foto

Mária Markovičová

  • nar. 29.8.1908
    Radvaň, Rakousko-Uhersko
  • zem. 10.11.1984 (76 let)
    Stupava, Slovensko, Československo

Biografie

Mária Markovičová sa narodila v Radvani. Tu aj vyštudovala gymnázium. Ako mladé dievča bola Mária športovo založená. Trikrát sa stala majsterkou Slovenska v tenise a dokonca bola aj automobilová pretekárka. Po škole sa zamestnala v Tatra závode v Banskej Bystrici. Počas SNP pracovala ako rozhlasová hlásateľka a sestrička červeného kríža.

Mária milovala divadlo, preto sa dostala do ochotníckeho divadla v Banskej Bystrici, tu bola v rokoch 1939 až 1949. V roku 1949 sa dostáva do profesionálneho divadla vo Zvolene. Na doskách divadla J.G.Tajovského hrala celý život. Hrala hlavne v klasických dielach. Jej herecký prejav zaujal, a preto sa začala objavovať vo filme a televízii, kde hrávala prevažne dedinské ženy, matky alebo staré mamy.

Za svoje herecké výkony bola v roku 1964 ocenená titulom Zaslúžilá umelkyňa a v roku 1976 dostala cenu A. Bagara.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1982 Cukor (TV film)
Podivné okolnosti (TV film)
1981 Prípad Evy Burdovej (TV film)
Starý včelár (TV film)
Syn človeka (TV film)
1980 Hordubal
Najatý klaun (TV film)
Nevera po slovensky
1979 Choď a nelúč sa
Eugen Onegin (TV film)
Víno z Jerezu (TV film)
1978 Hrdina (TV film)
Krutá ľúbosť
Na vysokej skale: Prekliata (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Dvere dokorán
Počúvajme slnko (TV film)
Priateľka mojej dcéry (TV film)
Súkromná vojna
V metelici času (TV film)
Zlaté klasy (TV film)
1976 Anjel prichádza oknom (TV film)
Demeterovci (TV film)
Prázdniny u starej mamy (TV film)
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Veľkomožní páni (TV film)
1975 Chlapské leto (TV film)
Ešte sa nevraciam (TV film)
Objav v lese (TV film)
Stretnutie
Tetované časom
Škaredá dědina
1974 Koho si vybral vrah (TV film)
Sněhové mraky
Veľká noc a veľký den
Vír (TV film)
1973 Skrytý prameň
Vrchárska balada (TV film)
1972 Javor a Juliana
Rodinná slávnosť (TV film)
Človek na moste
Žiarlivosť (TV film)
1971 Hľadači svetla
Mŕtve oči (TV film)
Polnočná večera (TV film)
Zlozor
1969 Generácia (TV film)
Rodáci (TV film)
Traja z deviateho poschodia (TV film)
1968 Jasná záležitosť (TV film)
Opatrná voľba (TV film)
Predposledné dni (TV film)
Stopy na Sitne
1967 Ženský zákon (TV film)
1966 Jeden deň pre starú paniu
Vrah zo záhrobia
Živý bič (TV film)
1965 Kľúč (TV film)
Nylonový mesiac
1964 Senzi mama
1962 Hra bez lásky (TV film)
Polnočná omša
Tam za lesem
1961 Pokorené rieky
Vždy možno začať
1960 Přerušená píseň
1954 Drevená dedina
1952 Lazy sa pohly

TV seriály

1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
A királyok királya (E13)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)

Dokumentární

1970 Mária Markovičová (TV film)