foto

Maurice Garrel

  • nar. 24.2.1923
    Saint-Servais, Francie
  • zem. 4.6.2011 (88 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Maurice Garrel se ve své kariéře věnoval hlavně divadlu, má na svém kontě ale i desítky vedlejších rolí před kamerou a spolupracoval s nejvýznamnějšími režiséry. Narodil se ve vesnici Saint-Gervais v jižní Francii, v době dospívání přesídlil do Paříže a studoval herectví u věhlasných pedagogů Charlese Dullina a Tani Balachové. S profesionálním divadelním herectvím začal v roce 1947, větší role začal dostávat až počátkem padesátých let, kdy vystupoval na prestižních pařížských scénách, spolupracoval mimo jiné se slavným režisérem Jeanem Vilarem.

Až jako zavedený divadelní umělec začal Maurice Garrel koncem padesátých let spolupracovat i s filmem, jeho debutem byla menší role v kriminálce RVAČKA MEZI ŽENAMI (Du rififi chez les femmes, 1959), tvůrce tohoto filmu Alex Joffé jej pak přizval do několika dalších filmů. Častěji začal Maurice Garrel točit v šedesátých letech, kdy odehrál řadu menších rolí v dobrodružných a špionážních filmech, objevil se ale i v hodnotných snímcích předních režisérů jako byli François Truffaut (HEBKÁ KŮŽE – La peau douce, 1964; NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM – La mairée était en noir, 1967) nebo Costa-Gavras (JEDEN MUŽ NAVÍC – Un homme en trop, 1966), před kamerou sekundoval největším hvězdám Jeanu Gabinovi (PAŠA – Le pacha, 1968), Alainu Delonovi (JEFF, 1969) nebo J. P. Belmondovi (NÁSLEDNÍK - L′héritier, 1973).

Nezanedbával ani divadlo, zajímavé příležitosti dostal ve hrách moderních autorů (B. Brecht, E. Ionesco, H. Pinter), často se ale objevoval ale i ve francouzské nebo ruské klasice (A. P. Čechov). Vrcholem jeho dráhy na jevišti byla osmdesátá léta, kdy po nějaký čas pohostinsky vystupoval v Comédie Française (1983-1985). Tady hrál například v Schillerově Marii Stuartovně, s úspěchem několikrát prezentoval své herectví i na legendárním festivalu v Avignonu, koncem osmdesátých let byl hvězdou divadla Théâtre national ve Štrasburku.

Z další spolupráce s filmem připomeňme nabídky od Claude Leloucha (EDITH A MARCEL, 1983) nebo Claude Sauteta (SRDCE V ZIMĚ – Un coeur en hiver, 1992), velké herecké příležitosti dostal i od svého syna, dnes významného režiséra Philippa Garrela (*1948). Od sedmdesátých let často točil také v televizi, kde se objevil v řadě historických inscenací a seriálů. V devadesátých letech triumfoval znovu na jevišti, v letech 1992 a 1994 byl dvakrát nominován na prestižní Molièrovu cenu. Podobný úspěch na něj čekal i ve filmu, za vedlejší roli získal v roce 1991 nominaci na Cézara (DISKRÉTNÍ – La discrète, 1990). Druhou nominaci mu vynesla jedna z posledních filmových rolí v dramatu KRÁLOVÉ A KRÁLOVNA (Rois et reine, 2005).

Maurice Garrel zemřel v Paříži 4. června 2011 ve věku 88 let. Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství pochází již zmíněný syn Philippe Garrel (*1948), který má jako osobitý režisér na svém kontě již několik prestižních cen. V umělecké dráze pokračují i Philippovy děti, syn Louis Garrel (*1983) a dcera Esther Garrel (*1991), kteří se věnují herectví.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 Un été brûlant
2009 Komisař Adamsberg - Muž naruby (TV film)
2008 Oheň, krev a hvězdy
Oheň, krev, hvězdy
2007 Herečky
2006 Call me Agostino
2005 Le Passager
Pravidelní milenci
2004 Králové a královna
Noli me tangere
2003 Jeho bratr
Mes enfants ne sont pas comme les autres
Rencontre avec le dragon
2002 Total Kheops
Étrangère
2001 Divoká nevinnost
Fatma
L'origine du monde
Tempus fugit
2000 Mémoires en fuite (TV film)
Rue Oberkampf (TV film)
1999 Inséparables
1997 Alors voilà,
Artemisia
Le Rouge et le noir (TV film)
1996 Le coeur fantôme
1992 Srdce v zimě
Zwischensaison
1991 A Star for Two
Stín
1990 Bleu marine
La Discrète
Un cane sciolto (TV film)
1989 Les baisers de secours
1988 A Soldier's Tale
1986 L' Interview
1984 La digue (TV film)
Rebelote
Vládci světla
1983 Edith a Marcel
La chambre (TV film)
Liberté, la nuit
1982 Il n'y a plus d'innocents (TV film)
Les prédateurs (TV film)
Un matin rouge
Une voix la nuit (TV film)
1981 L'homme de Hambourg (TV film)
Le Grand paysage d'Alexis Droeven
Merry-Go-Round
Sept hommes en enfer (TV film)
1980 L'embrumé (TV film)
1979 Der Handkuß - Ein Märchen aus der Schweiz (TV film)
Staline-Trotsky: Le pouvoir et la révolution (TV film)
1978 Fenêtres (TV film)
1977 La lettre écarlate (TV film)
Le jour de noces
1976 Au bout du compte (TV film)
Contrefaçons (TV film)
Le silence des armes (TV film)
Prší na Santiago
1975 La Berthe (TV film)
Passion et mort de Michel Servet (TV film)
Un ange passe
1974 Les trois soeurs (TV film)
Nada
1973 David, la nuit tombe (TV film)
Le déserteur (TV film)
Le maître de pension (TV film)
Následník
1972 Albert Einstein (TV film)
Faustine et le bel été
Le temps d'un portrait (TV film)
Les soleils de l'Ile de Pâques
Rak
1971 Bez zpáteční jízdenky
Sous le soleil de Satan (TV film)
1970 Dům Boriů
La Liberté en croupe
Osamělý muž
Reportages sur un squelette ou Masques et bergamasques (TV film)
1969 Jeff
Les frères Karamazov (TV film)
1968 Anémone
Drôle de jeu
Le meurtre du père
Les Jeunes loups
Paša
1967 Marie pour mémoire
Peau d'espion
Tribunal de l'impossible: Le fabuleux grimoire de Nicolas Flamel (TV film)
Un homme de trop
1966 Jean-Luc persécuté (TV film)
Pod africkým sluncem
À belles dents
1965 Droit de visite
La caméra explore le temps: L'affaire Ledru (TV film)
1964 Gorilles, Les
Hebká kůže
L'Insoumis
La caméra explore le temps: Mata Hari (TV film)
Les enfants désaccordés
Nuit noire, Calcutta
Woyzeck (TV film)
1963 A cause, à cause d'une femme
Ballade pour un voyou
Den a hodina
La caméra explore le temps: L'affaire Calas (TV film)
La caméra explore le temps: La vérité sur l'affaire du courrier de Lyon (TV film)
1962 Adieu Philippine
Boj na ostrově
La caméra explore le temps: Crime sous Louis-Philippe (TV film)
La caméra explore le temps: Un meurtre sous Louis-Philippe (TV film)
La théâtre de la jeunesse: La fille du capitaine (TV film)
Le monte-charge
Neděle ve Ville d'Avray
Quatre-vingt-treize (TV film)
1961 La caméra explore le temps: Les templiers (TV film)
Les Perses: tragédie d'Eschyle (TV film)
Radosti velkoměsta
Vacances en enfer
1960 Fortunat
La caméra explore le temps: La nuit de Varennes (TV film)
1958 La fille de la pluie (TV film)

TV seriály

1988 Klan (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
1977 Le confessional des pénitents noirs (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)

Dokumentární

2009 L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot
1998 Philippe Garrel: Portrét umělce
1980 Théâtre
1967 Daleko od Vietnamu

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace