film)
Chvastúň (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Patent na život (TV film)
Štek
1987 Rozprávka spod stromčeka (TV film)
1986 Kométa (TV film)
Šiesta veta
1985 Dutý kameň (TV film)
Hra (TV film)
Najkrajší strom (TV film)
1984 Priatelia hier a zábav (TV film)
Rekviem pre ústnu harmoniku (TV film)
1983 Mlyn na piesčine (TV film)
Tamburiho črievice (TV film)
1982 Chuť vody (TV film)
Johanka (TV film)
Na konci diaľnice
Predčasné leto
Pásla kone na betóne
Tajomstvo dračej steny (TV film)
1981 Crainquebille (TV film)
Noční jezdci
Richtársky tanec (TV film)
Vták nociar
1980 Nevera po slovensky
Otec ma zderie tak, či tak
Pomsta mŕtvych rýb
Sivá húska (TV film)
1979 Blízke diaľavy
Magduška (TV film)
1978 Ak to ktokoľvek z vás prežije (TV film)
Zlaté časy
1977 Anjelik za desať šilingov (TV film)
V metelici času (TV film)
1976 Ružové sny
1974 Jeden z nás (TV film)
1973 Džarkovia (TV film)
1970 Rajský plyn (TV film)
1969 322
1966 Tango pre medveďa
1964 Cena ticha (TV film)
Případ Barnabáš Kos

TV seriály

1989 Roky prelomu (TV seriál)
Vel'ký krok (E02)
1981 Bocianie hniezdo (TV seriál)

Dokumentární

1987 Labyrint (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky