foto

Felicity Huffman

  • nar. 9.12.1962 (57 let)
    Bedford, New York, USA

Biografie

Felicity Kendall Huffman je americká herečka. Je držitelkou mnoha ocenění, včetně cen Primetime Emmy, Golden Globe Award, tří Screen Actors Guild Awards a byla nominována na Oscara.

Huffman se narodila do bohaté rodiny matce Grace Valle (rozená Ewing; 1921–2009) a otci Moore Peters Huffman (1910–1987), bankéř a partner ve společnosti Morgan Stanley (americká nadnárodní investiční banka). Její rodiče se rozvedli rok po jejím narození a oba ji vychovávali. Když byla Huffma mladým teenagerem, zjistila, že jejím biologickým otcem je Roger Tallman Maher, který byl rodinným přítelem.  Má šest sester a bratra. V 70. letech její matka opustila New York a koupila nemovitost v Snowmass v Coloradu, kde Felicity a její sourozenci prožili své mládí. Její pradědeček byl Gershom Moore Peters (1843–1919), zakladatel společnosti Peters Cartridge Company (výroba střelného prachu a střeliva) a prominentní baptistický ministr, autor knihy „Mistr“. Další pradědeček, Frederick Berthold Ewing, vystudoval Yale University a stal se prominentním podnikatelem v St. Louis. Jejím dalším pradědečkem byl Joseph Warren King (1814–1885), zakladatel společnosti King Mills Powder Company. Má německé, anglické, skotsko-irské, skotské, francouzsko-kanadské a irské předky.

Navštěvovala soukromou internátní střední školu The Putney School ve Vermontu a v roce 1981 absolvovala Interlochen Arts Academy v Michiganu. Navštěvovala New York University, Circle in the Square Theatre School a Royal Academy of Dramatic Art v Londýně v Anglii. V roce 2005 odhalila, že trpěla anorexií i bulimií v jejím pozdním mladistvém věku a dvacátých letech.

Svou hereckou kariéru zahájila v divadle a v 90. letech měla také mnoho vedlejších rolí ve filmu a televizi. Hrála např. Danu Whitaker v komediálním dramatu Sports Night od roku 1998 do roku 2000, která jí vynesla nominaci na Zlatý glóbus. Nejvíce ji proslavila role Lynette Scavo v ABC komediálním dramatu Zoufalé manželky (2004–2012), za který získala v debutové sezóně seriálu cenu Primetime Emmy za vynikající hlavní ženský herecký výkon v komediálním seriálu, Actors Guild Awards a tři po sobě jdoucí nominace na Zlatý glóbus.

Huffman byla kritiky oceněna za svůj výkon transgender ženy v nezávislém filmu Transamerica (2005). Role jí vynesla Zlatý glóbus, Independent Spirit Award, National Board of Review a nominaci na Oscara za nejlepší herečku. Od roku 2015 do roku 2017 si zahrála ve třetí sérii ABC, kriminálním dramatu American Crime, za který získala ohlas u kritiků, včetně tří nominací na cenu Primetime Emmy, dvou nominací na Zlatý glóbus a nominace Screen Actors Guild.

S hercem Williamem H. Macym chodila 15 let, až se pak 6. září 1997 vzali. Mají dvě dcery, Sophii a Gruzii. Se svým manželem se několikrát objevili v televizi, ve filmech i na jevišti, pár získal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy 7. března 2012.

Huffman je spoluautorem knihy „Praktická příručka pro přítele“. 1. března 2012 spustila web What The Flicka věnovaný ženám a matkám, kde pravidelně přispívala. V březnu 2019 byl údajně web deaktivován z důvodu skandálu s úplatky. V roce 2016 Huffman vyjádřila podporu Hillary Rodham Clinton v amerických prezidentských volbách v roce 2016. Felicity Huffman je členkou Akademie filmových umění a věd v oboru herců od roku 2006.

Huffman byl mezi desítkami obviněnými FBI a americkou advokátní kanceláří 12. března 2019 z podvádění na celonárodních přijímacích zkouškách. Prokurátoři tvrdili, že dar Huffman ve výši 15 000 $ nadaci Key Worldwide Foundation, který zdánlivě vypadal jako charitativní příspěvek, byl ve skutečnosti platbou osobě, která předstírala, že je Huffmanovou dcerou Sophií, udělala za ni test SAT a získala skóre, které bylo výrazně lepší oproti skóre Sophie v předběžném kvalifikačním testu SAT (PSAT). Huffman byla 12. března zatčena ve svém domě v Kalifornii a obviněna ze spiknutí za účelem podvodu s poštou a podvodu s poctivými službami. Objevila se 13. března v Los Angeles u federálního soudu, kde jí federální agenti vzali cestovní pas a soud ji propustil na kauci 250 000 $. Při svém soudním vystoupení v Bostonu 3. dubna uznala svá práva, poplatky a maximální možné tresty; vzdala se slyšení před soudem, podepsala podmínky jejího propuštění a bylo jí umožněno odejít. 8. dubna souhlasila, že se přizná k jednomu spiknutí za účelem spáchání poštovního podvodu a poctivého poštovního podvodu.

Huffman se formálně přiznala k podvodu s poctivými službami 13. května 2019 a 13. září byla odsouzena na 14 dní vězení, jeden rok s dozorem, pokutu 30 000 $ a bylo jí uloženo 250 hodin veřejně prospěšných prací. 15. října 2019 se Huffman hlásila u Federálního nápravného ústavu v Dublinu v Kalifornii k zahájení trestu. Měla být propuštěna z vězení 27. října 2019, ale byla propuštěna o dva dny dříve, protože 27. října připadl na víkend.

Veronika "wertcha" Jiříková

Herecká filmografie

Filmy

2019 (Ne)matky
Tammy's Always Dying
2017 Krystal
2015 Stealing Cars
2014 Bez kormidla
Dort
Sejmi prezidenta
2013 Boomerang (TV film)
Věř mi
2008 Phoebe v říši divů
2007 Vlastní pravidla
2005 Choose Your Own Adventure: The Abominable Snowman
Transamerika
2004 Napravitelné chyby (TV film)
Vánoce naruby
Život s Helenou
2003 House Hunting
2002 Cesta do války (TV film)
Od dveří ke dveřím (TV film)
2001 The Heart Department (TV film)
Unáhlené rozhodnutí (TV film)
1999 Magnolia
Taková malá vražda (TV film)
1997 Labyrint lží
Underworld, The (TV film)
1996 Harrisonův případ (TV film)
1995 Nebezpečná síť
1993 Podstata spravedlnosti (TV film)
1992 Pohyblivý písek: Není úniku (TV film)
Vodní motor (TV film)
1990 Zvrat štěstěny
1988 Lip Service (TV film)
S mafií v patách
1978 Home Run for Love, A (TV film)

TV seriály

2019 Když nás vidí (TV seriál)
Part Four (E04)
Part Two (E02)
Part One (E01)
2018 Chyťte ho! (TV seriál)
Safe Space (S02E09)
Curtains (S02E08)
Banana Split (S02E07)
další epizody (7)
2017 American Crime (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (8)
BoJack Horseman (TV seriál)
Soudce (S04E08)
Stupidní sra*ka (S04E06)
2016 American Crime (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2015 American Crime (TV seriál)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
další epizody (11)
2012 Zoufalé manželky (TV seriál)
Sbohem, Wisteria Lane (S08E23)
To já za všechno můžu (S08E22)
Co řeknou lidi (S08E21)
další epizody (14)
2011 Zoufalé manželky (TV seriál)
Síť se stahuje (S08E09)
Balada o nedůvěře (S08E08)
Vše pod kontrolou (S08E07)
další epizody (22)
2010 Zoufalé manželky (TV seriál)
Rebelové ve Wisteria Lane (S07E10)
Naše klidné království (S07E09)
Smutné Díkůvzdání (S07E08)
další epizody (23)
2009 Zoufalé manželky (TV seriál)
Střemhlavý pád (S06E10)
Sebevražedné myšlenky (S06E09)
Odhalení (S06E08)
další epizody (24)
2008 Zoufalé manželky (TV seriál)
Návrat ze tmy (S05E10)
Po požáru (S05E09)
Město v plamenech (S05E08)
další epizody (18)
2007 Zoufalé manželky (TV seriál)
Něco se blíží (S04E09)
Dávná minulost (S04E08)
Nesuď knihu podle obálky (S04E07)
další epizody (22)
2006 Studio 60 (TV seriál)
Pilot (E01)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Zázračná píseň (S03E10)
Malé královny krásy (S03E09)
Děti a Art (S03E08)
další epizody (24)
2005 Zoufalé manželky (TV seriál)
Návrat domů (S02E10)
Takhle ano, takhle ne (S02E09)
Slunce nikdy nezapadne (S02E08)
další epizody (23)
2004 The D.A. (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Vrať se ke mně (S01E10)
V podezření (S01E09)
Vinni (S01E08)
další epizody (10)
2003 Manželská krize (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Kdo chce zabít Julii? (S11E02)
Jsme plaší, ale léčíme se (S11E01)
Rozina nová práce (S10E24)
další epizody (7)
2002 Kim Possible (TV seriál)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
The Leadership Breakfast (S02E11)
2000 Studio sport (TV seriál)
Quo Vadimus (S02E22)
La Forza Del Destino (S02E21)
Bells and a Siren (S02E20)
další epizody (13)
1999 Studio sport (TV seriál)
A Girl Named Pixley (S02E09)
The Reunion (S02E08)
Kyle Whitaker's Got Two Sacks (S02E07)
další epizody (21)
1998 Studio sport (TV seriál)
The Six Southern Gentlemen of Tennessee (S01E11)
Shoe Money Tonight (S01E10)
The Quality of Mercy at 29K (S01E09)
další epizody (11)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Take My Wife, Please (S03E15)
Právo a pořádek (TV seriál)
Working Mom (S07E14)
1996 Bedtime (TV seriál)
Předčasné vydání (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1993 Akta X (TV seriál)
Led (S01E08)
1992 Právo a pořádek (TV seriál)
Helpless (S03E06)
1991 Zlaté časy (TV seriál)

Dokumentární

2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2008 Speechless (TV film)
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)

Host

TV pořady

2019 The 76th Annual Golden Globe Awards (TV pořad)
2018 The 24th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
2012 RuPaul's Drag Race All Stars (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Módní policie (TV pořad)
1997 The 69th Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(63)