foto

Hana Zagorová

  • nar. 6.9.1946 (71 let)
    Petřkovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hana Zagorová původně toužila po kariéře divadelní herečky a vystudovala brněnskou JAMU (studium absolvovala Vančurovým představením Josefína; tuto roli později ztvárnila i v televizi). Nakonec se její doménou stal zpěv, k němuž se dostala víceméně náhodou. Začala spolupracovat s ostravským rozhlasem, kde vznikly její první nahrávky, již v roce 1965 měla v televizi vlastní pořad Písničky pro Hanku.

Její vzestup mezi nejpopulárnější zpěváky začal až s rokem 1969, kdy přesídlila do Prahy a stala se objektem zájmu předních skladatelů (např. Karel Svoboda, který pro ni napsal písně jako Gvendolína nebo Studánko stříbrná). Hlasové nedostatky Hany Zagorové (nakřáplý hlas se špatnou výslovností sykavek) se paradoxně staly její předností, protože díky nim měla osobitý projev a mezi ostatními zpěvačkami byla snadno rozpoznatelná. Její repertoár měl po celá 70. a 80. léta značně kolísavou kvalitu – od skutečně kvalitních šansonů s působivými texty (z nichž mnohé si napsala sama) ke kolovrátkovému popu. Počátkem 70. let hostovala v Semaforu (Kytice), poté se téměř výhradně soustředila na zpěv, stěžejní je její spolupráce s kapelníkem a skladatelem Karlem Vágnerem, která se datuje od roku 1973. Dnes se dá těžko soudit, zda Zagorová byla v té době nejlepší zpěvačkou, ale osobitý hlas spolu se šťastným výběrem zahraničního i domácího repertoáru vedl k tomu, že plných devět let (1977-1986) byla vítězkou Zlatého slavíka, byť poslední ročníky ji i její okolí stály značné úsilí, což sama přiznává.

Od roku 1975 spolupracovala se zpěvákem Petrem Rezkem (hity Asi, asi; Duhová víla), počátkem 80. let ji začali doprovázet mladí zpěváci Petr Kotvald a Stanislav Hložek. Tento fakt spolu se snahou o udržení přízně publika a omlazení repertoáru vedl ke značně diskutabilní tvorbě a její televizní vystoupení byla často nedůstojná dámy na prahu čtyřicítky; nicméně v této době (první polovina 80. let) byla Zagorová na skutečném vrcholu popularity. Také v této době vznikly skutečně kvalitní písně stojící za poslech i dnes, ale zanikají v nahrávkové nadprodukci, které hudební a textové klenoty stahují do dobově šedivého průměru. Po skončení vítězné éry ve Zlatém slavíku se její repertoár stal více šansonovějším a kvalitnějším. V roce 1989 podepsala petici Několik vět, což vedlo k dočasnému zákazu činnosti těsně před pádem komunismu. V komorní písňové tvorbě pokračovala i v 90. letech, nicméně koncem dekády pod vlivem velkých návratů zpěvaček své generace se i Zagorová prosadila moderním zvukem (hity Je naprosto nezbytné, Navěky zůstane pouze čas). Hana Zagorová nahrává a koncertuje dodnes, nyní mj. vystupuje v muzikálu Jack Rozparovač. K pěvecké kariéře Hany Zagorové můžeme mít řadu výhrad, nicméně čtyřicet let na scéně populární hudby je hodno především obdivu bez ohledu na kritické posouzení faktu, kolik z více než tisícovky jejích písní patří do zlatého fondu.

Televizní a filmová tvorba Hany Zagorové čítá poměrně malý počet titulů. V roce 1969 hrála s Josefem Lauferem v televizním filmu MADAM A SEDM LOUPEŽNÍKŮ, v roce 1970 v inscenaci TLUSTÝ PRADĚDEČEK, v dalších letech vystupovala v televizi převážně v hudebních pořadech. V roce 1980 dostala hlavní (a jedinou) filmovou roli v povedené parodii TRHÁK z dílny dvojice Svěrák-Smoljak. Trhák je zdařilý a dodnes populární film, nicméně participace Hany Zagorové není jeho nejsilnější stránkou, sama zpěvačka nemá o svém hereckém výkonu nijak valné mínění. V poslední době se Hana Zagorová objevila ve filmu HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ (2005). Z hudebních televizních pořadů stojí za zmínku cyklus Dluhy Hany Zagorové, který se vysílal několik let v 80. letech, později byla pak moderátorkou pořadu Když nemůžu spát nebo spolu s manželem Š. Margitou zábavné šou Hogo Fogo.

Prvním manželem Hany Zagorové byl od roku 1986 tanečník Vlastimil Harepes. S ním se v roce 1991 rozvedla a vzápětí se podruhé provdala za slovenského operního pěvce Štefana Margitu, jehož po omezení svých vlastních aktivit v 90. let doprovázela na koncertních turné a divadelních angažmá po celém světě. Hanu Zagorovou po celý život provází problematické soukromí, ať již to byly partnerské problémy před prvním sňatkem nebo vážné krevní onemocnění, jež jí v minulosti nedovolovalo opustit republiku déle než na tři týdny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2009 Mona Lisa (divadelní záznam)
2007 Hana Zagorová - Vzpomínaní
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
1989 O kočičce, myšičce a červené slepičce
Peter Pan (TV film)
1988 Láska na inzerát (TV film)
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
1981 Fénix
Štědrý den bratří Mánesů (TV film)
1980 Trhák
1979 Zájezd (TV film)
1978 Kouzelný kolotoč (TV film)
1973 Poslyšte příběh, který se vám stal (TV film)
1972 Lupič Legenda
Miláček (TV film)
1970 O tlustém pradědečkovi (TV film)
1969 Madam a sedm loupežníků (TV film)
Čepice pro kašpárka (TV film)
1968 Josefina (TV film)

TV seriály

2004 Rodinná pouta (TV seriál)
1983 Anička skřítek a Slaměný Hubert (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)

Dokumentární

2017 Hej mistře basů (koncert)
2016 Hana Zagorová 70 (koncert)
PopStory (TV seriál)
Tajemství Hany Zagorové (TV film)
Černá hvězda podruhé (koncert)
2015 Standa Hložek 60 (koncert)
Tajemství Stanislava Hložka (TV film)
2013 Felix 70 (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Hana Zagorová (S05E11)
2012 Legendy: Ostravský trhák (TV film)
Tajemství Karla Gotta (TV film)
2011 Ahoj, Marie! (koncert)
ČT Live - Monika Absolonová (koncert)
2010 Hana Zagorová v Lucerně (koncert)
Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Tříkrálový koncert (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Petra Rezka (S04E12)
13. komnata Karla Vágnera (S03E39)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Hany Zagorové (S01E14)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
Karel Svoboda 65 (koncert)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
2000 Koncert Karla Gotta (koncert)
Vánoční koncert Hany Zagorové (koncert)

TV pořady

2017 INSTINKTY Jaromíra Soukupa (TV pořad)
Tajemství těla (TV pořad)
Čtyřlístek pro talenty (TV pořad)
2016 A tančím dál ... (TV pořad)
Atlet roku 2016 (TV pořad)
Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
Hana Zagorová - Slavíci ve zlatě (TV pořad)
Noc nádejí 2016 (TV pořad)
Senior roku 2015 (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
Černá hvězda aneb 60 let vysílání z Ostravy (TV pořad)
2015 Atlet roku 2015 (TV pořad)
Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Nikdo není perfektní (TV pořad)
Noc nádejí 2014 (TV pořad)
Po našem... tentokrát z Mikulova (TV pořad)
Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
Český Slavík Mattoni 2014 (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Barrandovská abeceda (TV pořad)
Exkluziv! (TV pořad)
Kouzelný Silvestr (TV pořad)
Rub a líc (TV pořad)
S láskou... královny popu (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Srdce pro děti 2013 (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
Události v kultuře (TV pořad)
2012 Díky, Marie! (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Bubo bubo (TV pořad)
Café Barrandov (TV pořad)
Dobré ráno s Jedničkou (TV pořad)
Galashow s latinou IV (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Noc plná šlágrů (TV pořad)
Osobnost na Dvojce (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2011 (TV pořad)
2010 Atlet roku 2010 (TV pořad)
Kapka naděje (TV pořad)
Prominenti (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
Silvestr 2009 - Pojďte dál... (TV pořad)
Tajemství královen popu (TV pořad)
2008 Atlet roku 2008 (TV pořad)
Modré z neba (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
Retro (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Atlet roku 2007 (TV pořad)
Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
2006 Atlet roku 2006 (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Scénky na scénu (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Víkend (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Na mušce (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
Tak se ukaž, Silvestře (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2004 (TV pořad)
Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
2003 Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
Volenka (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
Všichni zlatí slavíci (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Mňam aneb Prima vařečka (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
Český slavík ’98 (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Dneska je párty (TV pořad)
Smotánka (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad) - a.z.
1994 Caruso Show (TV pořad)
Kolotoč melodií (TV pořad)
Koncert pro betlém (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
Trocha šafránu z televizního archívu (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
Když nemůžu spát (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Legendy taneční hudby (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1990 Párty s Orchestrem Gustava Broma (TV pořad)
1988 Kouzelník ještě nepřišel (TV pořad)
1987 Domácí úkoly (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Dva z jednoho města (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Rytmus (TV pořad)
Zadáno pro Karla Gotta (TV pořad)
1981 Šest ran do klobouku (TV pořad)
1980 Dluhy Hany Zagorové (TV pořad)
Dáme se do gala (TV pořad)
Jak se vám líbí? (TV pořad)
Kytice pro TOČR (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1978 Báječné ženy na létajících strojích (TV pořad)
Prázdniny (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1971 Na návštěvě v rodném městě (TV pořad)
Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1969 Písničky pro Hanku (TV pořad)
1968 S Bromem světem (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Michajlov: Konzum (hudební videoklip) - a.z.
2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
1980 Hana Zagorová: Maluj zase obrázky (hudební videoklip)
1978 Hana Zagorová: Zdá se (hudební videoklip)
1977 Hana Zagorová: Duhová víla (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1989 Běžec (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace