foto

Eva Kristínová

  • nar. 5.8.1928 (90 let)
    Trenčín, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eva Kristínová se narodila 5. srpna 1928 v Trenčíně, Československo. Otec byl československým příslušníkem Štefánikových francouzských legií, později důstojníkem povstalecké armády a po únorovém komunistickém puči (1948) degradovaný na vojáka a odsouzený k dlouholetému vězení. Eva se od počátku Slovenského národního povstání v srpnu 1944, jako šestnáctiletá dívka, zúčastnila těžkých bojů ve slovenských horách.

Mladá a krásná Eva Kristínová se přihlásila ke studiu herectví na Státní konzervatoři v Bratislavě v roce 1949. Po ukončení studia získala angažmá ve Slovenském národním divadle, rovněž působila v rozhlase, televizi a filmu. Na této divadelní scéně pak vytrvala takřka čtyřicet let. Vedle dramatických rolí z klasického repertoáru podle Williama Shakespeara, si zahrála roli Lady Mackbeth v dramatu Mackbeth (1959), či jako Gertruda z Hamleta (1961). Byla úspěšná i jako Kleito z Nezvalovy Atlantidy (1961), Alžběta Proctorová z Millerových Čarodějnic ze Salemu (1966), jako matka Kuráž z Brechtovy hry Matka Kuráž a její děti (1971). Na jevišti se objevila naposledy v roli Rodany v dramatu M. Ferka - Pravda Svätoplukova (1985, rež. P. Haspra).

Eva Kristínová byla též známou a uznávanou recitátorkou veršů slovenských i českých básníků. Její talent se prosadil i ve filmu a v televizních inscenacích. Filmový debut si odbyla v slovenské komedii NIE JE ADAM AKO ADAM (1956, rež. Palo Bielik). Řada následujících filmů má stále své diváky - ŠTYRIDSAT´ŠTYRI (1957, rež Palo Bielik), první slovenský TV film, válečné drama SMRT´ SA VOLÁ ENGELCHEN (1961, rež. Ivan Balada), TV film SÁM VOJAK v POLI (1964, rež. Otto Haas), RYSAVÁ JALOVICA (1970, rež. Martin Ťapák). Velmi úspěšné byly inscenace - CESTA ŽENY (1974, rež. Dušan Kodaj), PENELOPA (1977, rež. Štefan Uher), HODY (1987, rež. Andrej Lettrich).

Eva Kristínová společně se slovenským publicistou Janem Čomajem připravili k vydání knihu vzpomínek Eva Kristinová - Spomienky herečky (2008). Kniha vyšla k jejímu jubileu 80. let. Autor formou osobního vyprávění své hrdinky obsáhl jedno dramatické století Slovenska.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
1990 Puto najsilnejšie (TV film)
1989 V našom meste býva Gulliver (TV film)
1988 Bez problémov... (TV film)
1987 Hody
1986 Tiene v raji (TV film)
1985 Kamenný chodníček (TV film)
Plánka (TV film)
Tri sudičky (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Seminárna práca (TV film)
1982 Eva (TV film)
1981 Bičianka z doliny (TV film)
Fénix
Mojmír II. (TV film)
Orechový koláč (TV film)
Pánska spoločnosť (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Patálie s kamerou (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Prelom (TV film)
Zimozel (TV film)
1978 Dve hodiny večnosti (TV film)
Ežo Vlkolinský (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Magduška (TV film)
Obhorelý strom (TV film)
Odviate cesty (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
Žabí ženích (TV film)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Amerikánci (TV film)
Dvere dokorán
Krásna Pramíla (TV film)
Medveď Mrmláč (TV film)
Orol a lastovička (TV film)
Penelopa
Skrat (TV film)
Smrť malomeštiaka (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Amerikán (TV film)
Balada o uznaní (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Syn (TV film)
Zypa Cupak (TV film)
Štyria grobiani (TV film)
1975 Chlapské leto (TV film)
Keď fašiangy, tak fašiangy (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Zrnko prachu (TV film)
1974 Cesta ženy
Lucrezia Borgia (TV film)
Rozhodnutie (TV film)
Túžba sobotňajšieho večera (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Cid (TV film)
Na jednom dvore (TV film)
1972 Lofter (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Žiarlivosť (TV film)
1971 Krompašská vzbura (TV film)
Sulamit (TV film)
Zlozor
1970 Rysavá jalovica (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Rozmajrín (TV film)
Symetrála
1968 Mária Tudorová (TV film)
Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)
Úsmev Mony Lízy (TV film)
1967 Villon, spor o básnika (TV film)
1966 Alžbeta Anglická (TV film)
Dom Bernardy Alby (TV film)
Knieža Rastic (TV film)
1965 Kubo (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
Marie Octobre (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Ruže na úver (TV film)
1960 Na pochode sa vždy nespieva
Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1957 Štyridsaťštyri
1956 Nie je Adam ako Adam
1955 Rohy
1950 Boj sa skončí zajtra

TV seriály

1987 Stará cihelna (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)

Dokumentární

2017 Martin Ťapák
2014 Návraty k hereckým legendám: Eva Kristínová (TV film)
2012 Křehká identita
1996 Eva Kristinová (TV film)
1987 Labyrint (TV seriál)
1973 Šťastie ulietlo nezachytené (TV film)
1972 Svedectvo (TV film)
1970 Kapitoly z dejín SND (TV film)
1961 65,000.000 - vyp.

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1984 Čepce, kápky za dve zlatky (TV pořad)
1976 Huncúti a veseličky (TV pořad)
1972 Nedeľná chvíľka poézie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace