foto

Earl Cameron

  • nar. 8.8.1917 (99 let)
    Pembroke, Bermuday
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brit Earl Cameron, původem z Bermudských ostrovů, je považován za jednoho z prvních černošských herců vůbec. Nastartoval dlouhou a úspěšnou sérii černošských světových herců vůbec. Nebýt tohoto včasného rozšíření hereckých "palet" by bylo dnes možné, že by se svět neseznámil např. ani se světoznámým Morganem Freemanem.

V průběhu druhé světové války se dostal do Velké Británie, kde se seznámil se svou pozdější ženou a rozhodl se, že tam již zůstane. V roce 1941 Earlovi daroval jeho přítel Harry Crossman lístek do divadla. Earl byl udiven, že pouze pět vedlejších rolí bylo obsazeno černošskými herci a začal se o to zajímat. Jeho počáteční snaha vyvrcholila v setkání s Robertem Atkinsem, který ho zapojil do jeho prvního spotu. Divadelní angažmá se po roce 1950 pomalu začíná měnit na filmové. Pro něj zlomovým dílem se stal film Pool of London,  kde si zahrál jednu z hlavních vedlejších rolí.

Následující roky se angažoval v mnoha úspěšných filmech, k nejznámějším patří potom Bondovka Thunderball (1965), Štír (1973) a dokonce byl obsazen i v úspěšném moderním trháku Inception (2010). V dílech, do kterých byl často obsazován, patří bezpochyby i řada seriálů a televizních show, The Prisoner (1967) nebo Neverwhere (1996).

V současné době žije ve Velké Británii ve Warwickshire, je podruhé ženat (jeho první žena zemřela v roce 1994) a má šest dětí.

Sochorisko

Herecká filmografie

Filmy

2013 Up on the Roof
2010 Počátek
2006 Královna
2005 Tlumočnice
2001 Vykradači hrobek
1998 Hiekkamorsian
1997 Vzpomínky
1995 Great Kandinsky, The (TV film)
1979 Kuba
1976 Risâlah, Al-
Risalah, Ar-
1973 Štír
Warm December, A
1970 Revolucionář
1969 Two Gentlemen Sharing
1967 Battle Beneath the Earth
Two a Penny
1966 The Sandwich Man
1965 Thunderball
1964 Pušky v Batasi
1963 Tarzan's Three Challenges
1962 A World Inside (TV film)
Období zkoušek
1961 No Kidding
Plameny v ulicích
1960 Tarzan the Magnificent
1959 Nenávist
Zabijáci z Kilimandžára
1957 Heart Within, The
The Mark of the Hawk
1956 A Man from the Sun (TV film)
Odongo
Safari
1955 Simba
Woman for Joe, The
1954 Grande speranza, La
1953 The Heart of the Matter
1952 Emergency Call
1951 Pool of London
There Is Another Sun

TV seriály

2002 15 Storeys High (TV seriál)
2001 Babyfather (TV seriál)
2000 Mrtvé probouzeti (TV seriál)
1998 Maisie Raine (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
Nikdykde (TV seriál)
1995 Kavanagh QC (TV seriál)
1993 Health and Efficiency (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
1974 Nerozluční (TV seriál)
1972 Crown Court (TV seriál)
Six Days of Justice (TV seriál)
Spyder's Web (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
The Prisoner (TV seriál)
1965 Court Martial (TV seriál)
The Power Game (TV seriál)
The Troubleshooters (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
Theatre 625 (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
Festival (TV seriál)
First Night (TV seriál)
1962 Andromeda Breakthrough, The (TV seriál)
1961 Drama 61-67 (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)
Paul of Tarsus (TV seriál)
1959 Garry Halliday (TV seriál)
Probation Officer (TV seriál)
1957 Emergency-Ward 10 (TV seriál)
White Hunter (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
The Buccaneers (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
Sailor of Fortune (TV seriál)
1952 Chevron Theatre (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2015 Shore Leave
2007 British Film Forever (TV seriál)
Don't Knock Yourself Out

TV pořady

1965 Jackanory (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace