foto

François Périer

  • nar. 10.11.1919
    Paříž, Francie
  • zem. 29.6.2002 (82 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

François Périer, vlastním jménem François Marie Gabriel Pillu se narodil v Paříži krátce po první světové válce, jeho otec vedl obchod s vínem. François se od dětství zajímal o film a divadlo a s podporou slavného herce Louise Jouveta se zapsal do hereckých kurzů René Simona, později studoval na pařížské konzervatoři. Následně začal hrát divadlo, debutoval v roce 1938 na scéně Théâtre Michel, vynikl především koncem 40. letech v Sartrově společenském dramatu Špinavé ruce, které se hrálo v Théâtre Antoine v Paříži. Trvalé angažmá pak našel v Théâtre Michodière, které se soustředilo na uvádění klasických her a komedií, hostoval také v Comédie des Champs-Elysées.

Filmovou kariéru zahájil Périer již jako devatenáctiletý v roce 1938 a za téměř šedesát let se objevil v bezmála 120 filmech a televizních adaptacích. Poprvé se objevil ve filmu LA CHALEUR DU SEIN (1938; v hlavní roli tehdy slavný Michel Simon), vzápětí se zařadil mezi vyhledávané a často obsazované herce a již za války hrál ve více než deseti filmech, po boku Juliette Faber se počátkem 40. let objevil v poměrně velkých rolích ve filmech LES JOURS HEUREUX (1941) a MARIAGE D'AMOUR (1942). Další velké úlohy si vyzkoušel i po válce, mimo jiné po boku Danielle Darieux, za zmínku stojí jeho participace na mezinárodně oceněném filmu MLČETI ZLATO (Le silence est d'or, 1947) režiséra René Claira. Od počátku 50. let hrál Périer i hlavní role, například ve filmech LA SOURICIÈRE (1950) nebo AU P'TIT ZOUAVE (1950). Dostal také příležitost v mimořádně hodnotných titulech, jako například ve filmu ORPHEUS (1950) od Jeana Cocteaua.

Po celá padesátá léta točil Périer několikrát ročně, hrál ve filmech různých žánrů a spolupracoval s předními režiséry té doby, jako například Autant-Lara, Grangier, Allegret nebo Duvivier. Naskytly se mu příležitosti i od zahraničních režisérů a například Vittorio de Sica jej obsadil do svého filmu VILLA BORGHESE (1954). Z francouzských filmů té doby stojí za zmínku přepis Zolova románu GERVAISE (1956), za nějž Périer získal cenu BAFTA jako nejlepší zahraniční herec. Další mimořádnou příležitost pak dostal ve Felliniho oscarovém dramatu CABIRIINY NOCI (Le notti di Cabiria, 1957).

Od počátku 60. let počet i význam Périerových rolí ve filmu značně poklesl, nicméně nadále se objevoval v umělecky i společensky hodnotných titulech, jako například SAMURAJ (Le samourai, 1967), Z (1969) nebo ATENTÁT V PAŘÍŽI (L'Attentat, 1972). Nejen v těchto, ale i dalších filmech se Périerovou doménou stali muži zákona, ať už v taláru nebo pomyslné uniformě. Příležitostně se ale objevoval i ve filmech jiných žánrů, mimo jiné v komediích. V sedmdesátých letech začal také více točit pro televizi, v další dekádě pak dostal příležitost zahrát si advokáta Terrasiniho v celoevropsky úspěšném italském seriálu CHOBOTNICE (La piovra, 1984, 1985, 1957).

François Périer proslul mimo jiné vysokou kulturou hlasového projevu a již ve 40. let daboval filmy z dílny W. Disneye; pouze hlasem se pak uplatnil jako vypravěč nebo komentátor v řadě dalších hraných i dokumentárních filmů, často také recitoval. Namluvil například komentář k legendárnímu a i u nás známému animovanému filmu STVOŘENÍ SVĚTA (La création du monde, 1957). Když se počátkem 90. let kvůli postupující Alzheimrově chorobě začal stahovat do ústraní, pracoval již jen sporadicky pro rozhlas. François Périer zemřel v Paříži následkem infarktu 28. června 2002 ve věku 82 let.

Périer byl třikrát ženatý; jeho první manželkou byla herečka Jacqueline Porel (*1918), žili spolu v letech 1941-1947. Podruhé se oženil s herečkou Marií Daëms (*1928) a od roku 1961 byla jeho třetí manželkou Colette Boutouland. Z prvního manželství měl dvě děti, dcera Anne Marie je novinářkou, syn Jean Pierre spáchal v roce 1966 sebevraždu. Adoptivní syn Jean Marie Périer (*1940) je režisérem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Salut sex! (TV film)
1996 Mémoires d'un jeune con
1992 Cesta do Říma
1991 Chaos
Paní Bovaryová
1990 Lacenaire
1987 Pěstuj si pravačku
1985 Enquête sur une parole donnée: La lettre perdue (TV film)
1984 Jacques le fataliste et son maître (TV film)
Tartuffe
1983 Bojovník
Thérèse Humbert (TV film)
1980 Bar s telefonem
1979 Válka policajtů
1978 Ve státním zájmu
1977 Baxterová, Vera Baxterová
1976 Nejcennější co mám
Policejní kolt vzor 357
1975 Sara (TV film)
1974 Antoine et Sébastien
Stavisky
1973 Chceme plukovníky
1972 Atentát v Paříži
1971 Max a rváči
Těsně před nocí
1970 Osudový kruh
Rozmarná Marie
Tumuc Humac
1969 Modré goloásky
Nuit Bulgare, La
Z
1967 Samuraj
Un homme de trop
1964 Víkend na Zuydcoote
1963 Coup de bambou, Le
Dragées au poivre
Les veinards
Stalo se v Turíně
Ženich na inzerát
1962 Petits matins, Les
1961 Amant de cinq jours, L'
Amours de Paris, Les
1960 Chien de pique
Corde raide, La
Francouzka a láska
Orfeova závěť
1959 Bobosse
Les Affreux
Slepá ulička
1958 Américain se détend, L'
Bigorne, La
Maxime
1957 Cabiriiny noci
Charmants garçons
Les Louves
Neznámý v pozadí
Que les hommes sont bêtes
Stvoření světa
1956 Gervaisa
Je reviendrai à Kandara
1955 Escale à Orly
Uprchlíci
1954 Cadet Rousselle
Naše časy
Scenes de ménage
Tajemství ložnic
1953 Capitaine Pantoufle
Jeunes mariés
Un trésor de femme
Villa Borghese
1952 Amour, Madame, L´
Bonjour Paris - vyp.
Elle et moi
L'amour, Madame
1951 Affaire Manet, L'
Mon phoque et elles
Sous le ciel de Paris
1950 Anciens de Saint-Loup, Les
Orfeus
Souricière, La
Ztracené vzpomínky
1949 Au p'tit zouave
Jean de la Lune
Retour à la vie
1948 Femme sans passé
Une jeune fille savait
1947 Mlčeti zlato
Vie en rose, La
1946 Au petit bonheur
La tentation de Barbizon
Návrat nežádoucího
Sylvie a fantom
1944 Bonsoir mesdames, bonsoir messieurs
Enfant de l'amour, L'
1943 Camion blanc, Le
Ferme aux loups, La
1942 Lettres d'amour
Mariage d'amour
1941 Jours heureux, Les
Premier bal
1940 Entraîneuse, L'
1939 Duel, Le
Konec dne
Le veau gras
1938 Chaleur du sein, La
Hotel du Nord

TV seriály

1990 Gorille, Le (TV seriál)
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
1985 Chobotnice 2 (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1978 Mazarin (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1984 2084
1977 Vzduch je cítit rudě
1976 Sartre par lui-même
Spirála
1974 Deux mémoires, Les
1971 Primer año
1967 Temps des doryphores, Le
1964 Chroniques de France (TV seriál)
1957 Rendez-vous à Melbourne - vyp.
Étoiles ne meurent jamais, Les
1951 Vedettes sans maquillage
1950 Ce siècle a cinquante ans

TV pořady

1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1956 En direct de... (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace