foto

Miluše Šplechtová

  • nar. 13.11.1957 (59 let)
    Most, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miluše Šplechtová patří již řadu let mezi výrazné osobnosti Národního divadla, širší veřejnosti je známá také jako manželka Jana Hrušínského. Pochází z Mostu, kde její otec pracoval jako horník, matka byla učitelkou. Pedagogické vzdělání zvažovala původně i Miluše, ještě na základní škole se ale rozhodla pro konzervatoř, kde jí u příjimacích zkoušek pomohla průprava z dramatického kroužku, účast v recitačních soutěžích a také hodiny klavíru. Ještě jako studentka se poprvé objevila před kamerou ve slovenském filmu TETOVANÉ ČASOM (1975), kde ztvárnila hlavní dívčí postavu maturantky Evy. O tři roky později ji pak oslovili čeští filmaři, mimo jiné slavní tvůrci jako Jan Kačer nebo Ludvík Ráža. V roce 1978 tak Miluše Šplechtová hrála hned v pěti filmech, výraznější příležitost jí ale přinesla až v dalším roce postava mladé maminky v satirické komedii PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ (1979).

Je obecně známo, že studenti konzervatoře mají zakázáno hrát ve filmu, což vedlo k tomu, že Šplechtová po šesti filmových rolích byla ze školy vyloučena těsně před absolutoriem (1979). Nakonec se jí podařilo konzervatoř dokončit a pak hrála v představeních pořádaných různými agenturami. První stálé angažmá našla v Činoherním studiu v Ústí nad Labem (1981-1985), které se dlouhodobě těšilo dobré pověsti jako progresívní divadelní scéna. Šplechtová v Ústí hrála například v Komedii masopustu, Hedě Gablerové nebo Čechovových Třech sestrách. Mezitím se poprvé provdala, následovalo první dítě, v divadle se ale mezitím seznámila s Janem Hrušínským. Jejich vztah brzy překročil pracovní meze, takže se rozvedla a Jan Hrušínský se pak stal jejím druhým manželem. S filmem v těchto letech spolupracovala jen sporadicky, za zmínku stojí její sestra Vlasta v okupačním dramatu TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK (1981), mihla se také ve výpravné rodinné kronice TISÍCROČNÁ VČELA (1984).

V polovině 80. let se Miluše Šplechtová vrátila do Prahy a v letech 1985-1991 byla herečkou Realistického divadla Zdeňka Nejedlého. Také tady na ni čekaly významné role (Její pastorkyňa, Aucassin a Nicoletta), za svou kreaci May ve hře Láskou posedlí získala v roce 1989 Cenu Divadelních novin. Ani po návratu do Prahy se Miluše Šplechtová příliš neobjevovala před filmovou kamerou, spíše ji bylo možno zaznamenat v televizi, a to jak v inscenacích, tak v seriálech (LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, 1984; DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989). Po delší době se vrátila na filmové plátno postavou zavražděné prostitutky Heleny ve filmu DIVOKÁ SVINĚ (1990).

Po zániku Realistického divadla neměla Miluše Šplechtová problém s nalezením nového působiště a získala angažmá v činohře Národního divadla, kde působí dodnes. Hned po nástupu se na naší první scéně uvedla slibně hlavní rolí v Pygmalionu, další velké role hrála v Racinově klasickém dramatu Britannicus nebo v Shakespearových hrách Zimní pohádka a Sen noci svatojánské. Zmínku si zaslouží také slavná komedie Sluha dvou pánů, která je sice hlavně sólovým vystoupením Miroslava Donutila, ale Šplechtová zde hraje poměrně velký part, hra se těší značnému zájmu již více než patnáct let a v roce 2000 bylo představení zaznamenáno i Českou televizí. Kromě domovské scény hraje Šplechtová často také ve Stavovském divadle, kde se v Českých sekretářkách představila i jako osobitá zpěvačka.

Z posledních let divadelních aktivit Miluše Šplechtové zasluhuje pozornost titulní (nikoli ovšem hlavní) postava ve hře Sněhová královna, kterou alternuje se Sabinou Královou, hraje také v kritiky oceněném představení Srpen v zemi indiánů. Po boku svého manžela Jana Hrušínského hostuje také v Divadle Jezerka, kde ji diváci mohli vidět v populárních konverzačních komediích Vajíčko, Takový žertík nebo Zahraj to znovu, Same. Z repertoáru Divadla Jezerka převzala Česká televize představení Gogolovy hry Ženitba. Sama Šplechtová přiznává, že komorní prostředí i repertoár Jezerky je jí příjemnější než Národní divadlo, které ale na druhou stranu znamená pro herečku zodpovědnost a prestižní závazek. Znovu také hrála v televizi, devadesátá léta jí ve filmu přinesla poměrně velkou, ale různorodě přijatou roli matky hlavního hrdiny v dramatu JAK CHUTNÁ SMRT (1995). Více se jí podařilo zviditelnit na televizní obrazovce, kde se do diváckého povědomí uvedla především pomocí seriálů, z nich pak nejvíce poslední řadou NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (2008). Kromě všech uvedených aktivit se Miluše Šplechtová věnuje také dabingu, její hlas zaznívá z řady zahraničních filmů (častěji namluvila například Kim Basingerovou) i televizních seriálů.

Miluše Šplechtová je podruhé vdaná. První manželství s architektem Nikolou Stojanovem se rozpadlo po dvou letech a krátce nato se Šplechtová znovu provdala za herce Jana Hrušínského (*1955). Z prvního manželství má syna Nikolu, s Janem Hrušínským má pak dvě dcery, starší Kristýna (*1985) kráčí v hereckých šlépějích rodičů.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bardi
2013 Sebemilenec (TV film)
2009 Ženitba (divadelní záznam)
2008 Bába
10 způsobů lásky (TV film)
2006 Takový žertík (divadelní záznam)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
Don Juán (TV film)
2003 Falešné obvinění (TV film)
51 kHz (studentský film)
2000 Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
1997 Silvestr s dědou (TV film)
1995 Jak chutná smrt
Tvůj svět (studentský film)
1994 V erbu lvice
1992 Zítra to spustíme (TV film)
1991 Kučírek versus Kučírek (TV film)
1989 Divoká svině
Prstienky z kukučiny (TV film)
Vítězná prohra (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Jen ty a já (TV film)
Ledvina (TV film)
Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
Ten zázračný dotek lásky (TV film)
1986 Bar Nevada (TV film)
Ruce (TV film)
1985 Dokonalá finta (TV film)
Experiment Eva
1984 Tři sestry (divadelní záznam)
1983 Dlouhý čas loučení (TV film)
1982 Pražská terčovnica (TV film)
Zelená vlna
1981 Budu ti psát (TV film)
Matěji, proč tě holky nechtějí?
Ta chvíle, ten okamžik
Velká sázka o malé pivo (TV film)
1980 Čas plyne i v dešti (TV film)
Jen si tak trochu písknout
Nevěsta k zulíbání
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Případ IV. A (TV film)
Rosný bod (TV film)
Veľký Mogul (TV film)
1978 Lvi salónů
Město mé naděje
Nekonečná - nevystupovat
Skandál v Gri - Gri baru
Tajemství Ocelového města
1976 Střílej oběma rukama (TV film)
1975 Tetované časom

TV seriály

2015 Všechny moje lásky (TV seriál)
Rande s poslem (E28)
Konečně otevřeno! (E27)
Spolek (E26)
další epizody (28)
2010 Cesty domů (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Legionář (S02E03)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Pravidelná dávka nemocí (S02E23)
Přetahovaná (S02E18)
Gentleman ví, kdy přestat (S01E38)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Návrat (S02E06)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Muž v pozadí (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Ženské za volantem (E07)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Velký vezír (E04)
Geniální rodina (E03)

Dokumentární

2015 Tajemství Rudolfa Hrušínského (TV film)
13. komnata Jana Hrušínského (TV film)

TV pořady

2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Pavlač Ester Kočičkové (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace