foto

Gabriela Wilhelmová

  • nar. 19.1.1942
    Prostějov, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 14.10.2002 (60 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Wilhelmová pocházela ze Slovácka a od dětství tíhla k divadlu, její kariéra začala ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, poté přešla do brněnského Divadla na provázku, nakonec zakotvila v Praze (Činoherní klub, Reduta, Viola). Od 70. let neměla stálé angažmá, byla na volné noze a proslula především svými zájezdovými představeními pro jednoho herce (Tonka Šibenice, Biletářka atd.) Představení Biletářka bylo v roce 1991 upraveno pro televizní zpracování.

Filmaři si Gabriely Wilhelmové povšimli až v 70. letech, následně hrála téměř v 70 filmech a televizních inscenacích. Poprvé se objevila v roce 1974 v komediích HOLKY Z PORCELÁNU a JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA. Již tehdy měla výraznou – nikoli však ještě korpulentní, jako v pozdějších letech – postavu, která ji předurčovala do rolí maminek, ale i samostatných žen s venkovským naturelem a energickým vystupováním. Přestože její role byly vesměs vedlejší, až epizodní, díky její výraznosti a také častému reprízování slavných filmů s její participací zůstává v širokém povědomí diváků (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT, 1977; POZOR VIZITA, 1981; SESTŘIČKY, 1983). Výraznější roli Marušky, k níž byla předurčena svou fyziognomií, hrála v hořké komedii SEDM HLADOVÝCH (1987), v zapamatovatelné vedlejší roli léčitelky excelovala v dramatu Učitel tance (1994). Také v pozdějších letech hrála v řadě filmů a inscenací, od poloviny 90. let však trpěla rakovinou, jíž nakonec podlehla.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda (TV film)
Z rodinného alba (TV film)
2001 Královský slib
Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Věrní abonenti (TV film)
1999 Sladkosti (studentský film)
1998 Elixír lásky (TV film)
Mladý chemik (TV film)
Poklad pana H. (TV film)
Silná jako smrt (TV film)
1997 Genová inženýrka (TV film)
1996 Ceremoniář
Kouzelný měšec
Spiklenci slasti
1994 Andělské oči
Jak si zasloužit princeznu
Učitel tance
1993 Giovane Mussolini, Il (TV film)
Perfektní manžel
Vikingové z Bronských vršků (TV film)
Zmrazený Vasil (TV film)
1992 Černí baroni
Dvanáct měsíčků (TV film)
Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
Tvář za sklem (TV film)
Vášeň (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Freonový duch
Nemocný bílý slon
Pražákům, těm je hej
1989 Divoká svině
Chtěla bych ten strom (TV film)
Ježek z kiosku (TV film)
Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
Otravný víkend (TV film)
Racajda (divadelní záznam)
Skřivánčí ticho
Útěk s Cézarem
Vážení přátelé, ano
1988 Až se ucho utrhne
Chirurgie (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
O princi Bečkovi (TV film)
Případ se psem (TV film)
Sedm hladových
Třetí táta (TV film)
1987 Citlivá místa
Dámská jízda (TV film)
Pojď, dáme sbohem žízni (TV film)
Proč?
Správná trefa
Večerní svítání (TV film)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Antonyho šance
Černá punčocha
Krajina s nábytkem
Pohádka o lidské duši (TV film)
Smrt krásných srnců
1985 Boj o Moskvu
Dobré světlo
Jako jed
Zastihla mě noc
1984 Eismeer ruft, Das
Prodavač humoru
Rumburak
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
1983 Sestřičky
Straka v hrsti
1982 Motiv (TV film)
Zahrada dětí (TV film)
1981 V podstatě jsme normální
1980 Cukrová bouda
Jen si tak trochu písknout
Vrchní, prchni!
1979 Jak rodí chlap
Lásky mezi kapkami deště
1977 Což takhle dát si špenát
Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Všichni proti všem
1976 Bouřlivé víno
Den pro mou lásku
1975 Dívka jako ty (TV film)
Nehoda (TV film)
Titul pro hrdinu (TV film)
1974 Holky z porcelánu
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Královské řádění (TV film)
1973 Klec (TV film)

TV seriály

2004 Místo nahoře (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
2000 To jsem z toho jelen (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Hospoda (TV seriál)
Záloha na palmáre (S01E10)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Cirkus svět (E05)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
další epizody (4)
Prima sezona (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Studijní cesta do říše pohádek (E10)
Past na Roxanu (E09)
Rumburak v jablečném sadu (E05)
další epizody (4)
Správná šestka (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Hon na rozhlasových vlnách (S04E01)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Intimní záležitost (E01)
1991 La grande collection (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
Sněhurčina smrt (E01)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Větroplach (E10)
1979 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)

Dokumentární

2006 Příběhy slavných: Otisky (TV film) - a.z.

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace