foto

Erik de Bruyn

  • nar. 27.10.1962 (57 let)
    Terneuzen, Zeeland, Nizozemsko

Biografie

Erik de Bruyn (1962, Terneuzen) studoval sociologii na Utrechtské univerzitě a obor filmového umění na Univerzitě v Amsterdamu. Režisér a scenárista se uplatnil nejprve jako herec: mimo jiné se objevil v dramatu Paula Ruvena How to Survive a Broken Heart (Jak přežít zlomené srdce, 1990), za něž získal Stříbrného delfína na festivalu Festróia v Portugalsku, v oscarové tragikomedii Marleen Gorrisové Antonia (1995) a v několika seriálech. Na druhé straně kamery nejdřív asistoval různým režisérům (Otakar Votoček, Paul Ruven, Eric de Kuyper) a natočil několik krátkometrážních snímků a klipů. Jeho celovečerní debut Divoké mušle (Wilde mossels, 2000), k němuž napsal i několik písní, získal na Nizozemském filmovém festivalu Cenu kritiků a Cenu poroty mladých. Cenu kritiků obdržel i na MFF v Moskvě.

[43. MFFKV 2008]

Režijní filmografie

Filmy

2018 Srdce Hadiah Trompové
2015 J. Kessels
2011 De president
2007 Nadine
2000 Divoké mušle

TV seriály

2019 Grenslanders (TV seriál)
2014 Smeris (TV seriál)
2010 Troon, De (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Srdce Hadiah Trompové
2007 Nadine
2000 Divoké mušle

TV seriály

2019 Grenslanders (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2015 J. Kessels
2011 De president
2000 Cross Fate
1999 Unter den Palmen
1995 Antonia
1994 Zap
1993 Best Thing in Life, The
1992 Fear and Desire
1991 Extravaganza
Gelukzalig lijden van Derek Beaujon, Het
How to Survive a Broken Heart

TV seriály

2005 Gooische vrouwen (TV seriál)
2000 Russen (TV seriál)
1995 Baantjer (TV seriál)
1993 Flodder (TV seriál)
Pleidooi (TV seriál)
1990 12 steden, 13 ongelukken (TV seriál)
Goede tijden, slechte tijden (TV seriál)

Dokumentární

2010 Parradox

Skladatelská filmografie

Filmy

1996 JuJu
1994 Zap

Producentská filmografie

Filmy

1996 Dream of a Shadow

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky