foto

Zora Kolínska

  • nar. 27.7.1941
    Kráľova Lehota pri Liptovskom Mikuláši, Slovenský stát
  • zem. 17.6.2002 (60 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Herečka, speváčka, moderátorka a podnikateľka sa narodila v obci Kráľova Lehota pri Liptovskom Mikuláši 27.7.1941.

V roku 1945 sa spolu s bratom Ctiborom presťahovali do Popradu. Tu jej ako 8 ročnej tragicky zomiera mamička. Otec sa znova ožení a Zorke pribudne sestrička Lívia. Na základnej škole sa zúčastňuje recitačných súťaží a niektoré aj vyhráva. Strednú školu absolvuje v Košiciach. Následne si podáva žiadosť na skúšky na VŠMU do Bratislavy.

Zora Kolínska ako jedno z piatich dievčat v ročníku vyštuduje VŠMU. Po ukončení dostáva umiestenku do Prešova. Keďže sa nechce sťahovať, jediný spôsob ako zostať v Bratislave, je sa vydať. Zorka mala v ročníku dvoch nápadníkov Josefa Abrháma a študenta dramaturgie Milana Lasicu. Vybrala si Milana Lasicu a svoje áno si povedali v deň Zorkinej promócie. Žili spolu osem rokov.

Zorka sa stala členkou Krajského divadla v Trnave v rokoch 1963 – 1965. Neskôr odišla do Činohry NS v Bratislave. Potom prešla do Divadla Poézie (1966 – 1968), ktoré sa zmenilo na Korzo. Po zrušení Korza sa dostáva znova do NS (1971 – 1990).

V divadle dostala veľa príležitostí a vynikala hlavne v komediálnych postavách: Máša – Tri sestry, Jelena – Ujo Váňa, Vierka – Jožko Púčik a jeho kariéra, ale zahrala si aj Donu Elvíru – Don Juan.

Vystupovala tiež v televízii a vo filme: STRATY A NÁLEZY, ČAJ U PÁNA SENÁTORA, ALŽBETIN DVOR, VÝLET PO DUNAJI, VOLANIE DÉMONOV či SLADKÉ STAROSTI.

Zorka sa zapísala do sŕdc fanúšikov aj ako speváčka. Vystupovala spolu s Lasicom a Satinským v televíznych reláciách. Bola taká populárna, že v roku 1968 sa v ankete o Zlatého slávika umiestnila na 8. mieste.

Samozrejme, že hrávala aj v zábavných televíznych programoch: BAKALÁRI, VTIPNEJŠÍ VYHRÁVA, NESTARNÚCE MELÓDIE.

Po smrti Ivana Krajíčka prevzala moderovanie relácie REPETE.

Od roku 1990 sa úspešne venovala podnikaniu, predávala a dávala vyrábať nábytok. Po siedmych rokoch súžitia s hercom Jurajom Kukurom stretla muža svojho života, bol ním Dr. Igor Petro. S ním prežila krásne chvíle, hoci sa zobrali sa v nemocnici len pár dní pred jej smrťou.

Zora Kolínska, táto krásna žena, skonala 17.6.2002 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1993 Zurvalec (TV film)
1992 Slečna z Maxima (TV film)
1991 Druhý komediant (TV film)
1990 Rozmar starej dámy (TV film)
Šípková Růženka
1988 Angličtina (TV film)
Don Juan (divadelní záznam)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Tri priadky (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Tristotridsaťtri strieborných prepelíc (TV film)
1986 Don Carlos (TV film)
Přezůvky štěstí
Vynález (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Albert (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Módna návrhárka (TV film)
Nevera (TV film)
1984 Bezvýznamná žena (TV film)
Oliver (TV film)
Sladké starosti
Čertove volky (TV film)
1983 Deravé vrecko (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Monika (TV film)
Pozadí (TV film)
Starosta (TV film)
Stopárka (TV film)
Upratovanie (TV film)
Škandál (TV film)
1982 Farba tvojich očí (TV film)
Plač pre syna (TV film)
1981 Aktovky (TV film)
Mizantrop (TV film)
Orechový koláč (TV film)
1980 Je nás päť (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Prvé lásky (TV film)
Samorasty (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Teta na zjedenie (TV film)
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Purpurový prach (TV film)
1978 Deti z tehlového dvora (TV film)
Izrafel (TV film)
Klebetnice (TV film)
Neposedné mačiatko (TV film)
Neprítomní priatelia (divadelní záznam)
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Smoliari
Strýčkov sen (TV film)
Stůl pro čtrnáct (TV film)
Čiernoočko (TV film) - vyp.
1977 Druhá láska (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
1976 Balada o uznaní (TV film)
Deväť opustených kabeliek (TV film)
Karambol (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Sloník medzi zvieratkami (TV film)
Svadobný dar (TV film)
1975 Ako spievajú sláviky (TV film)
Blízki cudzí ľudia (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Muky lásky (TV film)
Predajňa 044 (TV film)
Spievajúci prístav (TV film)
1974 Koktejl (TV film)
Madame Favart (TV film)
Medvedia tlapa (TV film)
Mizantrop (divadelní záznam)
Stávka o kapra (TV film)
Viktória Régia (TV film)
Vymenená Beta (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Biely mlynček (TV film)
Pán profesor odchádza (TV film)
Ťululum (divadelní záznam)
1972 Čln cez jazero (TV film)
1970 Debny (TV film)
1969 Dlhý deň (TV film)
1968 Lasica & Satinský a hostia: Soirée (TV film)
Písničky z regálu (TV film)
Stopy na Sitne
1967 Volanie démonov
Čaj u pána senátora (TV film)
1966 Frndolína (TV film)
Manželstvá sa uzatvárajú v nebi (TV film)
Škandál v Melodias banke (TV film)
1965 Odhalenie Alžbety Báthoryčky
1964 Charleyho teta (TV film)

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Volanie vetra (E06)
Kamenné labute (E05)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Sršne v úli (TV seriál)
Slávnosť (E07)
Boj (E04)
Klubovňa (E02)
další epizody (4)
1980 Bakalári (TV seriál)
1979 Oco, mama a ja (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Veronika (E03)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1971 Šibi-ryby, mastné ryby (TV film)

Host

TV pořady

1999 Kaviareň Slávia (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1995 Zábava až do rána - Gala Repete (TV pořad)
1994 Pesničky z televízneho archívu (TV pořad)
Večer televízneho archívu (TV pořad)
1991 Smiem prosiť...? (TV pořad)
1990 Pesničky z diskotéky (TV pořad)
1986 Pesničky z Repete (TV pořad)
Povedzte ....ááááá.. (TV pořad)
1985 Pesničkový kolotoč (TV pořad)
1984 Náladová láska (TV pořad)
Správne kroky (TV pořad)
1982 Aká som, taká som (TV pořad)
1981 Nesmúť za mnou (TV pořad)
1980 Niečo pre mysli ctnej rozveselenie (TV pořad)
1979 Mapa spomienok (TV pořad)
1978 Dobrý večer, majster Dusík (TV pořad)
Recepty na šťastie (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1973 Pesničky v bielom (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)
Päť pesničiek (TV pořad)
1965 Adieu, Artur (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace