foto

Pierre Mondy

  • nar. 10.2.1925
    Neuilly-sur-Seine, Seine, Francie
  • zem. 15.9.2012 (87 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie

Biografie

Významný francouzský herec a režisér Pierre Mondy má na svém kontě více než 150 filmů a prací v televizi, jeho filmografie zahrnuje také několik milníků, které na něj upoutaly pozornost i mimo Francii. Narodil se v Neuilly-sur-Seine jako Pierre Cuq, po druhé světové válce navštěvoval slavnou hereckou školu René Simona a první zkušenosti získával po roce 1948 v divadle Théâtre de la Huchette. Vzápětí přišly i první nabídky k filmování a debutem Pierra Mondyho byla bezejmenná epizoda v melodramatickém příběhu SETKÁNÍ V ČERVENCI (Rendez-vous de juillet, 1949). Z epizodních rolí přešel počátkem padesátých let k postavám se jménem, objevil se například v hodnotném filmu ADRESÁT NEZNÁMÝ (…Sans laisser ďaddresse, 1951).

Do roku 1951 spadá také první Mondyho sňatek (ženatý byl celkem čtyřikrát); jeho první manželkou se stala později populární herečka Claude Gensac (*1927), rozvedli se ale po čtyřech letech. V padesátých letech hrál Pierre Mondy v několika pařížských divadlech, střídal světovou modernu i francouzskou klasiku (v Théâtre de Montparnasse hrál například ve frašce Brouk v hlavě), připomeňme také, že v roce 1958 hrál v divadle Théâtre de ľAthénée hlavní roli ve hře Oskar, která však narazila na nezájem diváků, později se ovšem stala mimořádně úspěšná díky L. de Funèsovi. Kromě filmu mezitím navázal Pierre Mondy spolupráci také s televizí, kde se objevoval převážně v adaptacích klasikých divadelních nebo literárních předloh.

Z řady vedlejších rolí v často dnes již zapomenutých filmech vykročil Pierre Mondy k bezmála hlavním postavám ve druhé polovině padesátých let, po boku Jeana Gabina to bylo například v dramatu BEZVÝZNAMNÍ LIDÉ (Des gens sans importance, 1956), začal se objevovat i v úlohách strážců zákona, jak v historických filmech, tak i v kriminálkách ze současnosti. Přelomem v Mondyho filmové kariéře byl výpravný titul režiséra Abela Gance AUSTERLITZ (1960, u nás uváděno pod názvem Napoleon), kde Mondy ztvárnil hlavní postavu císaře Napoleona. Film měl obrovský ohlas nejen ve Francii, ale díky mezinárodně srozumitelnému historickému námětu samozřejmě i v zahraničí. Mezitím se v roce 1957 podruhé oženil s herečkou Pascale Roberts (*1933), s níž také hrál v několika filmech. Ani toto manželství ale nevydrželo a v roce 1967 se Mondy oženil potřetí s herečkou Annie Fournier. Z tohoto manželství pocházejí dvě děti, syn Laurent Mondy se prosadil jako televizní scénárista.

V roce 1964 se Pierre Mondy měl stát vrchním strážmistrem Gerberem v první komedii z četnické série. Jako řada jiných nebyl však přesvědčen o uměleckých kvalitách filmu (natož aby tušil budoucí úspěch celého projektu) a na poslední chvíli zkomplikoval začátek natáčení, když svou účast odřekl (postavu pak hrál Michel Galabru). Mondy se přitom omluvil svým vytížením v divadle (hrál tehdy například v Dámě od Maxima v Théâtre du Palais Royal) i na natáčení válečného filmu VÍKEND NA ZUYDCOOTE (Week-end a Zuydcoote, 1964). V 60. a 70. letech se Pierre Mondy věnoval také divadelní režii, spadá sem i jeho jediný pokus o režii filmovou a natočil komedii ŘÍKEJTE MI MATYLDO (Appelez-moi Mathilde, 1969), která však neměla úspěch, odborníci odkazovali právě na Mondyho malé zkušenosti.

Z výrazných filmů sedmdesátých let je na místě připomenout především tři válečné komedie o sedmé rotě, které se (nejen) ve francouzských kinech těšily značnému zájmu diváků; Pierre Mondy zde hrál jednu z hlavních rolí. Komediální polohu si pak zopakoval po boku Claudie Cardinale ve filmu DÁREK (Le cadeau, 1982). Co se týče divadla, zůstával věrný především scéně Théâtre du Palais-Royal, kde hrál například v dílech amerických moderních autorů (A. Miller, N. Simon), ale znovu se vracel i k osvědčené komediální klasice.

V devadesátých letech omezil Pierre Mondy své aktivity ve filmu, často ale hrál v televizi, kde jej proslavila především hlavní role komisaře Cordiera v kriminálním seriálu CORDIEROVI, SOUDCE A POLICAJT (Les Cordier, juge et flic), který se natáčel třináct let (1992-2005). Před filmem stál zatím naposledy v očekávaném, ale nepříliš úspěšném návratu J. P. Belmonda (MUŽ A JEHO PES – Un homme et son chien, 2008). Naši diváci se s Mondym mohli setkat také v dvoudílném historickém televizním filmu PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 2008), kde hrál barona de Méridor, otce titulní hrdinky. V poslední době se jméno Pierra Mondyho v médiích objevuje především s jeho komplikovaným zdravotním stavem. Na závěr připomeňme ještě jméno jeho poslední, čtvrté manželky. Tou je od roku 1991 divadelní a televizní herečka Catherine Allary (*1945).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Grève des femmes, La (TV film)
2010 Colère (TV film)
2009 Temps est à l'orage, le (TV film)
2008 L'amour dans le sang (TV film)
La Femme tranquille
Muž a jeho pes
Paní z Monsoreau (TV film)
2007 Maturita 70 (TV film)
2005 Joseph (TV film)
2004 Menteur! Menteuse! (TV film)
2003 Letní romance (TV film)
Miláček Rita
2001 Cena za pravdu (TV film)
Filles à papa, Les (TV film)
Nuit du sacrifice, La (TV film)
Temps mort (TV film)
1995 Carreau d'as (TV film)
1994 Nejmilejší syn
1993 Le frère trahi (TV film)
1992 Méprise d'otage (TV film)
Rumeurs (TV film)
1991 Les dessous de la passion (TV film)
1989 Fantômes sur l'oreiller (TV film)
1988 Palace (TV film)
1986 Asterix v Británii
1985 Asterix a překvapení pro Cézara
Zlomky života
1984 Pinot simple flic
1983 Bojovník
Braconnier de Dieu, Le
Si elle dit oui... je ne dis pas non
1982 Aide-toi (TV film)
Aide-toi... (TV film)
Dárek
Emmenez-moi au théâtre: Patate (TV film)
Spéciale dernière (TV film)
1981 Le tout pour le tout (TV film)
Samantha (TV film)
Signé Furax
1980 Coq de Bruyère, Le (TV film)
Retour en force
1979 Démons de midi
Hôtel du libre-échange, L' (TV film)
1978 Beaujolais nouveau est arrivé, Le
Sacré farceur (TV film)
Vas-y maman
1977 Dernière sortie avant Roissy
Sedmá rota za úplňku
Vérité de Madame Langlois, La (TV film)
1976 Histoire de rire (TV film)
1975 Návrat sedmé roty
Růžový telefón
Vous ne l'emporterez pas au paradis
1974 Impossible... pas français
Vos gueules les mouettes!
1973 Histoire vraie (TV film)
Kam se poděla sedmá rota?
Les Nuits de la colère (TV film)
Prêtres interdits
1972 Au théâtre ce soir: Tapage nocturne (TV film)
Život plný malérů
1971 L'objet perdu (TV film)
Papa, les petits bateaux
1969 Pierre a Paul
Říkejte mi Matyldo
1967 Deux romains en Gaule (TV film)
Noc generálů
Spéciale dernière (TV film)
1966 Facteur s'en va-t-en guerre, Le
Monsieur le président-directeur général
1965 Zločin v expresu
1964 Agent spécial à Venise
Copains, Les
Requiem pour un caïd
Víkend na Zuydcoote
À couteaux tirés
1963 Bébert et l'omnibus
Figlio del circo, Il
Les veinards
1962 Jusqu'au bout du monde
Le Crime ne paie pas
Loi des hommes, La
Petits matins, Les
Tajnosti Paříže
1961 Dans la gueule du loup
Hrabě Monte Christo
Moutons de Panurge, Les
1960 Affaire d'une nuit, L'
Boulevard
Francouzka a láska
La Terre est ronde (TV film)
Loups dans la bergerie, Les
Napoleon
1959 Cigarettes, whisky et petites pépées
Faibles femmes
Le Chemin des écoliers
Vous n'avez rien à déclarer?
1958 Chéri, fais-moi peur
En légitime défense
La Vie à deux
Le Temps des oeufs durs
Nevídáno, neslýcháno
1957 Caméra explore le temps: Le sacrifice de Madame de Lavalette, La (TV film)
D'après nature ou presque (TV film)
Kolo
Les Louves
Méfiez-vous fillettes
Neznámý v pozadí
Quand la femme s'en mêle
Que les hommes sont bêtes
Totò, Vittorio a doktorka
Triporteur, Le
1956 Des gens sans importance
Folies-Bergère
1955 Casse-cou Mademoiselle
Cherchez la femme
Chiffonniers d'Emmaüs, Les
Crime et châtiment (TV film)
L'affaire des poisons
1954 Le guérisseur
Pařížské předměstí
Tout chante autour de moi
1953 Capitaine Pantoufle
1952 Le Costaud des Batignolles
Un jour avec vous
1951 Adresát neznámý
1950 Ztracené vzpomínky
1949 Rendez-vous de juillet

TV seriály

2010 Fais pas ci, fais pas ça (TV seriál)
La Frite et le dindon (S03E08)
Le Problème avec ma mère (S03E07)
2005 Commissaire Cordier (TV seriál)
1993 Des héros ordinaires (TV seriál)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 Edouard et ses filles (TV seriál)
1987 Lornac ist überall (TV seriál)
1984 Billet doux (TV seriál)
1980 Petit déjeuner compris (TV seriál)
1970 Noëlle aux quatre vents (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1966 Âge heureux, L' (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 Louis de Funès (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1991 Amant de ma soeur, L' (TV film)
1989 Fantômes sur l'oreiller (TV film)
1969 Říkejte mi Matyldo

TV seriály

1973 Témoignages (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1991 Amant de ma soeur, L' (TV film)
1989 Fantômes sur l'oreiller (TV film)

Host

TV pořady

2005 Les grands du rire (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1998 Le plus grand cabaret du monde (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1994 Lignes de mire (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace