foto

Jiří Sternwald

  • nar. 29.2.1960 (57 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pochází z Prahy, kde se 29.února 1960 narodil otci Jiřímu Sternwaldovi, významnému hudebnímu a filmovému skladateli. S manželkou Danou mají syna Jiřího a dceru Danielu. Vystudoval SUPŠ a poté VŠUP v Praze obor divadelní scénografie u profesora Josefa Svobody.

Po ukončení studia nastoupil v roce 1989 do divadla Laterna Magika jako vedoucí umělecko-technického provozu a v roce 1991 se stal současně vedoucím umělecko-technického provozu v divadle Otomara Krejči v divadle Za branou II. Současně pracoval jako asistent profesora Josefa Svobody na jeho projektech doma i v zahraničí.

V roce 1992 vytvořil první samostatnou scénografii k opeře La traviata pro Plzeňské státní divadlo. Poté vytvořil více jak dvě desítky scénografií (Růžový Kavalír-pro Národní divadlo Praha, Někdo to rád.. pro Stavovské divadlo, Labutí jezero pro Státní operu a další). V roce 1996 byl osloven ke spolupráci na filmu Do nebíčka režiséra Kryštofa Hanzlíka a tím začala jeho kariéra filmového architekta.

V roce 1998 získal ocenění Českého lva za nejlepší výtvarný počin za film Je třeba zabít Sekala režiséra Vladimíra Michálka. Na českých filmech a seriálech spolupracuje s významnými režiséry (Vladimír Michálek, Hynek Bočan, Vojtěch Jasný, Karel Kachyňa, Drahomíra Vihanová, Václav Vorlíček , Dušan Klein, Jiří Strach, Irena Pavlásková, Jiří Svoboda a mnoho dalších). Spolupracoval také na mnoha zahraničních projektech Kletba bratří Grimmů, Letopisy Narnie, G. I. Joe, a další.

architekt1

Scénografická filmografie

Filmy

2016 Muzikál aneb Cesty ke štěstí
2015 Jan Hus (TV film)
2014 Bony a klid 2
Piknik (TV film)
2013 Kovář z Podlesí
Křídla Vánoc
Lehká jako dech (TV film)
2012 Vrásky z lásky
2011 Santiniho jazyk (TV film)
Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
Vůně kávy (TV film)
2010 Kajínek
2007 Bestiář
Crash Road
2006 Marta
2002 Borůvkový vrch (TV film)
Waterloo po česku
2001 Babí léto
Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Oběti: Svědek (TV film)
Oběti: Znásilnění (TV film)
2000 Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1999 Návrat ztraceného ráje
1998 Je třeba zabít Sekala
1997 Do nebíčka

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Dvojí tváře (E06)
Vyhrát za každou cenu (E05)
A přece se točí (E04)
další epizody (6)
2016 Na vodě (TV seriál)
Silvestr (E13)
Vánoce (E12)
Zázrak svatého Mikuláše (E11)
další epizody (13)
2012 Zdivočelá země (TV seriál)
Epilog: Maděrovy pětasedmdesáté narozeniny (S04E13)
Maděra na kolenou (S04E12)
Vraždy (S04E11)
další epizody (13)
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace