foto

Zora Kolínska

  • nar. 27.7.1941
    Kráľova Lehota pri Liptovskom Mikuláši, Slovenský stát
  • zem. 17.6.2002 (60 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Herečka, speváčka, moderátorka a podnikateľka sa narodila v obci Kráľova Lehota pri Liptovskom Mikuláši 27.7.1941.

V roku 1945 sa spolu s bratom Ctiborom presťahovali do Popradu. Tu jej ako 8 ročnej tragicky zomiera mamička. Otec sa znova ožení a Zorke pribudne sestrička Lívia. Na základnej škole sa zúčastňuje recitačných súťaží a niektoré aj vyhráva. Strednú školu absolvuje v Košiciach. Následne si podáva žiadosť na skúšky na VŠMU do Bratislavy.

Zora Kolínska ako jedno z piatich dievčat v ročníku vyštuduje VŠMU. Po ukončení dostáva umiestenku do Prešova. Keďže sa nechce sťahovať, jediný spôsob ako zostať v Bratislave, je sa vydať. Zorka mala v ročníku dvoch nápadníkov Josefa Abrháma a študenta dramaturgie Milana Lasicu. Vybrala si Milana Lasicu a svoje áno si povedali v deň Zorkinej promócie. Žili spolu osem rokov.

Zorka sa stala členkou Krajského divadla v Trnave v rokoch 1963 – 1965. Neskôr odišla do Činohry NS v Bratislave. Potom prešla do Divadla Poézie (1966 – 1968), ktoré sa zmenilo na Korzo. Po zrušení Korza sa dostáva znova do NS (1971 – 1990).

V divadle dostala veľa príležitostí a vynikala hlavne v komediálnych postavách: Máša – Tri sestry, Jelena – Ujo Váňa, Vierka – Jožko Púčik a jeho kariéra, ale zahrala si aj Donu Elvíru – Don Juan.

Vystupovala tiež v televízii a vo filme: STRATY A NÁLEZY, ČAJ U PÁNA SENÁTORA, ALŽBETIN DVOR, VÝLET PO DUNAJI, VOLANIE DÉMONOV či SLADKÉ STAROSTI.

Zorka sa zapísala do sŕdc fanúšikov aj ako speváčka. Vystupovala spolu s Lasicom a Satinským v televíznych reláciách. Bola taká populárna, že v roku 1968 sa v ankete o Zlatého slávika umiestnila na 8. mieste.

Samozrejme, že hrávala aj v zábavných televíznych programoch: BAKALÁRI, VTIPNEJŠÍ VYHRÁVA, NESTARNÚCE MELÓDIE.

Po smrti Ivana Krajíčka prevzala moderovanie relácie REPETE.

Od roku 1990 sa úspešne venovala podnikaniu, predávala a dávala vyrábať nábytok. Po siedmych rokoch súžitia s hercom Jurajom Kukurom stretla muža svojho života, bol ním Dr. Igor Petro. S ním prežila krásne chvíle, hoci sa zobrali sa v nemocnici len pár dní pred jej smrťou.

Zora Kolínska, táto krásna žena, skonala 17.6.2002 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1993 Zurvalec (TV film)
1992 Slečna z Maxima (TV film)
1991 Druhý komediant (TV film)
1990 Rozmar starej dámy (TV film)
Šípková Růženka
1988 Angličtina (TV film)
Tri priadky (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Diera v hlave (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Tristotridsaťtri strieborných prepelíc (TV film)
1986 Don Carlos (TV film)
Přezůvky štěstí
Vynález (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Albert (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Nevera (TV film)
1984 Bezvýznamná žena (TV film)
Sladké starosti
1983 Deravé vrecko (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Monika (TV film)
Pozadí (TV film)
Starosta (TV film)
Upratovanie (TV film)
Škandál (TV film)
1982 Farba tvojich očí (TV film)
Otvorený účet (TV film)
Plač pre syna (TV film)
1981 Aktovky (TV film)
Mizantrop (TV film)
Orechový koláč (TV film)
1980 Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Prvé lásky (TV film)
Samorasty (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Teta na zjedenie (TV film)
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Purpurový prach (TV film)
1978 Deti z tehlového dvora (TV film)
Izrafel (TV film)
Klebetnice (TV film)
Neposedné mačiatko (TV film)
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Smoliari
Strýčkov sen (TV film)
Stůl pro čtrnáct (TV film)
V srdečnom ovzduší (TV film)
Čiernoočko (TV film) - vyp.
1977 Druhá láska (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
1976 Balada o uznaní (TV film)
Deväť opustených kabeliek (TV film)
Karambol (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Sloník medzi zvieratkami (TV film)
Svadobný dar (TV film)
1975 Ako spievajú sláviky (TV film)
Blízki cudzí ľudia (TV film)
Casanova? Casanova! (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Predajňa 044 (TV film)
Spievajúci prístav (TV film)
1974 Koktejl (TV film)
Madame Favart (TV film)
Medvedia tlapa (TV film)
Viktória Régia (TV film)
Vymenená Beta (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Biely mlynček (TV film)
Malomocenstvo (TV film)
Pán profesor odchádza (TV film)
1972 Susedia (TV film)
Čln cez jazero (TV film)
1970 Debny (TV film)
Jubileum (TV film)
1969 Dlhý deň (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
1968 Lasica & Satinský a hostia: Soirée (TV film)
Písničky z regálu (TV film)
Stopy na Sitne
1967 Volanie démonov
Čaj u pána senátora (TV film)
1966 Frndolína (TV film)
Manželstvá sa uzatvárajú v nebi (TV film)
Škandál v Melodias banke (TV film)
1965 Odhalenie Alžbety Báthoryčky
1964 Charleyho teta (TV film)

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Volanie vetra (E06)
Kamenné labute (E05)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Sršne v úli (TV seriál)
Slávnosť (E07)
Boj (E04)
Klubovňa (E02)
další epizody (4)
Bakaláři (TV seriál)
Módní návrhářka (S14E21)
1984 Bakaláři (TV seriál)
Oliver (S13E36)
Čertove volky (S13E06)
1983 Bakaláři (TV seriál)
Stopařka (S12E24)
1980 Bakalári (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Je nás pět (S09E28)
1979 Oco, mama a ja (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1977 Rachotilkovia (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)
1975 Bakaláři (TV seriál)
Muky lásky (S04E07)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Veronika (E03)
Bakaláři (TV seriál)
Stávka o kapra (S03E11)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1996 Osobnosti slovenskej hudby - Gejza Dusík (TV film) - a.z.
1971 Šibi-ryby, mastné ryby (TV film)

Divadelní záznam

1991 Mŕtve duše (divadelní záznam)
1988 Don Juan (divadelní záznam)
1980 Macbeth (divadelní záznam)
1978 Neprítomní priatelia (divadelní záznam)
1974 Mizantrop (divadelní záznam)
1973 Ťululum (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1999 Kaviareň Slávia (TV pořad)
Soirée z Mlynskej doliny (TV pořad)
Zábavné spomínanie (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1995 Zábava až do rána - Gala Repete (TV pořad)
1994 Pesničky z televízneho archívu (TV pořad)
Večer televízneho archívu (TV pořad)
1992 Varím, varíš, varíme (TV pořad)
1991 Smiem prosiť...? (TV pořad)
1990 Pesničky z diskotéky (TV pořad)
1988 Revue jedného herca: V osudí osudu (TV pořad)
1986 Povedzte ....ááááá.. (TV pořad)
1985 Pesničkový kolotoč (TV pořad)
1984 Náladová láska (TV pořad)
Pesničky z Repete (TV pořad)
Správne kroky (TV pořad)
Za odzemkom na kraj sveta (TV pořad)
1982 Aká som, taká som (TV pořad)
Pamätáte sa? Vianoce (TV pořad)
1981 Mapa spomienok (TV pořad)
Nesmúť za mnou (TV pořad)
Silvester 1981 (TV pořad)
1980 Intercimbal (TV pořad)
Niečo pre mysli ctnej rozveselenie (TV pořad)
1978 Dobrý večer, majster Dusík (TV pořad)
Recepty na šťastie (TV pořad)
1976 Disko pre starších (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1973 Pesničky na zimu (TV pořad)
Pesničky v bielom (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1969 Kapucíner pána Hopkina (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)
Päť pesničiek (TV pořad)
1965 Adieu, Artúr (TV pořad)