foto

Andréa Ferréol

  • nar. 6.1.1947 (72 let)
    Aix-en-Provence, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jako osmnáctiletá se rozhodla pro herectví. Nejprve navštěvovala v Paříži kurzy Jean-Laurenta Cocheta a v další herecké průpravě pokračovala u Antoina Bourseillera v Centre Dramatique du Sud-Est v rodném Aix-en-Provence, kde také debutovala na jevišti v Molièrově hře Sganarelle čili Domnělý paroháč. Na festivalu v Avignonu se představila ve hře Françoise Billetdouxe Ticho, strom se ještě hýbá. V roce 1967 absolvovala turné s hrou André Roussina Roztržka a několik let pak hrála výhradně na pařížských scénách, mj. v Théâtre National Populaire.

Ve filmu se poprvé objevila jako prostitutka v gangsterském dramatu z marseillského podsvětí LA SCOUMONE (r. J. Giovanni). Do mezinárodního diváckého povědomí se však záhy zapsala rolí korpulentní učitelky Andréy, účastnící se gastronomických orgií čtyř mužů středního věku (Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Ugo Tognazzi a Philippe Noiret), kteří se ujedí k smrti, v metaforické černé komedii VELKÁ ŽRANICE (r. M. Ferreri). Během 70. let účinkovala v mnoha italských, ryze komerčních filmech a kromě toho vystupovala i v nezávislých produkcích.

Přestože se ani v následujícím desetiletí nedočkala hlavních rolí, její kariéra doznala kvalitativní zlepšení, neboť vytvořila výrazné vedlejší party v umělecky ambiciózních dílech významných evropských režisérů: divadelní scénografka Arlette v melodramatu z okupované Paříže POSLEDNÍ METRO (r. F. Truffaut); bohatá vdova Adelaida Gagnonová, jedna z cestujících dostavníku, v komorním snímku z doby francouzské revoluce NOC VE VARENNES (r. E. Scola); zmrzačená Alba Bewicková, které byly po autonehodě amputovány obě nohy, ale která porodí dvojčata ovdovělým bratrům-dvojčatům (B. Deacon a E. Deacon), jímž při havárii zahynuly manželky, v bizarní černé komedii z prostředí zoologické zahrady Z A DVĚ NULY (r. P. Greenaway).

gardenlady

Herecká filmografie

Filmy

2018 Emma Peeters
2017 Knock
L'Échange des princesses
2016 Saint-Amour
2014 La trouvaille de Juliette (TV film)
2013 La vallée des mensonges (TV film)
2012 La Victoire au bout du bâton (TV film)
2008 Einstein (TV film)
Marion a Lucie (TV film)
Odpouštím Ti (TV film)
V utajení
Ça se soigne ?
2007 Můj život není romantická komedie
2006 Perds pas la boule !
2005 Kam zmizel můj syn? (TV film)
La femme coquelicot (TV film)
Parenthèse interdite, La (TV film)
Quand les anges s'en mêlent...
2004 Le Cadeau d’Elena
Madame Eduard
Nevěsty
Qui mange le coeur des hommes?
2001 Loutka Loulou
Noční podnik
2000 Le Conte du ventre plein
Lourdes (TV film)
Winney, a Cute Candidate
1999 Asterix a Obelix
No respires: El amor está en el aire
Premier de cordée (TV film)
Une pour toutes
1998 Hans Eppendorfer: Suche nach Leben
Heureusement qu'on s'aime (TV film)
Mirage noir (TV film)
1997 El Chicko
Les couleurs du diable
Mireille et Vincent (TV film)
Somnia ou le voyage en hypnopompia (TV film)
1996 Jsem blázen do blondýny Iris
Lucky Punch
1995 Belle de Fontenay, La (TV film)
Dindes au marron (TV film)
Diner est servi, Le (TV film)
Les Cent et une nuits de Simon Cinéma
Tactique du critique, La (TV film)
Tzaleket
1993 Císařovy nové šaty
Domenica. Alle kommen, keiner war da
Fio do Horizonte, O
Sladké vraždy
Tajemství vozu č. 13 (TV film)
1992 Die wahre Geschichte von Männern und Frauen
Un ballon dans la tête (TV film)
Zwischensaison
1991 Cri du lézard, Le
Famiglia in giallo, Una (TV film)
Piège pour femme seule (TV film)
1990 Fantóm opery (TV film)
Il Maestro
Invité clandestin, L' (TV film)
Když jedna bota sedí ... (TV film)
Křídla slávy
Noc lišky (TV film)
1989 Francesco
Rouge Venise
Street of No Return
Strýček za všechny peníze
Väter des Nardino, Die (TV film)
Étrange histoire d'Emilie Albert, L' (TV film)
1988 Botta di vita, Una
Corentin, ou Les infortunes conjugales
Garçonne, La (TV film)
1987 Giorno prima, Il
Promis... juré !
Utonutí zakázáno
1986 Dopisy neznámému milenci
Douce France
Laggiù nella giungla
Letters to an Unknown Lover
Suivez mon regard
1985 Dva životy Matii Pascala
Zet a dvě nuly
1984 Aldo et Junior
Cuore (TV film)
Dvojče
Louisiana (TV film)
Lucienne et le boucher (TV film)
Soudce
1983 Balles perdues
Bojovník
Cena za nebezpečí
Dívka z Terstu
Neviňátka v cizině (TV film)
1982 Crime d'amour, Le
Noc ve Varennes
Y a - t - il un Français dans la salle?
1981 Ombre rouge, L'
Tři bratři
1980 Au bon beurre (TV film)
Dimmi che fai tutto per me
Dirigent
Poslední metro
Retour à Marseille
Stopa gigantů
1979 Cappotto di Astrakan, Il
Improvviso
Milo Milo
Plechový bubínek
Výlet s Anitou
1978 Amant de poche, L'
Mysteries
Travolto dagli affetti familiari
Zoufalství
1977 Casanova & Co.
Le Passe-muraille (TV film)
Ligabue (TV film)
Servante et maîtresse
1976 Dámy a pánové, dobrou noc
Goldflocken
Marie-poupée
Scandalo
Voják štěstěny
1975 Baroni, I
Cigalon (TV film)
Le Futur aux trousses
Les galettes de Pont-Aven
Nenapravitelný
Parlez-moi d'amour
Sérieux comme le plaisir
Vergine, e di nome Maria
1974 Bâtisseurs d'empire, Les (TV film)
Donna è bello
L'ammazzatina
Piatto piange, Il
Ďábelská trojice
1973 Běží, běží po předměstí
Gants blancs du diable, Les
Nejpomatenější rozum
Velká žranice
Šakal
1972 Argent par les fenêtres, L' (TV film)
Smůla
1971 V rytmu valčíku

TV seriály

2018 Alexandra Ehle (TV seriál)
2016 Le cocon- Débuts à l'hôpital (TV seriál)
2014 Famille d'accueil (TV seriál)
Fils de (S12E12)
Hypersensible (S12E11)
Amour interdit (S12E09)
2011 Week-end chez les Toquées (TV seriál)
2010 I delitti del cuoco (TV seriál)
2009 Zlatý poklad (TV seriál)
2006 Tombé du ciel (TV seriál)
1998 Doppio segreto (TV seriál)
Le sélec (TV seriál)
Primo cittadino (TV seriál)
1995 Sandra, princezna rebelka (TV seriál)
1993 Cluedo (TV seriál)
Maria des Eaux-Vives (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret a muž z lavičky (E10)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1985 Sogni e bisogni (TV seriál)
1982 Dieci registi italiani, dieci racconti italiani (TV seriál)
1979 Martin Eden (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
1972 Pont dormant (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2017 La lucida follia di Marco Ferreri
2007 Cannes, 60 ans d'histoires (TV film)
1999 Lettre à mon frère Guy Gilles, cinéaste trop tôt disparu
1992 Nechci, aby mě milovali
1978 Kleine Godard an das Kuratorium junger deutscher Film, Der

TV pořady

2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace