foto

James Norton

  • nar. 1985
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Norton se narodil 18. července 1985 v Londýně. Vyrostl v Severním Yorkshiru, navštěvoval katolickou internátní školu a poté vystudoval teologii na univerzitě v Cambridge. V roce 2007 začal studovat herectví na Royal Academy of Dramatic Art (RADA), ale kvůli své první filmové roli ve Škole života odešel půl roku před absolutoriem.

Už během studií začal hrát v divadle a od roku 2012 se objevoval v menších rolích v britských filmech a seriálech, jako je historické drama Belle, detektivní minisérie podle P.D. Jamesové Smrt přichází na Pemberley či seriál Doctor Who. Průlomový byl pro Jamese Nortona rok 2014, kdy dokázal, že je hereckým chameleonem. V seriálu Grantchester je charismatickým anglikánským knězem v Anglii 50. let, který kromě vražd řeší i své trable s alkoholem a ženami, v krimi seriálu Happy Valley si jako psychopat a kriminálník Tommy Lee Royce krade každou scénu. Za roli Tommy Lee Royce byl nominován na cenu BAFTA. V roce 2016 ztvárnil v seriálové adaptaci Vojny a míru rozervaného prince Andreje Bolkonského a hrál na West Endu ve hře Tracyho Lettse Bug.

V současné době natáčí spolu s Diegem Lunou a Ninou Dobrev remake Hráčů se smrtí. Šušká se, že by se mohl stát nástupcem Daniela Craiga v roli Agenta 007.

Kačka "kackulka" Svobodová

Herecká filmografie

Filmy

2017 Hampstead
Hráči se smrtí
2016 Grantchester Christmas Special (TV film)
To Walk Invisible: The Bronte Sisters (TV film)
2015 Lady Chatterley's Lover (TV film)
2014 Bojovníci severu: Sága Vikingů
Bonobo
Mr. Turner
2013 Belle
Rivalové
Smrt přichází do Pemberley (TV film)
2012 Počasí jako malované
Restless (TV film)
2009 Škola života

TV seriály

2017 Grantchester (TV seriál)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
další epizody (6)
2016 Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
Grantchester (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
Šťastné údolí (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
Černé zrcadlo (TV seriál)
Nosedive (S03E01)
2015 Life in Squares (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2014 Grantchester (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
Šťastné údolí (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2013 Blandings (TV seriál)
By Any Means (TV seriál)
2012 Pán času (TV seriál)
Studená válka (S07E09)
2007 Inspector George Gently (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace