foto

Jiřina Šejbalová

  • nar. 17.9.1905
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 23.8.1981 (75 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Výrazná herečka s charakteristickým hlasem pocházela z úřednické, ale umělecky založené rodiny. Jeden dědeček měl sochařskou dílnu, druhý byl operním korepetitorem a ve volném čase skládal písničky. Tatínek studoval mnichovskou malířskou akademii a hrál na několik hudebních nástrojů. A maminka vynikala dobrým sopránem. Mladá Jiřina od dětství ráda zpívala a projevovala herecký talent. Cesta na konzervatoř jí byla pochopitelně v takové rodině otevřená.

V letech 1920 - 1925 navštěvovala operní oddělení konzervatoře, které absolvovala u profesorky Branbergrové. Dva roky také navštěvovala dramatické oddělení. Mezi jejími spolužáky najdeme zvučná jména jako Jaroslav Ježek, nebo Emil František Burian. Hned po absolutoriu v roce 1927 úspěšně pohostinsky vystupovala v opeře Státního divadla v Brně. Přestože ji legendární Karel Hugo Hilar nabídnul roli i angažmá v Národním divadle, Šejbalová odmítla a spokojila se s občasným hostováním v drobných úložkách na této scéně. Svoji píli raději plně věnovala avantgardní scéně Dada Jiřího Frejky (1927 - 1928). Ale angažmá v Národním divadle na sebe nenechalo dlouho čekat. Toto dlouhé a plodné angažmá trvalo nepřetržitě od roku 1928 až do roku 1971, kdy Šejbalová odešla do důchodu. Od roku 1967 působila též jako profesorka jevištní řeči na HAMU. Z jejích neslavnějších rolí jmenujme Lady Chilternovou (O. Wilde - Ideální manžel), Donu Angelu (Calderon de la Barca - Dáma skřítek), Chrobačku (Čapkové - Ze života hmyzu), nebo Phoebe Ricovou (Osborne - Komik).

Herecký růst Jiřiny Šejbalové byl sice pozvolný, ale u filmového diváka muselo dojít k dojmu obrovského růstu této herečky. Zatímco v předválečném filmu byla Šejbalová ovlivněna Frejkovou avantgardou a vytvářela postavy co nejprostěji a nejrealističtěji, v poválečném filmu a v období 50. let vynikla hned v několika filmových rolí stárnoucích žen, k jejichž tvorbě přistupovala již jinak. Šejbalová ve zralém věku vytvářela tragické postavy žen, ze kterých šel divákům mráz po zádech. Podstata změny spočívala v tom, že Šejbalová vytvářela postavy svých tragických hrdinek sice opět nekomplikovaně a soustředěně na podstatné rysy postavy, ale tentokrát podtrhovala charaktery postav značnou přímostí a neváhala dokonce u každé postavy záměrně vyzdvihnout právě odpudivé charakterové rysy a tím docílit větší sugestivnosti.

Film nabídnul Jiřině Šejbalové spoustu krásných a rolí. Začalo to však neslavně. První roli dostala Šejbalová v němém, velmi nenáročném a dnes již nedochovaném filmu HANKA A JINDRA z roku 1929. Ve třicátých letech hrála ve spoustě filmů role mladých, krásných, ale většinou povrchních žen. Jmenujme Helenu Titěrovou v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ, Evu Plužnou v ROZVODU PANÍ EVY, přelétavou Mílu v KVOČNĚ, nevěrnou manželku Františka Smolíka Žofku Tříškovou v komedii CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, nebo hraběnku Angelyovou v MASKOVANÉ MILENCE.

Po osmileté přestávce se v roce 1948 k filmu vrátila rolí hostinské Boženky Tatrmužové v komedii HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU. Po pár nevýrazných rolích v první polovině padesátých let se Šejbalová v roce 1957 dočkala patrně své životní filmové role v dramatu režiséra Jiřího Weisse a spisovatelky Jarmily Glazarové VLČÍ JÁMA. Byla to role stárnoucí a zlé Kláry, ženy starosty Rýdla (Miroslav Doležal), který se zamiluje do jejich schovanky Jany (Jana Brejchová). Když pomineme, jaký úspěch měla role u diváků, sama Šejbalová měla tuto roli velmi ráda. Vytvořila postavu sice zlé maloměšťačky, která si však zaslouží divákovo zamyšlení, pochopení a politování. Přestože byla Šejbalová na MFF v Benátkách v roce 1958 nejvýraznější favoritkou na hlavní cenu za herecký výkon, o jediný hlas ji nakonec porazila Sophia Lorenová s filmem ČERNÁ ORCHIDEJ. Sám ředitel festivalu byl z toho zarmoucený a proto udělil Šejbalové speciální cenu (zvláštní medaile Biennale za herecký výkon).

Po tomto výrazném úspěchu následovaly další velké role. V roce 1959 to byla role krejčové Jarmily Rumlerové v dramatu ROMEO, JULIE A TMA a o rok později si ve filmu zopakovala svou divadelní kreaci v roli Marie Vachové v Hrubínově SRPNOVÉ NEDĚLI. V 60. letech se Šejbalová přehrála do babičkovských rolí a to především v komediálních filmech. Byla babičkou v dětském filmu TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ, podvodnicí Trčkovou v Podskalského SVĚTÁCÍCH, nebo sousedkou Bernardovou v dramatu DEN PRO MOU LÁSKU. Několikrát vytvořila filmovou dvojici s divadelním kolegou Bohušem Záhorským. Po již zmiňované SRPNOVÉ NEDĚLI to byly také staří manželé Kubzovi slavící ZLATOU SVATBU a staří manželé v komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF. Poslední filmovou rolí Jiřiny Šejbalové byla Marie Hahnová ve filmu SÓLO PRO STAROU DÁMU z roku 1978.

Také televize věnovala Šejbalové pěknou hrstku krásných, velkých rolí, kterých tato herečka dokázala využít ve svůj prospěch. Tou nej... byla asi role stárnoucí, nemocné a na invalidní vozík upoutané bohaté paničky Stevensonové, jejíž manžel si objedná její vraždu, zatímco ona to slyší v telefonu. Sama nakonec vrahovi podléhá. Tento televizní film PROMIŇTE, OMYL... Jiřího Weisse byl v zahraničí velmi ceněn kritikou. Z dalších rolí vyberme například matku Selvinovou v dalším Weissově filmu SPRAVEDLNOST PRO SELVINA, babičku Rokosovou cestující od rodiny za svým mládím v komedii BABIČKA JE RÁDA, Blaženku, nejmilovanější a zároveň "nejnenáviděnější" ženu Jana Pivce v komedii LÁSKA JAKO TRÁM, spolužačku Andulu v úspěšných NEZRALÝCH MALINÁCH nebo svéráznou babičku Jonášovou v TCHÝNI (1969). Hereckou kreaci manželů Váchových vytvořila spolu s Milošem Nedbalem v seriálu SŇATKY Z ROZUMU a jako rýpavá a věčně nespokojená tetička Otýlie Krásná se stala manželkou účetního Jana Koníčka v podání Oldřicha Nového v legendárním komediálním seriálu TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA. K práci v televizi se pochopitelně přidružila i práce v rozhlase.

Kromě mezinárodního ocenění za roli ve filmu VLČÍ JÁMA získala v Československu Šejbalová titul Zasloužilá umělkyně (1958) a následně i titul Národní umělkyně (1965).

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

Filmy

1980 Nezralé maliny (TV film)
Peripetie (studentský film)
1978 Babička je ráda (TV film)
Sólo pro starou dámu
1977 Uragán Donna (TV film)
1976 Den pro mou lásku
Náš dědek Josef
1975 Babička (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Košilka (TV film)
Mladí u starých, starí u mladých (TV film)
Růžová sobota (TV film)
Schody (TV film)
1972 Zlatá svatba
1971 Hříchy mládí (TV film)
1969 Světáci
Tchýně (TV film)
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
Naše bláznivá rodina
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
1967 Láska jako trám (TV film)
Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
Ženitba (TV film)
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Maigret a smutný Alfréd (TV film)
1964 Místenka bez návratu
Příběh dušičkový
Táto, sežeň štěně!
1963 Promiňte, omyl! (TV film)
Světáci (TV film)
Tchyně
1962 Rusalka
Slzy, které svět nevidí (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
1961 Každá koruna dobrá
Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Paní Kalafová (TV film)
Začátek konce (TV film)
1960 Jak štěňátko chtělo malé pejsky
Nejsme doma (TV film)
Policejní hodina
Srpnová neděle
1959 Jarní hromobití (TV film)
Nedohledné dálky (TV film)
Romeo, Julie a tma
Taková láska
1958 Morálka paní Dulské
Občan Brych
1957 Přijde čas (TV film)
Starý protiva (TV film)
Vlčí jáma
1954 Nejlepší člověk
Stříbrný vítr
1953 Jestřáb kontra Hrdlička
Kavárna na hlavní třídě
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
1949 Soudný den
1948 Hostinec „U kamenného stolu“
Případ Z-8
1940 Maskovaná milenka
1939 Humoreska
Nevinná
Ohnivé léto
Ulice zpívá
1938 Cech panen kutnohorských
1937 Kvočna
Rozvod paní Evy
Srdce na kolejích
1935 Pan otec Karafiát
1933 Záhada modrého pokoje
1932 Malostranští mušketýři
Sňatková kancelář
1931 Ze soboty na neděli
1929 Hanka a Jindra

TV seriály

1978 Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Havárie (E01)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 Taková normální rodinka (TV seriál)
Dáreček (E08)
Škola manželů (E06)
Po svatbě (E03)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
1961 Hrdinové okamžiku (TV seriál)

Dokumentární

2009 Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film) - a.z.
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1960 Jiřina Šejbalová

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1970 Dobrý večer s Waldemarem (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace