foto

Mabel Normand

  • nar. 16.11.1892
    New Brighton, Staten Island, New York, USA
  • zem. 22.2.1930 (37 let)
    Monrovia, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Uveďte si tam, cokoli se vám zlíbí, ale neuvádějte, že strašně ráda pracuji. To zní totiž jako ta upejpavka Mary Pickfordová. Napište, že ráda štípu děti do tváře a kroutím jim nohama. A opíjím se.“ (Jak řekla při rozhovoru novináři, který se jí ptal na koníčky, a poznámka na Pickfordovou byla myšlena žertem - obě byly blízkými přítelkyněmi.)
Mabel Normandová byla americká herečka, především komička němé éry. Komerčně úspěšné filmy natáčela s Charliem Chaplinem nebo Roscoe Arbucklem. Až do 20. let slavila kariérní úspěchy, avšak právě 20. léta pošramotila její život.
Mabel se narodila v New Yorku na Staten Islandu do dělnické rodiny, otec, Claude Normand, byl truhlářem a tesařem. Než se Mabel uvedla do světa filmu, pracovala jako modelka, mimo jiné pózovala na pohlednice slavného Charlese Dana Gibsona, jenž ilustroval série obrázků „Gibson Girl“ (ztělesnění tehdejšího ideálu ženské krásy). Když se seznámila s režisérem Mackem Sennettem, s nímž prožívala i ne zrovna ideální vztah, začala také od r. 1912 pracovat ve studiu Keystone Studious, které Sennett založil. Vystupovala například s Charliem Chaplinem, Roscoem Arbucklem, Borisem Karloffem, Oliverem Hardym a Stanem Laurelem. Chaplin tou dobou začínal a Mabel, kterou měl po svém boku, byla taktéž osobou, s níž se radil o svých filmech, dokonce společně některé filmy napsali anebo i natočili. Většina historiků se shoduje, že to byla právě Mabel, která Sennetta přemluvila, aby dostal Chaplin další šanci, protože režisér po snímku MAKING A LIVING neviděl v Chaplinovi schopného herce. V roce 1918 její vztah se Sennettem ztroskotal (kvůli jeho nevěrám a šikaně; sám Sennett se ve své biografii popsal jako pedant), nicméně téhož roku Mabel podepsala kontrakt s producentem Samuelem Goldwynem s týdenním výdělkem 3.500 dolarů. Opět „svobodná“ Mabel měla čas sama na sebe, vyhradila si čas na samostudium, našla si zálibu ve čtení knih a také zdokonalovala svou francouzštinu se soukromým učitelem.
S režisérem Williamem Desmond Taylorem sdílela zájem o knihy, čímž se jejich vztah prohloubil. Podle životopisce a nakladatele Roberta Girouxe, byl Taylor hluboce do Mabel zamilován a ona s ním původně byla v kontaktu jen kvůli tomu, že jí pomáhal se závislostí na kokainu. Avšak Mabeliny opakované návraty ke droze Taylora ničily. Dokonce se zasadil o zatčení jejích dealerů, přičemž se začalo spekulovat, že tito si najali nájemného vraha, který režiséra později zavraždil. Mabel měla podezření o důvodech Taylorovy vraždy, bohužel však neznala identitu vraha. Nicméně vyšetřovatelům ve svých prohlášeních neuvedla, že je drogově závislou, pouze, že je „velkou konzumentkou“ alkoholu. Oné noci vraždy, Mabel Taylora opustila k osmé hodině večerní v dobré náladě, byla poslední osobou, která ho viděla živého. Byla podrobena vysilujícímu vyšetřování losangeleskou policií, a přesto, že ji z podezřelých osob vyloučili, její kariéra se s takových škraloupem zpomalila. Toto však nebyl jediný incident, který ji potkal; v roce 1924 její řidič Joe Kelly postřelil její pistolí Courtlanda S. Dinese, obchodníka s ropou a milionáře, který byl toho času milostně zapleten s Ednou Purvianceovou – mimo jiné kamarádkou Mabel – jež taktéž žila hned vedle Williama Desmond Taylora.
Dál točila filmy a v roce 1926 se upsala studiu Hal Roach Studios, u něhož natočila snímek RAGGEDY ROSE a čtyři další, které vyšly za podpory kampaně hollywoodské komunity (ve které byla i její kamarádka, slavná herečka Mary Pickfordová). V tomtéž roce se provdala za herce Lewa Codyho, s nímž se objevila ve filmu MICKEY (1918), oba žili odděleně, ale nedaleko od sebe (nenaplněné manželství ukončilo až její smrt). Mabel začala po zdravotní stránce chřadnout a záhy po svém návratu z prodlouženého pobytu v léčebně zemřela na tuberkulózu ve věku 37 let. Za přínos filmovému průmyslu jí byla udělena hvězda s jejím jménem na hollywoodském chodníku slávy.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1935 Movie Album Featurettes
1932 The Movie Album #2 - a.z.
1927 Anything Once!
One Hour Married
Should Men Walk Home?
1926 Nickel-Hopper, The
Raggedy Rose
1923 Suzanna
The Extra Girl
1922 Head Over Heels
Oh, Mabel Behave
1921 Molly O'
1920 Pinto
The Slim Princess
What Happened to Rosa
1919 Jinx
Sis Hopkins
The Pest
Upstairs
When Doctors Disagree
1918 Back to the Woods
Dodging a Million
Joan of Plattsburg
Mickey
Peck's Bad Girl
Perfect 36, A
Stake Uncle Sam to Play Your Hand
The Floor Below
United States Fourth Liberty Loan Drive
Venus Model, The
1916 Bright Lights
Fatty and Mabel Adrift
He Did and He Didn't
1915 Fatty a zloději
Fatty bolševikem
Fatty v Edenu
Hogan's Wild Oats
Little Teacher, The
Mabel Lost and Won
Mabel and Fatty's Simple Life
Mabel and Fatty's Wash Day
Mabel's Wilful Way
Mabel, Fatty and the Law
My Valet
Stolen Magic
That Little Band of Gold
1914 Alarm, The
Chaplin herečkou
Chaplin honí dolary
Chaplin jako nápadník
Chaplin na automobilových závodech
Chaplin na závodišti
Chaplin pod pantoflem
Chaplin prodavačem párků
Chaplin sklepníkem
Chaplin v hotelu
Chaplin šťastným otcem
Charlie flirtuje
Fatty's Wine Party
Film Johnny: Chaplin jaký byl před 20 lety
Gambling Rube, A
Glimpse of Los Angeles, A
Hello, Mabel
Her Friend the Bandit
Lovers' Post Office
Mabel's Bare Escape
Mabel's Blunder
Mabel's Latest Prank
Mabel's Nerve
Mabel's New Job
Mabel's Stormy Love Affair
Mack at It Again
Misplaced Foot, A
Missing Bride, A
New York Girl, A
Sea Nymphs, The
Those Country Kids
Won in a Closet
1913 A Muddy Romance
A Strong Revenge
A Tangled Affair
At Twelve O'Clock
Baby Day
Bangville Police
Barney Oldfield's Race for a Life
Battle of Who Run, The
Cohen Saves the Flag
Deacon Outwitted, The
Doctored Affair, A
Faithful Taxicab, The
Father's Choice
Fatty's Flirtation
Foiling Fickle Father
For Lizzie's Sake
For the Love of Mabel
Foreman of the Jury, The
Gypsy Queen, The
Hansom Driver, The
Heinze's Resurrection
Her New Beau
Hide and Seek
His Chum the Baron
Hubby's Job
Just Brown's Luck
Little Hero, A
Love Sickness at Sea
Love and Courage
Mabel na závodech
Mabel's Awful Mistakes
Mabel's Dramatic Career
Mabel's Heroes
Mabel's New Hero
Mistaken Masher, The
Near to Earth
Noise from the Deep, A
On His Wedding Day
Professor Bean's Removal
Red Hot Romance, A
Rube and the Baron, The
Saving Mabel's Dad
Speed Queen, The
Teddy Tetzlaff and Earl Cooper
Telltale Light, The
That Ragtime Band
The Bowling Match
The Gusher
The Riot
The Sleuths at the Floral Parade
The Speed Kings
Those Good Old Days
Waiters' Picnic, The
When Dreams Come True
Zuzu, the Band Leader
1912 A Spanish Dilemma
A Temperamental Husband
Ambitious Butler
An Interrupted Elopement
At Coney Island
At It Again
Beating He Needed, The
Brown's Seance
Cohen Collects a Debt
Dash Through the Clouds, A
Deacon's Troubles, The
Desperate Lover, A
Did Mother Get Her Wish?
Drummer's Vacation, The
Duel, The
Eternal Mother, The
Family Mixup, A
Fatal Chocolate, The
Fickle Spaniard
Flirting Husband, The
Grocery Clerk's Romance, The
He Must Have a Wife
Helen's Marriage
Help! Help!
Hot Stuff
Katchem Kate
Kings Court
Mabel's Adventures
Mabel's Lovers
Mabel's Stratagem
Mender of Nets, The
Midnight Elopement, A
Mr. Fix-It
Mr. Grouch at the Seashore
Neighbors
New Baby, The
Oh, Those Eyes
Pat's Day Off
Pedro's Dilemma
Race for a Life
Rivals, The
The Brave Hunter
The Engagement Ring
The Furs
The Joke on the Joker
The New Neighbor
The Tourists
Tomboy Bessie
Tragedy of the Dress Suit
Voice from the Deep, A
Water Nymph, The
What the Doctor Ordered
When Kings Were the Law
1911 A Tale of Two Cities
Betty Becomes a Maid
Changing of Silas Warner, The
Dead Man's Honor, A
Fate's Turning
Her Awakening
His Mother
How Betty Won the School
Inventor's Secret, The
Italian Blood
Picciola; or, The Prison Flower
Revenue Man and the Girl, The
Saved From Herself
Saved From Himself
The Baron
The Diamond Star
The Diving Girl
The Making of a Man
The Squaw's Love
The Strategy of Anne
The Subduing of Mrs. Nag
Their First Divorce Case
Through His Wife's Picture
Troublesome Secretaries
Two Overcoats
Unveiling, The
Victim of Circumstances, A
When a Man's Married His Trouble Begins
Why He Gave Up
1910 Indiscretions of Betty
Over the Garden Wall

TV seriály

2001 Slaphappy (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2016 Et la femme créa Hollywood - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2005 The Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle - a.z.
1980 Charlie Chaplin: The Little Tramp (TV film) - a.z.
1967 The Funniest Man in the World - a.z.
1961 Dny vzrušení a smíchu - a.z.
Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1949 Down Memory Lane - a.z.
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1943 Happy Times and Jolly Moments
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
The Movies March On - a.z.
1934 Movie Memories - a.z.
1931 Stars of Yesterday
1925 Screen Snapshots, Series 6, No. 2
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 15 - a.z.
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 10
1916 Charlie's Life
1915 Mabel and Fatty Viewing the World's Fair at San Francisco
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace