foto

Tricia O'Neil

  • nar. 11.3.1945 (75 let)
    Shreveport, Louisiana, USA

Biografie

Tricia O'Neil, nar. 11.března 1945 je americká herečka. Narozena v městě Shreveport v Louisianě, O'Neil začala svou kariéru jako modelka a dívka na titulních stránkách časopisů, než se dala na filmovou dráhu.

Poprvé se objevila v komerčních televizních seriálech a pak v mnoha dalších obsazeních populárních sérií. V ranné době hrála v prvních dílech seriálu THE A-TEAM (NBC,1983), kde ztvárnila roli Dr. Maggie 'Mo' Sullivan v epizodě Black Day at Bad Rock a byla natolik oblíbená, že se vrátila v pozdější sérii (v epizodě druhé sezóny Deadly Maneuveres,1983).

Mezi další seriály můžem zmínit HART TO HART (ABC,1979), v roli kaskadérky Charlie v epizodě stejného jména v seriálu THE FALL GUY (ABC,1981), REMINGTON STEEL (1982), jako neodbytná reportérka v druhé řadě seriálu RIPTIDE v epizodě Cath The day (NBC,1984), a jako majitelka kočovné show Wild West Rodeo v třetí sezóně seriálu AIRWOLF v epizodě s názvem Annie Oakley (1985).

Ztvárnila poprvé (a dlouho naposled) ženskou kapitánku vesmírné lodi Enterprise NCC-1701-C v seriálu STAR TREK:THE NEXT GENERATION (1987) v epizodě Yesterday's Enterprise. Hostovala též v seriálu STAR TREK: DEEP SPACE NINE jako Cardassianka Korinas v díle Defiant.

V TV filmu BABYLON 5: IN THE BEGGINING, hrála prezidentku Aliance Země (Earth Alliance) v době války Země s Minbari (1988). Taktéž hostovala ve stejnojmenném seriálu BABYLON 5, kde v první sezóně ztvárnila postavu M'oly v epizodě Believers (1994). Z celovečerních filmů stojí za zmínku účinkování ve filmech THE GUMBALL RALLY, PIRANHA II: THE SPAWNING a TITANIC.

O'Neil získala cenu Theatre World Award za účinkování v Brodwayském muzikálu TWO BY TWO po boku Dannyho Kaye. Můžete ji vidět i pod lehce změněnými jmény jako Trish O'Neill nebo Tricia O'Neal.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1998 Babylon 5: Na počátku (TV film)
Gia (TV film)
1997 Titanic
1995 Míra viny (TV film)
1992 A Woman Scorned: The Betty Broderick Story (TV film)
Gengis Khan
1991 Ted and Venus
1988 Baby M (TV film)
1986 Blacke's Magic (TV film)
1981 Jacqueline Susann's Valley of the Dolls (TV film)
Piraňa 2: Létající zabijáci
1980 Brave New World (TV film)
1979 The Kid from Left Field (TV film)
1978 Are You in the House Alone? (TV film)
1977 Charlie Cobb: Nice Night for a Hanging (TV film)
Mary Jane Harper Cried Last Night (TV film)
1976 Tajný závod
1972 Legenda o Charleym

TV seriály

2001 JAG (TV seriál)
Vykoupení (S07E06)
Kráčet na křídlech (S06E20)
1998 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Vrátil jsem se, protože (S09E08)
Já se to učím, ty přicházíš (S09E07)
1994 Babylon 5 (TV seriál)
Otázka víry (S01E11)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Defiant (S03E09)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Podezření (S06E22)
1991 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Pokaždé, když se loučíme (S05E07)
1990 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Enterprise včerejška (S03E15)
1987 MacGyver (TV seriál)
Phoenix v ohrožení (S02E11)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda odpoledne (S02E03)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda Sherlocka Holmese (S01E01)
1983 A-Team (TV seriál)
Black Day at Bad Rock (S01E05)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Once Again with Vigorish (S01E08)
1982 The Fall Guy (TV seriál)
Charlie (S01E19)
1978 Columbo (TV seriál)
Jak vytočit vraždu (S07E04)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky