foto

Peter Stormare

  • nar. 27.8.1953 (66 let)
    Kumla, Örebro län, Švédsko

Biografie

Švéd Peter Rolf Stormare miluje hokej a nenávidí dane, kvôli ktorým emigroval do USA. V Kráľovskom divadle v Stockholme bol vyše desať rokov dvorným hercom Ingmara Bergmana v jeho inscenáciach Kráľ Lear, Hamlet (ktorého neskôr aj sám režíroval) a neskôr aj v jeho TV filmoch (BACKHANTY). 1990 bol umeleckým riaditeľom tokijského Globe Theatre, potom zastavil v The Brooklyn Academy of Music a 1993 hral Rasputina v Actor´s Studio. V stockholmskom Dramaten režíroval vlastné hry (La Futurista), aj hry iných (Komédia omylov). V The Public Theatre s ním hrala Frances McDormandová, ktorá ho predstavila manželovi Joelovi Coenovi, ktorý ho predstavil zase bratovi Ethanovi.

Coenovci mu následne dali v dráme podľa skutočných udalostí FARGO part mlčanlivého, ale o to sadistickejšieho únoscu manželky obchodníka s autami (William H. Macy). S Coenovcanmi sa stretol ešte v milovanom BIG LEBOWSKI ako jeden z trojice šialených nihilistov, prenasledujúcich flákača Jeffa Bridgesa. Menej nápadné roličky stvoril v neúspešných projektoch Brucea Willisa (MERCURY) a Davida Duchovného (KRVAVÉ RUKY), ale ani to nezabránilo tomu, aby sa v Hollywoode nestal vyhľadávaným expertom, ktorý s profesionálnou rutinou odvádza potrhlé roličky grázlov s ruským prízvukom, vydedencov spoločnosti, ktorí sú (podľa žánru) smiešni alebo nebezpeční.

Práve Amerika ho predstavila širokej verejnosti: sebavedomý lovec dinosaurov Dieter Stark v STRATENOM SVETE Stevena Spielberga, ruský kozmonaut Lev Andropov v akčnej bombe Michaela Baya ARMAGEDDON, nezabudnuteľný režisér snuffov a milovník kuše Dino Velvet v šokujúcom thrilleri Joela Schumachera 8 MM, seržant Hjelmstad vo vojnovom epose Johna Woo KÓD NAVAJO, Dr. Solomon a jeho zdravotná sestra v Spielbergovej sci-fi vízii MINORITY REPORT, kde Tomovi Cruiseovi nezabudnuteľne operoval oči, obchodník s jadrovými bombami Adrik Vas v BAD COMPANY, bezškrupulózny vydavateľ plátku DRVIČ Georgea A. Romera, kde neváhal ukázať na znak mužnosti penis.

Spolupracuje so známými filmármi: Wim Wenders, Lars von Trier, Lasse Hallström, Michael Bay. Z jeho zatiaľ posledných úloh spomeňme predrogovaného poliša v svojráznom filme ŠŇUP, Satana v komixovke s Keanu Reevesom CONSTANTINE alebo vedľajšiu rolu v mysterióznej dráme BIRTH s Nicole Kidmanovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Obscure Life of the Grand Duke of Corsica
2019 Affinity
Ztracená minulost
2018 Age of Summer
Beyond the Sky
Dweller
The Assassin's Code
2017 John Wick 2
Kill'em All
V.I.P.
Velká oříšková loupež 2
2016 King of the Dancehall
Rupture
2015 Temné léto
Vše bude v pořádku
Zázračné kouzlo
2014 22 Jump Street
Bang Bang Baby
I Am Here
Mall
Poseidon Code
Prokletý klaun
Tokarev
Tučňáci z Madagaskaru
2013 Autumn Blood - Das Ende der Unschuld
Cesta do Afriky
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Konečná
Milo
Pot a krev
Sibiřská škola
The Zero Theorem
2012 Chodba
Jewtopia
Moje letní prázdniny
Small Apartments
Útěk z MS-1
太极2:英雄崛起
2011 Falešná stopa
Hjelp, vi er i filmbransjen
Marianne
Nerozluční
The Wayshower
2010 Gnomes and Trolls: The Forest Trial
Ivory
Janie Jones
Lovec nestvůr
Muumi ja punainen pyrstötähti
Příležitost dělá zloděje
Small Town Murder Songs
Undocumented
2009 Imaginárium Dr. Parnasse
Jezdci Apokalypsy
KR 13
2008 Nakažení smrtí
Neplodná obrana
Skřítkové a trollové: Tajemná komnata
Vlk
2007 Ekko
Jiná perspektiva
Předtucha
Přeskoč
Rozjeď to !
Vydržet se ženou
Výchovný tábor
2006 Boží zápasník
Neznámý
One Night with You
2005 2001 maniaků
Constantine
Kletba bratří Grimmů
The Batman vs. Dracula
2004 Zrození
2003 Filmový hrdina
Hitler: Vzestup zla (TV film)
Mizerové II
2002 13 Moons
Beatle Fan, The
Kód Navajo
Minority Report
Tuxedo
Česká spojka
Šňup
2001 Hamilton (TV film)
Šílenci na táboře
2000 Drtič
Million Dollar Hotel
Nikomu nevěř
Tanec v temnotách
Čokoláda
1999 8 MM
Amor nello specchio
Očistec (TV film)
1998 Armageddon
Big Lebowski
Hamilton
Mercury
Někde ve městě
1997 Larmar och gör sig till (TV film)
Ruce od krve
Ztracený svět: Jurský park
1996 Detektor lži
Ett sorts Hades (TV film)
Fargo
1994 No Man's Land (TV film)
1993 Backanterna (TV film)
1992 Posedlost
1991 Freud flyttar hemifrån...
Riflessi in un cielo scuro
1990 Čas probuzení
1987 Mälarpirater
1986 Den frusna leoparden
Seppan (TV film)
1982 Fanny a Alexandr

TV seriály

2019 Američtí bohové (TV seriál)
The Beguiling Man (S02E02)
House on the Rock (S02E01)
2018 LA to Vegas (TV seriál)
The Proposal (E15)
Captain Dave's on a roll (E14)
The Dinner Party (E13)
další epizody (15)
Chyťte ho! (TV seriál)
And What Have We Learned? (S02E01)
Swedish Dicks (TV seriál)
Till Dicks Do Us Part (S02E10)
Girls Day! (S02E09)
The Swedish FBI (S02E08)
další epizody (8)
2017 Američtí bohové (TV seriál)
Come to Jesus (S01E08)
A Prayer for Mad Sweeney (S01E07)
A Murder of Gods (S01E06)
další epizody (7)
Chyťte ho! (TV seriál)
Blue Pages (S01E10)
Shot on Location (S01E08)
Grace Under Pressure (S01E07)
další epizody (6)
Jeff & Some Aliens (TV seriál)
Jeff & Some Childlike Joy & Whimsy (E08)
Swedish Dicks (TV seriál)
Dial M for Medium (S02E02)
A Thief Amongst Us (S02E01)
2016 Black Widows (TV seriál)
Episode 8 (S01E08)
Episode 7 (S01E07)
Episode 6 (S01E06)
další epizody (8)
Půlnoční slunce (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 1 (E01)
Swedish Dicks (TV seriál)
See You Later, Alligator (S01E10)
There's Something About Tex (S01E09)
Back to School (S01E08)
další epizody (10)
Those Who Can't (TV seriál) - herec, a.z.
The Trial of Geoffrey Quinn (S02E06) - a.z.
Take a Wonka on the Wild Side (S01E10)
For Whom the Bell's Tolls (S01E07)
2015 Graceland (TV seriál)
Dog Catches Car (S03E12)
The Wires (S03E11)
Aha (S03E04)
Arrow (TV seriál)
Dvě Canary (S03E13)
2014 Manhattan (TV seriál)
The Understudy (S01E10)
Spooky Action at a Distance (S01E09)
Mizera (TV seriál)
Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
Černá listina (TV seriál)
Děkabrista (č. 12) (S02E08)
Scimitar (č. 22) (S02E07)
Banka Monarch Douglas (č. 112) (S02E02)
další epizody (6)
Arrow (TV seriál)
Klid (S03E01)
Drsný šerif (TV seriál)
Sklizeň (S03E08)
25 obyvatel (S03E07)
Hledaný (S03E05)
Agentura Jasno (TV seriál)
Someone's Got a Woody (S08E04)
2013 Phineas & Ferb (TV seriál)
Mise Marvel (S04E22)
2012 Tělo jako důkaz (TV seriál)
Strategie (S02E20)
NCIS: Los Angeles (TV seriál)
Vrah (S03E15)
2011 Wilfred (TV seriál)
Izolace (S01E10)
V utajení (TV seriál)
The Outsiders (S02E06)
Dokonalý podraz (TV seriál)
The Office Job (S04E12)
2010 Havaj 5-0 (TV seriál)
Rodinná pouta (S01E02)
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Krev pod kůží (S02E04)
Tráva (TV seriál)
Blaženost (S06E04)
Dětský kočárek (S06E03)
2009 Vincentův svět (TV seriál)
Bezpečnostní opatření (S06E09)
Poznámky pro Sorkina (S06E08)
2008 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a jeho mistrovské dílo (S06E14)
2007 Útěk z vězení (TV seriál) - herec, a.z.
Fin del camino (S02E21) - a.z.
Vzkaz (S02E15)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Konec Štístka (S07E21)
2006 Útěk z vězení (TV seriál)
Mínus jeden (S02E04)
Otis (S02E02)
Štvanice (S02E01)
další epizody (9)
2005 Útěk z vězení (TV seriál)
Konec tunelu (S01E13)
Jeden z kola ven (S01E12)
Další do hry (S01E11)
další epizody (13)
2004 Joey (TV seriál)
Joey a manžel (S01E07)
2002 Watching Ellie (TV seriál)
1998 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Frogger (S09E18)
1993 Morsarvet (TV seriál)
1983 Spanarna (TV seriál)

Dokumentární

2007 Journey Into the Unknown
2006 Making of 'Prison Break'
2005 Nobody Wants Your Film
2003 Minnesota Nice
2002 Flash of a Dream
2000 100 očí Larse von Triera
Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences

Hudební videoklipy

2019 Lindemann - Frau & Mann (hudební videoklip)
Lindemann - Steh auf (hudební videoklip)
Possessed - Graven (hudební videoklip)
2010 Sabaton - Uprising (hudební videoklip)
2007 The Poodles - Seven Seas (hudební videoklip)
1997 The Wannadies - Might Be Stars (hudební videoklip)

Tvůrcovská filmografie

Scenáristická filmografie

TV seriály

2016 Swedish Dicks (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2018 Swedish Dicks (TV seriál)
Girls Day! (S02E09)

Host

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(202)