foto

Paul Gross

  • nar. 30.4.1959 (61 let)
    Calgary, Alberta, Kanada

Biografie

Paul Michael Gross se narodil 30. dubna 1959 v Calgary. Je nejstarší ze dvou synů. Jeho otec Bob, nyní v důchodu, byl tankovým velitelem. Matka Renie je autorkou knih "Dinosaur Country" a "Groundwork", které byly publikovány v roce 1983 a 1998. V roce 1998 Bob a Renie Gross založili nakladatelství "Badlands Books", jež dodnes funguje.

V dětství Paul, díky svému otci, hodně cestoval po celé Kanadě, Anglii, Německu a USA. Rodina se na stálo vrátila do Kanady v 70. letech. V ranném dětství, když žili ve Washington D.C., mu jeho učitel(ka) herectví poradila, aby začal hrát. Vystudoval tedy herectví na "University of Alberta" v Edmontonu, kde absolvoval v oboru "Drama". V začátcích se objevoval v hrách jako CANTERBURY TALES nebo FAUSTUS.

Při hře "Walsh" v "National Arts Centre" v Ottawě se seznámil s herečkou Marthou Burns a po čtyřech letech, v září 1988, se vzali. Mají spolu dvě děti, Hannah (1990) a Jacka (1994). Rodinu doplňuje labrador Chester a společně žijí v Torontu, v Kanadě.

Jeho nejvýraznější postavou, za kterou v Kanadě získal řadu ocenění, je Benton Fraser, ze seriálu SMĚR JIH. Tento seriál byl vysílán ve více než 100 zemích světa. Poté se Paul vrátil zpět k divadlu a představil se publiku v divadelní hře "Hamlet". Roku 2000 natočil film MAN WITH BROOMS, v němž se zhostil kromě herecké role i úlohy režiséra.

Paul věnuje také zpěvu, spolu s Davidem Keelym vydal v 1997 první country CD "Two Houses".

Elleanor

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Middle Man
2018 Sklenka na rozloučenou
2015 Beeba Boys
Hyena Road
Pirate's Passage (TV film)
2010 Barneyho ženy
Gunless
2008 Bitva o Passchendaele
Hooked on Speedman
2005 Připálený toast (TV film)
2004 H2O (TV film)
Wilby Wonderful
2002 Vometáci
1999 Skutečně vražda? (TV film)
1997 20 000 mil pod mořem (TV film)
1994 Paint Cans
Polibky a objetí (TV film)
Whale Music
1993 Osudný svah v Aspenu
1992 Buried on Sunday
1991 Manželské rošády
1990 Getting Married in Buffalo Jump (TV film)
1989 Cold Comfort
Divided Loyalties
1985 Turning to Stone (TV film)

TV seriály

2019 Výstřední společnost (TV seriál)
Tři poháry (E10)
Duhoví válečníci (E09)
Jde do tuhého (E07)
další epizody (9)
2018 Caught (TV seriál)
Bone Dog (E05)
Like Old Times (E04)
Just Trust Me (E03)
další epizody (5)
2017 Alias Grace (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (4)
2011 Doylův okrsek (TV seriál)
Family Business (S02E13)
2010 Vometáci (TV seriál)
Městečko Eastwick (TV seriál)
Pampered and Tampered (E13)
2009 Městečko Eastwick (TV seriál)
Magic Snow and Creepy Gene (E11)
Tea and Psychopathy (E10)
Tasers and Mind Erasers (E09)
další epizody (11)
2008 The Trojan Horse (TV seriál)
2005 Příběh Tommyho Douglase (TV seriál)
2003 Slings and Arrows (TV seriál)
1999 Směr jih (TV seriál)
Call of the Wild: Part 2 (S04E13)
Call of the Wild: Part 1 (S04E12)
Hunting Season (S04E11)
další epizody (5)
1998 Směr jih (TV seriál)
Good for the Soul (S04E08)
Mountie Sings the Blues (S04E07)
Odds (S04E06)
další epizody (11)
1997 Směr jih (TV seriál)
Perfect Strangers (S03E10)
Asylum (S03E09)
Spy vs. Spy (S03E08)
další epizody (10)
1996 Směr jih (TV seriál)
Flashback (S02E18)
Red, White or Blue (S02E17)
The Duel (S02E16)
další epizody (14)
1995 Směr jih (TV seriál)
Bird in the Hand (S02E04)
The Witness (S02E03)
Vault (S02E02)
další epizody (16)
1994 Směr jih (TV seriál)
Gift of the Wheelman (S01E11)
A Cop, a Mountie, and a Baby (S01E10)
Chicago Holiday: Part 2 (S01E09)
další epizody (11)
1993 Tales of the City (TV seriál)
1991 Red Green Show, The (TV seriál)
1988 Cesta za duhou (TV seriál)

Dokumentární

2011 War in the Mind - vyp.
2004 The Greatest Canadian (TV seriál)
1997 Battle of Vimy Ridge - Part 1: Setting the Stage, The (TV film)
Battle of Vimy Ridge - Part 2: Keys to Victory, The (TV film)
Battle of Vimy Ridge - Part 3: The Battle Looms, The (TV film)
Battle of Vimy Ridge - Part 4: The Battle Joined and Won, The (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Hyena Road

TV seriály

1999 Směr jih (TV seriál)
Call of the Wild: Part 2 (S04E13)
Call of the Wild: Part 1 (S04E12)
1998 Směr jih (TV seriál)
Mountie on the Bounty: Part 1 (S03E12)
1997 Směr jih (TV seriál)
Burning Down the House (S03E01)
1996 Směr jih (TV seriál)
Red, White or Blue (S02E17)
All the Queen's Horses (S02E14)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce