foto

Obba Babatundé

  • nar. 1.12.1951 (65 let)
    Jamaika, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Obba Babatundé je americký herec jak divadelního tak filmového zaměření. Byl nominován na cenu Emmy za účinkování v televizním filmu MISS EVER’S BOYS /1997/, na cenu NAACP Image Award za herecký výkon v TV filmu INTRODUCING DOROTHY DANDRIDGE /1999/ a na cenu Tony Award za roli C.C.Whitea v původním obsazení broadwayského muzikálu DREAMGIRLS /1981/.

Babatundé byl chráněncem Sammyho Davise Juniora, který o něm řekl: „ Je to jediný boreček, který dokáže udělat cokoliv stejně dobře jako já“. Babatundé umí tančit, zpívat, hrát na hudební nástroje, imitovat, a také zpodobnit samotného Davise, včetně pro jeho projev typickou energičnost, velikost a talent, stepování stejně jako hraní na několik hudebních nástrojů. Na podzim roku 2009 hrál Babatundé Davise v titulní roli muzikálu SAMMY: ONCE IN A LIFETIME ve světové premiéře divadla Old Globe Theatre v San Diegu.

Na začátku roku 2000 vytvořil partnerství se scénáristou a producentem Ruth Adkins Robinsonem pro sérii TV projektů zahrnujících počiny jako Black: The First 50 Years, Oscar’s Black Odyssey: From Hattie to Hallie a Dorothy Dandridge: An American Beauty. Jako partneři měli projekty zajištěné až do roku 2011.

Jeho televizní role ztvárňovaly především postavy vykazující autoritu zákonodárců, soudců, ředitelů apod. Roli ředitele střední školy si zahrál v seriálu DAWSON CREEK /1998-2003/, jako soudce hrál ve dvoudílné episodě seriálu ANY DAY NOW /1998-2002/, a jako otec hlavní postavy v seriálu HALF AND HALF /2002-2006/. V „huličské“ komedii HOW HIGH hrál postavu Deana Caina spolu s rappery Method Manem a Redmanem. V komediálním dramatu LIFE /1999/ účinkoval spolu s Eddiem Murphym a Martinem Lawrencem, dále jako právník v dramatu PHILADEPLHIA a také jako senátor v dramatu THE MANCHURIAN CANDIDATE /2004/. Hrál v nepřeberném množství seriálů např. v třetí sérii FRIENDS v epizodě „ The One with All the Jelaousy“, v seriálu THE FRESH PRINCE OF BEL-AIR, CHICAHO HOPE, ROCKET POWER, STATIC SHOCK, nebo KAREN SISCO. Hrál slavného producenta Gorda Berryho ve dvou epizodách sitcomu The Fresh Prince of Bel-Air. Tu samou postavu zakladatele nahrávací společnosti Motown Records si střihnul v miniseriálu THE TEMPTATIONS /1998/. V animovaném filmu THE WILD THORNBERRYS /2002/ namluvil hlas postavičky Boko.

Babatundé ovládá perfektně znakovou řeč a této schopnosti ve svých filmech často využívá, třeba jako v seriálu NYPD Blue. Absolvoval střední školu Jamaica High School v roce 1969 pod jménem Donald Cohen. Podílel se na albu Sack Full of Dreams /2007/ newyorkského pianisty Onaje Allana Gumbse a tento herec/producent je také vynikajícím rodeo-jezdcem a trenérem koní v Rodeo Circuit, kde se účastnil výročního Bill Pickett Rodea. V 80.letech režíroval vysoce ceněný muzikál na Broadwayi DREAMGIRLS, kde excelovala Carolyn C.Blair jako Effie Melody White.

V roce 2011 byl nominován na cenu Lead Actor in a Play za roli Waterse ve hře „ A Soldiers Play“ v produkci společnosti Malibu Stage Company.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Choir Director
2017 Kinky
LAbyrinth
Pup Star: Better 2Gether
Revival!
2016 Pup Star
The Watcher
2015 American Bad Boy
Death's Door
If I Tell You I Have to Kill You
2014 Anna Lucasta
Dead Sea, The
Lap Dance
2013 Haitian Nights
2012 Last Fall, The
Santa Paws 2: The Santa Pups
2011 Scooby-Doo! Upíří hudba
Trap Door, The
2010 Trapped: Haitian Nights
2009 I Do... I Did
Why Am I Doing This?
2008 Oko
2007 April Fools
Odhalení
2006 Celestinské proroctví
Holky v balíku
2004 Když se setmí
Klokan Jack: Brejden Ameriko
Zápisník jedné lásky
2003 Great Commission, The
MVP
2002 John Q.
Spasitel (TV film)
Thornberryovi na cestách
2001 Kdo hulí, ten umí
One Special Moment (TV film)
2000 Visit, The
1999 Bytový komplex (TV film)
Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
Doživotí
1998 Fatal Pursuit
Temptations, The (TV film)
1996 Cherokee Kid (TV film)
Jako vejce vejci
Muž budoucnosti (TV film)
Rukojmí nebo komplic?
Soul of the Game (TV film)
To je náš hit!
1995 Katie - Dítě divočiny
Reason to Believe, A
1994 M.A.N.T.I.S. (TV film)
1993 Necronomicon
Philadelphia
Semtex Blues
1992 Importance of Being Earnest, The
1991 Mlčení jehňátek
Znovu po smrti
1990 Miami Blues
1989 Heart and Soul (TV film)
1988 Bůh žehnej dítěti (TV film)
Manželství s mafií
1983 MysteryDisc: Many Roads to Murder

TV seriály

2017 Dear White People (TV seriál)
Chapter VI (S01E06)
Chapter III (S01E03)
Chapter II (S01E02)
K smrti trapný (TV seriál)
Creative Indifferences (E10)
Lingchi (E09)
The Unbelievable Power of Believing (E08)
další epizody (7)
The Last Tycoon (TV seriál)
Oscar, Oscar, Oscar (E09)
2014 Kingdom (TV seriál)
Eat Your Own Cooking (S01E05)
Flowers (S01E04)
Glass Eye (S01E02)
2011 Private Practice (TV seriál)
Heaven Can Wait (S04E12)
2007 Odložené případy (TV seriál)
Přísun, krok (S04E17)
2002 Half & Half (TV seriál)
2000 Soul Food (TV seriál)
1999 Xyber 9: New Dawn (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
1997 Přátelé (TV seriál)
Žárlivost (S03E12)
1995 Under One Roof (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2009 Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
2005 Before, During and 'After the Sunset'
2003 Dorothy Dandridge: An American Beauty (TV film)
1997 Miss Evers' Boys (TV film)

TV pořady

1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2015 American Bad Boy
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace