Reklama

Reklama

Božena Šustrová

Božena Šustrová

nar. 15.10.1915
Náchod, Rakousko-Uhersko

zem. 15.11.1981 (66 let)
Caracas, Venezuela

Biografie

Božena Šustrová se narodila 15. října 1915 v Náchodě jako Božena Jindřiška Ludvika Terezie Šustrová. Už od čtyř let byla oblíbenou herečkou dětských postav v ochotnickém spolku v Náchodě.

Začala studovat, absolvovala nižší gymnázium, klášterní školu Uršulinek v Hostinném, anglickou kolej Viktoria v Praze, obchodní školu a měla dokonce státní zkoušku z Angličtiny, Němčiny a Češtiny. Dávným snem Boženy Šustrové bylo stát se učitelkou (založit si školu), ale opět se dostala na scénu, a to rozhodlo. Touha po herectví a slávě byla silnější a přitažlivější.

V Náchodě hrál pohostinsky s Boženou Šustrovou Václav Vydra, který mladičké Boženě doporučil studia na pražské Konzervatoři. Také se tak stalo.

Ještě za studií se krátce stala členkou činohry Národního divadla (1936 – 1937), kde vystoupila v malých rolích jako osmá snacha („Smrt matky Jugovićů"), dáma ve společnosti („Vesele se točíme dokola"), Xenie („Boris Godunov"), Aňutka („Revizor") a také 4. dvorní dáma („Svatá Jana"). Jinak na sebe upozornila se Svatoplukem Benešem v „Létě" Fráni Šrámka a díky Wildeově komedii „Na čem záleží" získala angažmá v Divadle na Vinohradech (1937 – 1943).

Posledním českým hereckým působištěm krásné Boženy Šustrové bylo Divadlo Anduly Sedláčkové (1943 – 1945). Božena Šustrová byla skvělou představitelkou mladých temperamentních milovnic a chytrých děvčat.

Se svým sugestivním výrazem, kulaťoučkým obličejem a stále usměvavou tváří role vytvářela s pohotovostí, jistotou, školenou dikcí a pečlivými výraznými gesty. Největší herecký rozmach zažila na Vinohradech, kde vytvořila své nejstěžejnější kreace, např. mladá Blanka v inscenaci „Doňa Sanča" Julia Zeyera. Ve stejném duchu, jako její divadelní postavy, hrála také v české kinematografii.

Na filmovém plátně se poprvé zjevila ještě jako studentka konzervatoře v komedii Otakara Vávry a Hugo Haase VELBLOUD UCHEM JEHLY (1936), kde byla přítelkyní rozmarné Niny (Adina Mandlová).

Nejdřív si několikrát zahrála menší role, kde mohla zúročit jedině svůj krásný a roztomilý zjev: byla mladou dělnicí v Cikánově komedii DĚVČE ZA VÝKLADEM (1937), Jiřinou ve Vančurově a Kubáskově LÁSCE A LIDÉ (1937), Růženkou Královou v dramatu NEPORAŽENÁ ARMÁDA (1938) Jana Bora, Oldřiškou Sudíkovou v Binovcově DRUHÉM MLÁDÍ (1938), Tončou v komedii ŽENY U BENZINU (1939) diletanta Václava Kubáska, Nelly Wernerovou ve Fričově dramatu MUŽ Z NEZNÁMA (1939), komornou babičky Lepařové (Antonie Nedošinská) v další Binovcově komedii LÍZINO ŠTĚSTÍ (1939), Slávkou v Čápově PANNĚ (1940) a naposled rozmazlenou Adélkou Houdkovou v melodramatu RUKAVIČKA (1941) J. A. Holmana.

U třech režisérů získala největší a nejvýraznější dramatické a i komické úlohy: u Františka Čápa sehrála s Jiřím Dohnalem dvojici naplněné lásky, života a radosti (na rozdíl od patetické dvojice Jiřího Wohanky a Jaroslavy Obermaierové v pozdějším zpracování stejného díla z roku 1971) Kristy a Jakuba v příběhu BABIČKA (1940), u Zdeňka Giny Hašlera stvořila nebojácnou Věru Navrátilovou v komedii s Jindřichem Plachtou SVÁTEK VĚŘITELŮ (1939) a Mášu Hálovou patřící k ústřední čtveřici s Natašou Gollovou, Jiřím Dohnalem a Ladislavem Peškem, jež bydlí spolu v jednom bytě v komedii OKÉNKO DO NEBE (1940) a u svého nejčastějšího (a také úplně prvního) režiséra Otakara Vávry přetvořila pro návštěvníky kin prodavačku Mary, která s Lídou Baarovou, Adinou Mandlovou a Jarmilou Bechyňovou prodává v automatu v dramatu PANENSTVÍ (1937), Máří v komedii CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (1938), Hanči Podestátovou svádějící mladého abiturienta Josefa Hupku (Rudolf Hrušínský) na dráhu potulného muzikanta v HUMORESCE (1939), Cilku v poetické POHÁDCE MÁJE (1940) a komornou v romantické MASKOVANÉ MILENCE (1940) s Lídou Baarovou a Gustavem Nezvalem v titulních rolích.

Božena Šustrová byla u diváků velmi oblíbená, a i když hrála v letech 1936 – 1941 pouze v osmnácti snímcích, její úloha v historii československé kinematografie je nezanedbatelná. Navždy zůstane skvělou filmovou představitelkou temperamentních děvčat z přelomu 30. a 40. let.

Filmová práce Šustrové skončila v roce 1941, divadelní a veřejná roku 1945. Podle některých svědectví se za německé okupace zkompromitovala styky s nacisty (sňatek s Arnoštem Paulerem, snad Němcem), a proto po válce raději emigrovala do USA. Byla celkem třikrát vdaná (jako Paulerová, Černá a Hornáková), ale pokaždé ovdověla. Další osudy Boženy Šustrové nejsou více známy, ale měla snad zemřít po těžké nemoci 15. listopadu 1981 ve venezuelském Caracasu, měsíc po svých šestašedesátiletých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Reklama

Reklama