Reklama

Reklama

Giuseppe Colizzi

Giuseppe Colizzi

nar. 28.06.1925
Řím, Lazio, Itálie

zem. 23.08.1978 (53 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Giuseppe Colizzi byl italský filmový režisér a scenárista. Do světa filmu poprvé pronikl ve svých 24 letech, když jako asistent režie pracoval na snímku Luigiho Zampy Zvonění na poplach, kde hlavní roli ztvárnila mladá Gina Lollobrigida. S režisérem Zampou poté spolupracoval na několika jeho dalších snímcích, z nichž nejznámější byla bezesporu Římanka z roku 1954. Jako vedoucí produkce se též podílel na snímku Federica Felliniho Podvodník a na komedii s Marcellem Mastroiannim Fantasmi a Roma. Jako producent zaštítil snímek Dobré rodinyAnnie Girardot a na snímku Sette a tebe si vyzkoušel i práci filmového stříhače.

Své zkušenosti poté zúročil o několik let později, když začal s přípravami svého vlastního filmu. Po vzoru Sergia Leoneho či Sergia Corbucciho se rozhodl pro žánr spaghetti western, který byl v té době na vrcholu divácké popularity. A tak vznikl snímek Bůh odpouští, já ne!. Ač v té době to mohl Giuseppe jen těžko tušit, svedl zde dohromady dva herce, kteří v následujících dvou desetiletích opanovali plátna kinosálů nejen v rodné Itálii, ale po celé Evropě. Tou dvojící nebyl nikdo jiný než Terence Hill a Bud Spencer, kteří zde vytvořili nesourodou dvojici antihrdinů, tak příznačných pro žánr spaghetti westernu. Bůh odpouští, já ne!, natočený v prostředí španělské Andalusie, se po svém uvedení do kin v roce 1967 dočkal značného diváckého zájmu, a proto pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat.

Snímek Trumfové eso zamířil do kin v následujícím roce a v hlavních rolích Cata Stevense a Hutche Bessyho se opětovně představili Terence Hill i Bud Spencer, kterým tentokrát dělal společnost také populární americký herec Eli Wallach v roli mazaného bandity Cacopoulose. Oproti tehdejším vážným spaghetti westernům do scénáře Giuseppe zakomponoval mnohem více humoru, což působilo na diváky svěžím a neotřelým dojmem (později toto dotáhnul k dokonalosti Enzo Barboni ve svých filmech Pravá a levá ruka ďábla a Malý unavený Joe). Pro mnohé kritiky a diváky je právě Trumfové eso považováno za nejlepší film, který Giuseppe Colizzi natočil. Ten svou westernovou trilogii zakončil v roce 1969 snímkem Boot Hill (někdy též uváděn v českém překladu jako Kopec bot), ve kterém se mimo Terence Hilla a Buda Spencera objevili také známí američtí herci Woody Strode a Lionel Stander. Snímek, ve kterém se Colizzi pokusil skloubit drsný western s rozjařeným cirkusovým prostředím, však měl u diváků o poznání menší úspěch než jeho předchozí díla.

Další film natočil až o pár let později a opět u toho byli Terence Hill a Bud Spencer. Oproti svým předchozím filmovým počinům zasadil snímek Dva machři mezi nebem a peklem do současnosti a vytvořil zábavnou dobrodružnou komedii z prostředí jihoamerické džungle. Giuseppe tímto svým snímkem dokázal, že duo HillSpencer může fungovat také mimo svět filmového westernu. Pro samotného Colizziho se však jednalo o jeho poslední spolupráci s touto populární dvojící. V roce 1974 měl premiéru v kinech jeho další film Arrivano Joe e Margherito. V této akční krimikomedii si ústřední dvojici zahráli američtí herci Keith Carradine a Tom Skeritt, které doplnila rakouská kráska Sybill Danning, avšak významnějšího úspěchu se tento snímek nedočkal. K filmové režii se poté Giuseppe vrátil až ve druhé polovině 70. let, kdy se pustil do natáčení komedie Switch. Snímek však nebyl nikdy dokončen, protože dne 23. srpna 1978 Giuseppe Colizzi ve svých 53 letech umírá (dle slov samotného Buda Spencera měla na jeho smrti podíl diagnostická chyba lékařů).

Když v roce 1984 natočil Terence Hill svou režijní prvotinu Don Camillo, natočenou podle oblíbených knih Giovanniho Guareschiho, věnoval svůj film právě Giuseppe Colizzimu.

Michal "Stanmi" Staněk

Režisér

Scenárista

Producent

Filmy
1968

Trumfové eso

1964

Dobré rodiny

Herec

Reklama

Reklama