foto

Danielle Darrieux

  • nar. 1.5.1917
    Bordeaux, Gironde, Francie
  • zem. 17.10.2017 (100 let)
    Bois-le-Roi, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Otec byl očním lékařem a její matka pocházela z rodiny polských emigrantů. Od mládí projevovala hudební talent, učila se hrát na klavír a na pařížské Konzervatoři studovala hru na violoncello.

Jako čtrnáctiletá debutovala před film. kamerou hlavní rolí svéhlavé dospívající dívky v adaptaci románu Ireny Nemirovské Ples (r. W. Thiele). Rázem se stala hvězdou, jejíž popularita stoupala od rolí romantických dívek, jaké ztělesňovala nejprve v komediích a operetkách, k postavám bystrých mladých žen a oddaných milenek v melodramatech s mezinárodním obsazením.

Přelom v její počáteční kariéře nastal v roce 1936, kdy vytvořila první skutečně dramatickou roli, hraběnku Marii Vetserovou, kterou z nešťastné lásky zastřelil rakouský korunní princ Rudolf (Charles Boyer), ve film. verzi legendární tragédie Láska korunního prince Rudolfa (r. A. Litvak). Na základě tohoto filmu byla dokonce angažována hollywoodskou společností Universal Pictures. V té době vytvořila také řadu rolí ve filmech svého manžela Henriho Decoina: studentka Lydia, která namluví známému historikovi (Charles Vanel), že je dcerou jeho bývalé milenky, ve filmu Zneužití důvěry; maďarská manželka přednosty stanice (Pierre Dux), která se po bláznivé noci v Budapešti pokorně vrací ke svému muži, ve snímku Modrý expres; okouzlující zlodějka Arlette, koketující s mladým diplomatem (André Luguet), ve filmu Tlukot srdce.

Během německé okupace Francie hojně účinkovala v bezduchých komediích, které vyráběla pod nacistickým dohledem společnost Continental. Po válce byla proto obviněna z kolaborace (posléze však byla rehabilitována) a k poklesu její herecké aktivity přispěly rovněž problémy v jejím osobním životě.

Výrazněji se připomněla až poč. 50. let, kdy se začala uplatňovat v náročnějších dramatických rolích zralých a zkušených žen, které jí poskytl zejména režisér Max Ophüls v sérii svých dobových dramat z konce minulého století, inspirovaných jednak díly Guy de Maupassanta (povídkový film Radovánky) a Arthura Schnitzlera (zfilmovaný obraz dekadentní císařské Vídně Rej), jednak celkovým stylem té doby a psychologií jejích měšťanských kruhů (Madame de...). Dovršením této etapy hereckého vývoje D. D. byla postava paní Louisy de Rénal, ženy váženého příslušníka venkovské šlechty, která podlehne osobnímu kouzlu mladého společenského kariéristy (Gérard Philipe), ve film. adaptaci Stendhalova románu Červený a černý (r. C. Autant-Lara).

V následujících desetiletích sice nepolevila ve své činnosti před kamerou, ale zajímavých nebo dokonce hlavních rolí pro ni s přibývajícím věkem ubývalo. Jako šaramantní a stále přitažlivá dáma se představila mj. v legendárním muzikálu Slečinky z Rochefortu (r. J. Demy), kde ztělesnila půvabnou matku dvou dcer-dvojčat (Catherine Deneuveová a Françoise Dorléacová), jimž se splní sen o velké lásce.

Řadu úloh ztvárnila v TV, kde mj. slavila úspěch v roli vdovy po detektivovi, jež se plete do bývalé profese svého manžela, v seriálu Miss. Zároveň se věnuje také divadlu; 1970 dokonce nahradila Katharine Hepburnovou v broadwayské inscenaci muzikálu Alana Jay Lernera Coco. Kromě toho od 60. let zpívá na koncertech a nahrává gramofonové desky.

V roce 1962 byla pasována na rytíře Čestné legie a roku 1977 se stala důstojníkem Čestné legie. Jejími třemi manžely byli v letech 1934-40 režisér Henri Decoin, od roku 1942 do roku 1947 diplomat Porfirio Rubirosa a od roku 1948 spisovatel řeckého původu Georges Mitsinkides, s nímž v roce 1956 adoptovala syna Michela

gardenlady

Herecká filmografie

Filmy

2010 Svatební dort
2008 Elles et moi (TV film)
2007 Danielle Darrieux, une vie de cinéma (TV film)
Nultá hodina
Persepolis
2006 Nouvelle chance
2004 Tak dlouhé čekání
2002 8 žen
2001 Emilie est partie
2000 Que reste-t-il... (TV film)
Zítra bude líp
1997 Belle comme Crésus (TV film)
1993 Tváří v tvář pravdě (TV film)
1992 Bláznivé babičky
1991 Le jour des rois
1989 Bille en tete
Front dans les nuages, Le (TV film)
Tu crois pas si bien dire (TV film)
1988 Adorable Julia (TV film)
Několik dní se mnou
1986 Corps et biens
Místo zločinu
1985 Petite fille modèle, La (TV film)
1983 En haut des marches
1982 Jeden pokoj ve městě
1980 Dáma v nesnázích (TV film)
Une puce dans la fourrure (TV film)
1979 On purge bébé (TV film)
Sukničkář
1978 Mais n'te promène donc pas toute nue (TV film)
1977 Bonheur, impair et passe (TV film)
1976 Svatý rok
1975 Divine
1974 jardins du roi, Les (TV film)
1973 Au théâtre ce soir: Folie douce (TV film)
No encontré rosas para mi madre
1969 Maison de campagne, La
Robe mauve de Valentine, La (TV film)
1968 Les oiseaux vont mourir au Pérou
Muž v buicku
Vingt-quatre heures de la vie d'une femme
1967 Dimanche de la vie, Le
Slečinky z Rochefortu
1965 Coup de grâce, Le
Or du duc, L'
1964 Du grabuge chez les veuves
Patate
1963 Landru
Méfiez-vous, mesdames!
1962 Le Crime ne paie pas
Pourquoi Paris?
Ďábel a desatero
1961 Bras de la nuit, Les
Les Lions sont lâchés
Petits drames, Les
The Greengage Summer
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Homme à femmes, L'
Meurtre en 45 tours
1959 Marie-Octobre
Yeux de l'amour, Les
1958 La Vie à deux
Le Septieme Ciel
Noc a zmatek
Un drôle de dimanche
1957 Pod pokličkou
Smršť
1956 Alexandr Veliký
Salaire du péché, Le
Si Paris nous était conté
1955 L'Amant de Lady Chatterley
L'affaire des poisons
Napoléon
1954 Bonnes à tuer
Escalier de service
Torero, El
Červený a černý
1953 Bon Dieu sans confession, Le
Madame de...
1952 5 Fingers
Adorables créatures
La Vérité sur Bébé Donge
Radovánky
1951 Maison Bonnadieu, La
Rich, Young and Pretty
1950 Rej
Romanzo d'amore
1949 Jean de la Lune
Postarej se o Amálku
1948 Ruy Blas
1947 Bethsabée
1946 Adieu chérie
Au petit bonheur
1942 Caprices
Fausse maîtresse, La
1941 Premier rendez-vous
1940 Battement de coeur
1938 Abus de confiance
Kaťa, modrý démon cara Alexandra
Retour à l'aube
The Rage of Paris
1936 Club de femmes
Mademoiselle ma mère
Mayerling
Port Arthur (francouzská verze)
Taras Bulba
Un mauvais garçon
1935 Domino vert, Le
J'aime toutes les femmes
Le contrôleur des wagons-lits
Mademoiselle Mozart
Quelle drôle de gosse!
1934 Auberge du Petit-Dragon, L'
Dédé
Konec krise
Mauvaise graine
Mon coeur t'appelle
Or dans la rue, L'
Volha v plamenech (francouzská verze)
1933 Château de rêve
1932 Coffret de laque, Le
Panurge
1931 Bal, Le
Coquecigrole

TV seriály

2003 Nebezpečné známosti (TV seriál)
1997 Jedna a jedna je šest (TV seriál)
1994 Jalna (TV seriál)
1990 La misère des riches (TV seriál)
1989 Piège infernal (TV seriál)
1987 Bonjour maître (TV seriál)
1984 Âge vermeil, L' (TV seriál)
1981 Marie-Marie (TV seriál)
1979 Miss (TV seriál)
Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1966 Tilt (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2003 Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1978 Remembering Jean Gabin (TV film)
1969 Lítost a soucit - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 6

TV pořady

2001 Feux de la rampe, Les (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace