foto

Eva Rysová

  • nar. 16.8.1932 (86 let)
    Hajnáčka, Slovensko, Československo

Biografie

Mgr. Art  Eva Rysová, provdaná Suchánková, se narodila 16. srpna 1932 v obci Hajnáčka na Slovensku v okrese Rimavská Sobota. Navštěvovala gymnázium v Lučenci a v roce 1955 vystudovala VŠMU. Poté působila chvíli v Armádním divadle SNP v Martine (dnes Slovenské komorní divadlo). V letech 1960-1965 hrála v Krajském divadle v Trnavě a v Krajském divadle Nitra. Od roku 1966 je členkou divadla Nová scéna, ve kterém hraje dodnes. 

Eva Rysová-Suchánková je známá například z televizní inscenace MLADÁ MNÍŠKA (1968) role Anna, malou roli redaktorky Potocké si zahrála ve slovenském krimi filmu PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE (1973), z role matky v hudební komedii TOTO LETO DOMA (1980), z pohádky KTO CHCE ZÍSKAŤ PRINCEZNÚ (1984), z psychologického dramatu V MESTE PLNOM DÁŽDNIKOV (1989)  v roli Šmikové, další malou roli lékařky si zahrála ve slovenském dramatu SUZANNE (1996) a v současné době ji můžeme vidět ve slovenském TV seriálu BÚRLIVÉ VÍNO. 

Slovenská herečka Eva Rysová-Suchánková vyučovala jako profesorka, až do roku 2012, umělecký přednes a jevištní řeč na Církevní konzervatoři v Bratislavě. Se svým manželem pediatrem Alojzem Suchánkem má jediného syna Michala, který žije se svou rodinou v Kanadě. Eva Rysová se po smrti svého manžela, cítí velmi opuštěná. Se svým synem a svými vnoučaty se stýká jen zřídkakdy. V současné době se věnuje práci v televizi, dabingu a rozhlase.

Eva Rysová získala v roce 2003 Křišťálovou růži a v roce 2005 byla oceněna Cenou Karla Čapka.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2012 Filmoviedky: Náhradná matka (TV film)
2011 Filmoviedky: Nočný trezor (TV film)
2010 Orest z rodu čarodejníkov (TV film)
2009 Mrázik (divadelní záznam)
2000 Ticho po búrke (TV film)
Za mestskými múrmi: Obeť (TV film)
1996 Sobáš za každú cenu (TV film)
Suzanne
1994 Doloroso (TV film)
Macoška (TV film)
O Zorali a dvoch bratoch
O krásnej strige (TV film)
1993 Podozrenie (TV film)
1992 Janko Gondášik (TV film)
1991 Amonina pomsta (TV film)
Dobrodinec (TV film)
Mastný hrniec (TV film)
Strašidlo (TV film)
1990 Puto najsilnejšie (TV film)
1989 Hlavne, keď sa radi máme (TV film)
Malý somár na dne duše (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
V meste plnom dáždnikov
1988 Prípad poručíka Seeborna (TV film)
Spoločník pána veľkomožného (TV film)
Zázračná ihla (TV film)
1987 Daniela (TV film)
Novoročná rozprávka (TV film)
1986 Chlapec do náručia (TV film)
Eygletiérovci (TV film)
Pomsta Titanicu (TV film)
Poznám takú bylinku (TV film)
Vynález (TV film)
Ďakujem Vám za láskavosť (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Hlupákovo šťastie (TV film)
Hviezdne dieťa (TV film)
Karabínka (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Kľúčik (TV film)
Muž, ktorý nemal strach (TV film)
Za hranicou dospelosti (TV film)
Zapomeňte na Mozarta
Škriepnici (TV film)
1984 Bezvýznamná žena (TV film)
Dom pod morušou (TV film)
Heloisa a Abelard (TV film)
Kto chce získať princeznú (TV film)
Lásky dar (TV film)
Majka (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Profesor na bielom koni (TV film)
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Čierny slnovrat (TV film)
1983 Tajomný ostrov na sídlisku "N" (TV film)
Učiteľka (TV film)
1982 Omladnutie (TV film)
Plač pre syna (TV film)
Pád hore (TV film)
1981 Desiaty chlap (TV film)
Emília Galottiová (TV film)
Obyčajné rozmery (TV film)
Pohľad do zrkadla (TV film)
Popoluška (TV film)
Stratili sme slnko (TV film)
1980 Katedra etiky (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Novinky našej rodinky (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Toto leto doma
1979 Beethoven a džínsy (TV film)
Moment kritického zaťaženia (TV film)
Olejkár (TV film)
Ozvena piesne (TV film)
Žiadne veľké slová (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Na vysokej skale: Prekliata (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Príklad (TV film)
Putička Li (TV film)
Spoločný menovateľ (TV film)
Už viem, čo urobím (TV film)
1977 Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vládca Oidipus (TV film)
Vzkriesenie Míny (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Seberovní (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Strieborný prach (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
1974 Dva životy (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Rudienka (TV film)
Viktória Régia (TV film)
1973 Manželstvo je vždy riziko (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Teheránska konferencia 1943 (TV film)
Ďalej to ide ako po masle (TV film)
1972 Janko Búrka doma (TV film)
Tkáčka Maruška (TV film)
V stolnom meste Kyjeve (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Asmodée (TV film)
Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
1970 Chlapci (TV film)
Model upír (TV film)
Vrahom je Fox (TV film)
1969 Chodba smrti (TV film)
Je Mary Duganová vinná? (TV film)
Kaviár alebo šošovica (divadelní záznam)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Pozvanie na zámok (divadelní záznam)
Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
Smrť Márie Janovskej (TV film)
Vinníci (TV film)
1968 Boccaccio (TV film)
Dukát z rozprávky
Lesk a bieda (TV film)
Mladá mníška (TV film)
O Slnečníkovi, Mesačníkovi, Veterníkovi (divadelní záznam)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Román o base (TV film)
1967 Matka (TV film)
Polnočný vlak (TV film)
Čaj u pána senátora (TV film)
1966 Dcéra troch otcov (TV film)
Mládenecká rozlúčka (TV film)
Siedmy kontinent
Zelená pre nebezpečie (TV film)
1965 Plynové lampy (TV film)
Žltý dostavník (TV film)
1963 Dobrodružstvo s Vaterlandom (TV film)

TV seriály

2012 Búrlivé víno (TV seriál)
2011 Dr. Ludsky (TV seriál)
Přiměřená obrana (E02)
2010 Sekerovci (TV seriál)
2008 Profesionálové (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1982 Mongolské rozprávky (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1980 O troch tulákoch (TV seriál)

Dokumentární

2013 Návraty k hereckým legendám (TV seriál)
Prvá (TV seriál)
1987 Labyrint (TV seriál)
1966 Spravodliví (TV film)

Host

TV pořady

2009 Bez servítky (TV pořad)
Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
2001 Úsmev, prosím! (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace