foto

Ingrid Timková

  • nar. 17.1.1967 (51 let)
    Sečovce, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ingrid Timková sa narodila v Sečovciach na Zemplíne, na východnom Slovensku. Jej mama bola učiteľkou, otec bol mechanizátorom v poľnohospodárskom podniku. Má staršieho brata, ktorý žije v Amerike. Po gymnáziu (Trebišov) ju na prvýkrát prijali na VŠMU v Bratislave. Následne sa hneď od r.1990 stala členkou Činohry SND. Vďaka severskej kráse a výraznému introvertnému ladeniu s citeľným intelektom sa do povedomia zapísala ako predstaviteľka dramatických postáv, najmä silných hĺbavých žien bez väčších emotívnych výkyvov. 

Už ako začínajúca herečka v r. 1993 získala za uhrančivý výkon cenu Magnolia Words a nomináciu na Českého leva za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej role vo filme M. Luthera ANJEL MILOSRDENSTVA. V SND stvárnila veľa zaujímavých postáv, napríklad v hrách NEBEZPEČNÉ VZŤAHY, ŽOBRÁCKA OPERA, KREHKÁ ROVNOVÁHA, PRÍBEH O LÁSKE A CTI, POSLEDNÁ CIGARA, TRI SESTRY, VYKÚPENIE, DESATORO, MARIŠA, STRATENÍ V OKLAHOME, RABÍNKA, LAKOMEC. Divadelnú réžiu si vyskúšala v Mestskom divadle Bratislava v hre POSADNUTÍ LÁSKOU, režírovala študentskú hru Dobre vycvičené psy. 

V r. 2004 získala nomináciu na Českého leva za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Jana Hřebejka HOREM PÁDEM. V r. 2005 získala cenu DOSKY (Divadelné ocenenia sezóny) za úlohu Kráľovnej noci v hre rakúskeho dramatika Thomasa Bernharda IGNORANT A ŠIALENEC. DOSKY sú každoročnou anketou divadelných kritikov a teoretikov, udeľujú sa od r. 1996 počas medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. V r. 2006 dostala cenu Krištáľové krídlo za divadlo a audiovizuálne umenie. Cenu udeľuje agentúra Krištáľové krídlo s cieľom vyzdvihnúť jedinečných ľudí v rôznych profesných odboroch. 

Vynikla v mnohých filmoch, napríklad STARORUŽOVÁ DRÁMA, ROZRUCH NA ONKOLÓGII, VÝSTREL NA BONAPARTA, LEGENDA EMÖKE, NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE, SWINGTIME – drsný TV film o špinavých praktikách ŠTB a komunistického režimu či v snímke ÚNOS z r. 2017 – film inšpirovaný zavlečením prezidentovho syna Kováča do Rakúska štátnou SIS, na pokyn premiéra Mečiara. Film dosiahol neuveriteľné: posilnil diskusiu o zrušení Mečiarových amnestií a mnoho rokov neúspešný tlak proti beztrestnosti štátneho terorizmu konečne uspel – Mečiarove amnestie boli zrušené a rozbehlo sa trestné stíhanie aktérov. 

Timková je zaškatuľkovaná ako dramatická herečka, ale príjemne zvládla aj komediálnu polohu vo filme AKO SA KROTIA KROKODÍLY. Táto úloha je pre ňu zvláštnou aj preto, že ju získala v kastingu. Ostatné roly totiž dostala tak, že ju priamo oslovili divadelní alebo filmoví tvorcovia. 

Ingrid Timková odmieta účinkovanie v nekonečných a bezmyšlienkových televíznych seriáloch. Má odvahu plávať proti prúdu a nahlas vysloviť aj nekonformný názor. Väčšinu rozhovorov pre lifestylové časopisy odmieta a na spoločenských akciách sa prakticky neobjavuje. Dokonca ani niektoré ocenenia si neprevzala osobne. Je členkou súboru Činohry SND a profesorkou na VŠMU, na Katedre herectva. Žije v Bratislave a stráži si súkromie.

Kristina "Fretakata" Dubravska

Herecká filmografie

Filmy

2017 Únos
2015 Prorok Štúr a jeho tiene (divadelní záznam)
2007 Mačka na horúcej plechovej streche (TV film)
2006 Jak se krotí krokodýli
Swingtime (TV film)
2004 Horem pádem
1999 Návrat ztraceného ráje
1998 Knieža (TV film)
Legenda Emöke (TV film)
Svetlo (TV film)
1997 Scenár (TV film)
1996 Jubileum (TV film)
1995 Anatol (TV film)
Duchovo nájomné (TV film)
Komorný spevák (TV film)
Námluvy (TV film)
1994 Hra o láske a smrti (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1993 Anděl milosrdenství
K.O. (TV film)
Zurvalec (TV film)
1992 Kaviareň Lýra (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Dobrodinec (TV film)
Jacobowski a plukovník (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
Skús ma objať (TV film)
1989 Malý somár na dne duše (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
1988 Zázračná ihla (TV film)

TV seriály

1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Povolanci (E01)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace