foto

Philippe Torreton

  • nar. 13.10.1965 (53 let)
    Rouen, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od počátku 90. let minulého století patří Philippe Torreton k významným francouzským hercům, svou úspěšnou kariéru rozvíjí souběžně na jevišti i před kamerou. Narodil se v Rouenu, na jehož předměstí vyrůstal, matka byla učitelkou, otec pracoval na benzínové pumpě. K divadlu zamířil již v dětství a dodnes v rozhovorech s oblibou jmenuje učitele, kteří jej ve dvanácti letech přivedli ke školním představením. Odbornou průpravu získal studiem na pařížské konzervatoři v letech 1987-1990.

Po konzervatoři byl angažován do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde již jako student hostoval v Molièrových hrách. Právě tady si jej vyhlédl významný režisér Bertrand Tavernier, který Torretona obsadil do čtyř svých filmů. Prvním z nich byla kriminálka z prostředí drogových gangů L.627 (1991), kde hrál policejního inspektora, podobnou roli pak dostal v dalším Tavernierově filmu VOLAVKA (L'appât, 1994). Mezitím začal točit i s jinými režiséry, své aktivity rozšířil také o televizi, z jeho práce na jevišti Comédie Française stojí za zmínku Antigona pohostinsky režírovaná Otomarem Krejčou (1992).

V roce 1996 byl pověřen dvěma zajímavými hereckými úkoly zasazenými do období první světové války; zatímco poetický snímek KRÁSNÉ LÉTO 1914 (Le bel été 1914, 1996) zaznamenal jen vlažný ohlas, větší úspěch a Cézara za hlavní roli mu přinesl válečný film KAPITÁN CONAN (Capitaine Conan, 1996), opět v režii Bertranda Taverniera. S Tavernierem pracoval naposledy o dva roky později na sociálním dramatu z hornického městečka VŠE ZAČÍNÁ DNES (Ca commence aujourd'hui, 1998), jehož pražské premiéry v září 1999 se oba osobně zúčastnili. Torretonovi vynesla hlavní role ředitele Lefebvra nominaci na Evropskou filmovou cenu a Lumierovu cenu za nejlepší herecký výkon. V témže roce byl nominován na prestižní divadelní Molièrovu cenu za svou kreaci ve hře Scapinova šibalství.

Po odchodu z Comédie Française začal Philippe Torreton působit na různých pařížských scénách, v titulní roli Shakespearova Jindřicha V. zaujal na festivalu v Avignonu, mimoto často hraje v Nice a na zájezdových představeních. Z jeho dalších vystoupení před kamerou vzpomeňme titulní roli císaře Napoleona v jeho posledních dnech na Sv. Heleně (NAPOLEON - Monsieur N., 2003), další nominace na Cézara za hlavní role získal svými výkony ve filmech STRÁŽCE MAJÁKU (L'équipier, 2004) a OBVINĚNÝ (Presumé coupable, 2011). U nás jsme jej mohli vidět i v několika televizních projektech, hrál například v seriálu PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 2005), ve velké roli kardinála Mazarina se představil ve dvoudílném televizním filmu KRÁLOVNA A KARDINÁL (La reine et le cardinal, 2009).

Kromě hraní si vyzkoušel i divadelní režii a v Théâtre Marigny realizoval v roce 2008 Molièrova Dona Juana, jako herec sklízel další úspěchy opět se Shakespearem. Za Richarda III. byl v roce 2006 podruhé nominován na Molièrovu cenu, v sezóně 2011-2012 exceloval v titulní roli zájezdového představení Hamlet. Od roku 2008 vyučuje též na pařížské konzervatoři.

Philippe Torreton má celkem čtyři děti, dcera Marie (*1992) a syn Louis (*1997) pocházejí z manželství s původem belgickou režisérkou a scénáristkou Anne-Marie Etienne (*1956). V letech 2003-2007 žil Torreton s novinářkou Claire Chazal (*1956), od roku 2008 je podruhé ženatý s novinářkou Elsou Boublil (*1975), s níž má další dvě děti, dceru Jeanne (*2008) a syna Simona (*2011). V nedávné době se Torreton aktivně angažoval i v politice, v letech 2008-2010 byl členem pařížské městské rady a vzhledem ke své profesi se věnoval hlavně problematice kultury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Les Bonnes intentions
2017 Melancolie Ouvriere (TV film)
2016 Les Enfants de la chance
2015 Poslední karta (TV film)
2014 Intime conviction (TV film)
2013 Crime d'État (TV film)
La Pièce manquante
Pěna dní
2011 Présumé coupable
Vzpoura
2010 Bouře (TV film)
2009 Královna a kardinál (TV film)
Okrsek 13: Ultimátum
2007 La Vie sera Belle (TV film)
Ulzhan
2006 Jean de La Fontaine
Kouzelné dobrodružství
2005 Sky Fighters: Akce v oblacích
Une famille dans la tourmente (TV film)
2004 Strážce majáku
2003 Dear Hunter
Napoleon
V zajetí těla
2001 Félix et Lola
Vertiges de l'amour
1999 Tôt ou tard
Vše začíná dnes
1998 Les fourberies de Scapin (TV film)
1996 Film sur Bertrand Tavernier, Un (TV film)
Kapitán Conan
Le bel été 1914
1995 Volavka
1994 L'Ange noir
Oublie-moi
Petit qui attend le facteur, Le
Serva amorosa, La
1993 Dočasná rodina (TV film)
Une nouvelle vie
1992 L.627
1991 Neige et le feu, La
1990 Dernier regard

TV seriály

2015 Ainsi soient-ils (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
2014 Frères d'armes (TV seriál)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
2005 Prokletí králové (TV seriál)

Dokumentární

2016 Free to Run
Je veux être actrice
2013 Hollywood za 2. světové války (TV seriál) - vyp.
2012 Operace Torch (TV film) - vyp.
Tous cobayes?
2005 Homo Sapiens (TV film)
2002 Louis Jouvet ou L'amour du théâtre (TV film)
Sur les toits de Paris (TV film)
2001 + Clair (TV seriál)
Trois théâtres, Les
1997 La case de l'oncle Doc (TV seriál)
1996 La Comédie-Française ou L'amour joué
1993 Paroles d'acteurs de la Comédie-Française (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2015 Au fil de la nuit (TV pořad)
2012 Le grand 8 (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
Tous au théâtre! (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Desproges est vivant (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace