foto

Dagmar Veškrnová-Havlová

  • nar. 22.3.1953 (64 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dagmar Veškrnová se narodila v Brně-Židenicích, pochází z divadelnické rodiny. Studium na brněnské konzervatoři ukončila v roce 1971 maturitou a pokračovala studiem na JAMU. V roce 1975 získala titul magistra. První mimoškolní divadelní zkušenosti získala v Divadle na provázku. Se svým prvním manželem Radvítem Novákem se přestěhovala do Prahy a přijala angažmá v Divadle J. Wolkera. Hostovala také v Semaforu a v roce 1979 nastoupila do Divadla na Vinohradech, kde působila až do roku 1996. Z prvního manželství, které skončilo rozvodem, má Dagmar Veškrnová dceru Ninu.

Temperamentní mladé herečky si ještě v době jejího vysokoškolského studia všiml režisér Juraj Herz a dal jí prostor ve své komedii HOLKY Z PORCELÁNU. Krátce nato jí přidělil též hlavní roli v krimikomedii HOLKA NA ZABITÍ. Dagmar Veškrnová se rychle dostala do povědomí filmařů i diváků. Další větší příležitost jí poskytl Petr Schulhoff ve svých komediích ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ,PÁNOVÉ a JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU. Hodně točila i pro Československou televizi, objevovala se v pohádkách i televizních inscenacích. V 80. letech se stala jednou z nejobsazovanějších televizních a filmových hereček a v žebříčcích divácké popularity útočila na nejpřednější místa. Během krátké doby natočila na 50 filmů a na 200 televizních her převážně komediálního rázu. Zpočátku bývala obsazována nejčastěji do rolí naivních a ztřeštěných dívek, později se transformovala do polohy temperamentních a protřelých moderních žen. Takové byly např. její role v komedii KŘTINY nebo DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG.

V poměrně rozsáhlé filmografii Dáši Veškrnové se najde až překvapivě málo nadčasových snímků, převážná většina titulů spadá do kategorie běžné a nevýrazné dobové komerce. Mnohem zajímavější bylo působení na divadle, kde se objevila v řadě náročných rolí vyžadujících vyspělé charakterní herectví. Zahrála si např. Kateřinu v Shakespearově Zkrocení zlé ženy nebo královnu Kristýnu od Augusta Strindberga. V ČT zazářila v polovině 90. let v roli maminky v oblíbeném rodinném seriálu BYLO NÁS PĚT podle literární předlohy Karla Poláčka. Poslední televizní rolí byla hlavní postava barové zpěvačky a amatérské vyšetřovatelky v detektivní sérii HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK.

V polovině 90. let navázala přátelství s úřadujícím prezidentem republiky Václavem Havlem a po smrti jeho první ženy Olgy se za něj v roce 1997 provdala. Povolání herečky považovala za nevhodné pro partnerku prezidenta, a tak svou hereckou kariéru přerušila. Začala působit jako první dáma na plný úvazek. Doprovázela manžela při jeho pracovních povinnostech a věnovala se charitě. Mimo jiné založila nadaci Vize 97 a stala se předsedkyní její správní rady.

Do nové role vstoupila odhodlaně a vložila do ní celou svou hereckou zkušenost a životní energii. Protože pochopitelně neměla zkušenosti s podobným společenským postavením, výsledkem bylo, že k nemalé potěše Havlových politických oponentů a českého bulváru zejména v počátcích svého působení viditelně přehrávala. Protože k sňatku došlo jen krátce po úmrtí první Havlovy ženy, veřejnost k jeho nové partnerce navíc zaujala nanejvýš rezervovaný postoj. Komerční televize - pochopitelně zcela náhodou - při druhé Havlově prezidentské kandidatuře a jiných oficiálních příležitostech s oblibou ukazovaly záběry jeho ženy ze starších snímků s erotickým podtextem.

Možná i tyto traumatické zkušenosti spolu s trvalým mediálním tlakem vedly k tomu, že přestávka v herecké kariéře Dagmar Veškrnové-Havlové byla delší než sama plánovala a trvala ještě několik let poté, co Václav Havel ukončil svůj druhý prezidentský mandát. Z existenčního hlediska ji k návratu do herecké branže pochopitelně nic nemotivovalo a společenská činnost ji dostatečně vytěžovala. Necítila potřebu navazovat na svou rannou komerční tvorbu. Prvním divadelním projektem se po téměř desetileté přestávce stala hra Israela Horovitze Chvíle pravdy inscenovaná na jevišti vinohradského divadla. Několik dalších divadelních projektů včetně obsazení do hlavní role nové Havlovy hry Odcházení na jevišti Národního divadlo z nejrůznějších důvodů ztroskotalo. Definitivním divadelním návratem na prkna vinohradského divadla byla role zchudlé šlechtičny Raněvské v Čechovově hře Višňový sad. Zároveň média zveřejnila informace o přípravě natáčení filmu NORMAL, kde by D. Veškrnová měla ztvárnit hlavní roli. O tom, jaký bude návrat k televiznímu a filmovému herectví této kdysi tak populární herečky, rozhodne až budoucnost.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2014 Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! (divadelní záznam)
Dědictví aneb Kurva se neříká
2012 Setkání s hvězdou: Dagmar Havlová (TV film)
Šťastný smolař (TV film)
2011 Marie Stuartovna (divadelní záznam)
Odcházení
2010 Višňový sad (divadelní záznam)
2009 Normal
2008 Chvíle pravdy (divadelní záznam)
Kanadská noc (TV film)
1996 Jak se dělá opera (TV film)
1995 Andělský smích (TV film)
Bubáci pro všední den (TV film)
Klekání zvoníme (TV film)
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
Vodnická čertovina (TV film)
1994 Divadelní román (TV film)
1993 Podivné jméno pro psa (studentský film)
Zázračné dítě (TV film)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Gazdina roba (divadelní záznam)
Jaké vlasy má Zlatovláska (TV film)
Klíče na neděli (TV film)
Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
Noc pastýřů (TV film)
Peur, La (TV film)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
1990 O babě hladové (TV film)
Plivník (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (divadelní záznam)
Království stromů (TV film)
Než poznáš první úsměv (TV film)
Přátelská výpomoc (TV film)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
1988 Anděl svádí ďábla
My se vlka nebojíme (TV film)
O princi Bečkovi (TV film)
Sedm sestřiček (TV film)
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film)
Strom pohádek: Rozhodni obraze krásný (TV film)
1987 Děvče za všechny peníze (TV film)
Fanynka (TV film)
Hurá na myši
Narozeniny režiséra Z. K.
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
O princezně na klíček (TV film)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Žena v trysku století (TV film)
1986 Buchty (TV film)
Dva na koni, jeden na oslu
Hrdlička (TV film)
Chobotnice z II. patra
Můj hříšný muž
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Španělská paradentóza (TV film)
Velká filmová loupež
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Zkrocení zlého muže
1985 Hrabě Luxemburg (TV film)
Jak se tančí brumbambule (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Zastihla mě noc
1984 Bandité (TV film)
Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Deus ex machina (TV film)
Komediant
Křeček (TV film)
1983 Anulka a pan Pětiočko (TV film)
Oči pro pláč
Ohnivé ženy (TV film)
O závojích bez nevěst (TV film)
Síť na bludičku (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Výtah (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Carmen (TV film)
Hlavní výhra (TV film)
Poslední propadne peklu
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Žhářka (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Husa (TV film)
Křtiny
Mezičas (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
Upír z Feratu
Víkend bez rodičů
1980 A máte nás, holky, v hrsti (TV film)
Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Muž s puškou (TV film)
Něco je ve vzduchu
Panenka (TV film)
Přehlídka dobré pohody 1980 (TV film)
Příliš mladí na lásku (TV film)
Tchán
Trhák
Zabijačka (TV film)
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Lustr (TV film)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Poprask na silnici E 4
Silvestr svobodného pána (TV film)
Upír ve věžáku (TV film)
1978 Báječní milenci potřebují čas (TV film)
Domácí strava je domácí strava (TV film)
Hejkal (TV film)
„Já už budu hodný, dědečku!“
Ježčí kůže (TV film)
Karafiát (TV film)
Lvi salónů
O vysoké věži (TV film)
Prášky (TV film)
Prodaná babička (TV film)
Šaty po tetě (TV film)
Úplně beznadějný případ (TV film)
Vdovcovy intimní večery (TV film)
1977 Jak se točí Rozmarýny
Případ hodného vedoucího (TV film)
Rusalka
Zrcadlení
1976 Den pro mou lásku
Parta hic
Půjčka (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Holka na zabití
Tak láska začíná...
Táto, něco bouchlo (TV film)
1974 Holky z porcelánu

TV seriály

2013 Nevinné lži (TV seriál)
Byl lásky čas (E08)
Sanitka 2 (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (13)
1997 Život na zámku (TV seriál)
Nástup (S02E07)
Tvrdé hlavy (S02E06)
Svatba (S02E05)
další epizody (5)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Případ konstruktivní pesimistky (E10)
Pravdivá lež (E09)
Smrt na inzerát (E08)
další epizody (10)
Když se slunci nedaří (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Cirkus svět (E05)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
další epizody (6)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Carlo se loučí (E03)
Nabídka k sňatku (E02)
Návrat (E01)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Neděle (E04)
Svíčková (E03)
Omáčka (E02)
další epizody (4)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (12)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Boty (E01)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Punkce (S02E04)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Smíření (S01E11)
Nástup (S01E10)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Prokleté dědictví (S02E07)

Dokumentární

2015 Tajemství Pavla Zedníčka (TV film)
2014 Život podle Václava Havla (TV film) - a.z.
2013 Ivan Havel: Pozdní sběr
2012 Film o seriálu: Sanitka 2 - Návrat po 30 letech (TV film)
2011 Film o filmu Odcházení (TV film)
Inventura Febia (TV seriál)
Inventura Febia - Olga a Dagmar Havlové (E29) (epizoda)
2010 Božský Bosňák (TV film)
Oko nad Prahou
Stovku má člověk jednou za život (TV film)
2009 Jak se točil Normal
Speciál k filmu Normal (TV seriál)
Už je to tady (koncert)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
VIZE 97 (TV film)
2007 Občan Havel
2006 Fenomén Hrádeček aneb Duchové pod Břečtejnem
2000 Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce
1998 Sedmnáct měsíců Dagmar Havlové (TV film)
1994 Bylo nás pět a padesát (TV film)
1989 Vždycky jsem to já (koncert)
1986 Luxusní večírek 1986
1978 Magistři smíchu

TV pořady

2016 Magnesia Litera (TV pořad)
2015 Kancelář Blaník (TV pořad)
Selfíčko s Gerem (S03E16)
2014 Český Slavík Mattoni 2014 (TV pořad)
TýTý 2013 (TV pořad)
2013 Čtení do ouška (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Což takhle dát si Janžurku! (TV pořad)
Česká miss (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
Zas je tady silvestr (TV pořad) - a.z.
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
2004 Ceny Thálie 2003 (TV pořad)
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
2002 Divadlo žije! (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Rozhovor na sklonku léta (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
Když nemůžu spát (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1986 Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1982 Románek za tři krejcary (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace