foto

Světla Svozilová

  • nar. 13.11.1906
    Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 25.2.1970 (63 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Světla Svozilová se narodila 13. listopadu 1906 v Brně do rodiny politika Josefa Svozila (1873 – 1949) jako Světluška Svozilová (byla uváděna i jako Světlana). Vyrůstala v Praze na Vinohradech a Břevnově. Po třech třídách nižšího gymnázia a roce v penzionátě v německém Harzu se na pobud ženy básníka S. K. Neumanna stala studentkou herectví a režie pražské Konzervatoře u Marie Laudové – Hořicové a Jaroslava Hurta (1922 – 1927).

S hraní začala ještě za studií konzervatoře v avantgardních spolcích. Přijala angažmá v Gamzově Uměleckém studiu (1927), Osvobozeném divadle (1927 – 1930), Divadle Vlasty Buriana (1930 – 1931), díky filmu přerušila divadelní dráhu (1931 – 1935), Novém divadle (1935 až 1940) a do odchodu na odpočinek Divadle na Vinohradech (1940 – 1968). Ve dvou hrách („Od devíti do šesti“ a „Radúz a Mahulena“) hostovala též v pražském Národním divadle (1933 – 1934).

Světla Svozilová byla velmi kvalitní herečkou. Od dramatických a tragických postav se dokázala přenést až k rolím komickým a tragikomickým. Z počátku byla inteligentní temperamentní komičkou s výraznou gestikulací a zcela jistě se propracovala až velkým charakterním rolím s vytříbeným pravým hereckým projevem. Skvěle se představila např. ve hrách „Cvrček u krbu“, „Candida“, „Sevillský kat“, „Vest Pocket Revue“, „Smoking revue“, „Král Ubu“, „S pravdou ven“, „Cizí dítě“, „Věštírna delfská“, „Paličova dcera“, „Zamilovaní přátelé“, „Fidlovačka“, „Loupežník“, „Ohni na horách“ či „Sbohem smutku“.

Ve 30 a 40. byla jednou z nejžádanějších českých filmových komiček, což prokázala i ve svém debutu jako vdavekchtivá nevěsta v bláznivé Lamačově a Fričově komedii TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931). Následně se herecky realizovala jako profesorka Plášilová ve Fričově komedii KANTOR IDEÁL (1932), Helena Durdysová v komedii ŽIVOT JE PES (1933) Martina Friče, služka Stáza ve Slavínského snímku JEJÍ LÉKAŘ (1933), střelkyně Lily v Cikánově a Werichově komedii U NÁS V KOCOURKOVĚ (1934), pokojská Kamilka v HRDINNÉM KAPITÁNU KORKORÁNU (1934) Miroslava Cikána, paní mistrová v Burianově a Fričově snímku HRDINA JEDNÉ NOCI (1935), sekretářka Vlastička ve filmu Vladimíra Slavínského ULIČNICE (1936), Soňa v melodramatu ULIČKA V RÁJI (1936), věrná manželka Karolina v komedii MRAVNOST NADE VŠE (1936), naivní Lotynka v Krňanského přepisu Hermannova románu OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (1937), Olga Svojanová v Haasově komedii KVOČNA (1937), učitelka Klotylda v DĚVČATECH, NEDEJTE SE (1937), Tereza Prošková v Čápově BABIČCE (1940), operetní hvězda Lucy v komedii PROVDÁM SVOU ŽENU (1941) Miroslava Cikána a Vlasty Buriana.

Poválečná 50. a 60. léta přinesly Světle Svozilové pouze několik menších postav plukovnice Hamplové ve Fričově komedii ČAPKOVY POVÍDKY (1947), Molnárové v Krňanského dramatu NIKOLA ŠUHAJ (1947), nenasytné Bočanové v Machově ZELENÉ KNÍŽCE (1948), vesničanky Lencové v komedii VZBOUŘENÍ NA VSI (1949), ženy Karhanové v Hofbauerově KARHANOVĚ PARTĚ (1951), švagrové Krauthauerové v Hubáčkově komedii HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ (1952), Kyselkové v životopisném dramatu TAJEMSTVÍ KRVE (1953) Martina Friče, švadlenky Amálky Stárkové v Krškově poetickém MĚSÍCI NAD ŘEKOU (1953), paní Koprové v komedii NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (1954) Václava Wassermana a Ivo Nováka, paní Engemüllerové v Lipského VZORNÉM KINEMATOGRAFU HAŠKA JAROSLAVA (1955), hraběnčiny společnice v komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956) Karla Steklého, sestry na psychiatrii v povídce GLORIE z triptychu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958), sňatkové podvodnice v Krejčíkových ČINTAMANECH & PODVODNÍCÍCH (1964) či staré prodavačky v mlékárně v komedii PANENSTVÍ A KRIMINÁL (1969) Václava Lohniského.

S filmem se nadobro rozloučila roku 1970 postavou poštmistrové v ĎÁBELSKÝCH LÍBÁNKÁCH (1970) Zdeňka Podskalského. Snímek však měl premiéru několik měsíců po její předčasné smrti. V televizi se kromě několika inscenací (O KORONU A LÁSKU, SOUDRUZI) uvedla jako matka Pecoldová v seriálu Františka Filipa SŇATKY Z ROZUMU (1968). Účinkovala také v rozhlase (př. „Betlém“).

Po roce 1948 se Světla Svozilová angažovala i politicky (neblaze v kauze kolegyně z Vinohrad Jiřiny Štěpničkové) a získala titul Zasloužilá umělkyně (1966). Byla provdána za novináře Bedřicha Rádla (1905 – 19??) a jako Votrubová. Ke konci života propadla alkoholu a když se 25. února 1970 v Praze vracela opitá z nákupu domů, upadla na schodech a na následky zranění ve věku pouhých šedesáti tří let téhož dne zemřela…

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1970 Ďábelské líbánky
1969 Panenství a kriminál
Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
1968 Bitva na Červeném poli (studentský film)
1966 Kacafírek (TV film)
1964 Táto, sežeň štěně!
Čintamani & podvodník
1963 Einstein kontra Babinský
Strach a bída třetí říše
1962 Vánice
1958 O věcech nadpřirozených
Proč lže...?
Útěk ze stínu
1957 Mládenec madame Hussonové (TV film)
To byla noc
1956 Dobrý voják Švejk
Události dne
Váhavý střelec
1955 Něco se tu změnilo
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Nejlepší člověk
1953 Jestřáb kontra Hrdlička
Měsíc nad řekou
Tajemství krve
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Jablůňka se zlatými jablky
1950 Karhanova parta
Pára nad hrncem
Zvony z rákosu
1949 Vzbouření na vsi
1948 Dravci
O ševci Matoušovi
Zelená knížka
1947 Nikola Šuhaj
Týden v tichém domě
Čapkovy povídky
1942 Karel a já
1941 Gabriela
Provdám svou ženu
Roztomilý člověk
1940 Babička
Okénko do nebe
Pacientka Dr. Hegla
Prosím, pane profesore!
Přítelkyně pana ministra
Za tichých nocí
1939 Hvězda z poslední štace
Kouzelný dům
1938 Bílá vrána
Cech panen kutnohorských
Druhé mládí
Milování zakázáno
Panenka
Slečna matinka
Soud boží
Třetí zvonění
1937 Děvčata, nedejte se!
Karel Hynek Mácha
Kvočna
Mravnost nade vše
Otec Kondelík a ženich Vejvara
1936 Lojzička
Ulička v ráji
Uličnice
Čím je to?
1935 Hrdina jedné noci
1934 Hrdinný kapitán Korkorán
Na Svatém Kopečku
Tatranská romance
U nás v Kocourkově
1933 Její lékař
Jsem děvče s čertem v těle
Madla z cihelny
Život je pes
1932 Kantor Ideál
1931 Obrácení Ferdyše Pištory
To neznáte Hadimršku

TV seriály

1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (4)
1961 Hrdinové okamžiku (TV seriál)

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace