foto

Vincent Gardenia

  • nar. 7.1.1920
    Neapol, Kampánie, Itálie
  • zem. 9.12.1992 (72 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vincent Gardenia, vlastním jménem Vincenzo Scognamiglio, byl italsko-americký filmový, divadelní a televizní herec.

Gardenia se narodil v Neapoli, rodičům Elise a Gennarovi Gardeniovi Scognamigliovým. Když mu byly dva roky, rodina emigrovala do Ameriky a usadila se v Brooklynu v New Yorku. Jeho otec založil hereckou skupinu, která prezentovala melodramata v rodném italském jazyce. Jako dítě se účastnil těchto vystoupeních po celém New Yorku a jak sám Gardenia tvrdil, jednalo se převážně o stejné příběhy pod jinými názvy, kdy obvykle syn nebo dcera se dostanou do potíží, utečou a pak prosí o odpuštění. V téhle kočovné divadelní společnosti debutoval ve svých pěti letech, kdy ztvárnil postavu čističe bot. Už v teenagerském věku se propracoval k hlavním rolím a se společností vystupoval až do roku 1960, pět let po jeho první anglicky mluvené roli na Broadwayi.

Gardenia hrál menší roli ve filmu THE HOUSE ON 92nd STREET /1945/ a další mini party ve filmech jako COP HATER /1956/ a A VIEW FROM THE BRIDGE /1958/. Jeho první anglicky mluvenou rolí byla postava piráta v Broadwayské hře „In April Once" /1955/. Následující rok, ve svých 28 letech se objevil jako postava Piggy v off-Broadwayské hře „The Man with the Golden Arm". Svou roli ve filmu LITTLE MURDERS /1971/ označil jako průlomovou pro svou kariéru. V letech 1960 a 1969 vyhrál cenu Obie Awards.

Jako doživotní člen studia The Actors Studio, vyhrál v roce 1972 cenu Tony Award pro nejlepšího herce za účinkování v divadelní hře  „The Prisoner of Second Avenue", ve které hrál spolu s Peterem Falkem. V roce 1979 byl nominován na cenu pro nejlepšího herce v muzikálu, a to v hudebním filmu BALLROOM.

Ve filmu byl dvakrát nominován na cenu Akademie pro nejlepšího herce ve vedlejší roli a to ve filmech BANG THE DRUM SLOWLY /1973/ a MOONSTRUCK /1987/. V televizní branži získal Gardenia cenu Emmy Award za účinkování ve filmu AGE-OLD FRIENDS. Mezi jeho nezapomenutelné TV role můžeme zařadit ztvárnění souseda Franka Lorenza v seriálu ALL IN THE FAMILY /1974-1974/ a J.Edgara Hoovera v minisérii KENNNEDY /1983/.

V prosinci 1992 se Gardenia účastnil ve Filadelfii divadelního představení v produkci Toma Dulacka "Breaking Legs". Roli restauratéra Loua Garziana hrál nepřetržitě od roku 1991, kdy byla tato hra poprvé uvedena v New Yorku.

Gardenia zemřel 9.prosince 1992 na srdeční zástavu v hotelovém pokoji. Personál hotelu musel otevřít pokoj, kde Gardeniu našli oblečeného a v ruce držícího telefonní sluchátko. Ten večer byla hra Breaking Legs v níž Gardenia účinkoval, věnována právě jemu samotnému a roli restauratéra přijal Harry Guardino.

Gardenia je pohřben na hřbitově Saint Charles Cemetery na Farmingdale v New Yorku spolu se svými rodiči Elisou a Gennarem. Gardenia se nikdy neoženil. Jeho bratr Ralph jej přežil o pár let po jeho smrti. Sekce domů na 16th Avenue v Bensonhurstu v Brooklynu, kde Gardenia žil až do své smrti, nese na jeho počest druhé označení Vincent Gardenia Boulevard.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1991 Super
1990 The Tragedy of Flight 103: The Inside Story (TV film)
1989 Age-Old Friends (TV film)
S ženami pod kůží
1988 Cavalli si nasce
Cheeeese
1987 Pod vlivem úplňku
1986 Malý krámek hrůz
1985 Brass (TV film)
Filmový sen
1984 Temné zrcadlo (TV film)
1982 Ciao nemico
Muggable Mary, Street Cop (TV film)
Přání smrti 2
1981 Thornwell (TV film)
1980 Dream Merchants, The (TV film)
Poslední let Noemovy archy
1979 Goldie a boxer (TV film)
Home Movies
Marciano (TV film)
Palebná síla
Sensitività
That's Life
1978 Nebe může počkat
1977 Fire Sale
Greased Lightning
1976 Bordella
Luna di miele in tre
Velké vydírání
1975 Banca di Monate, La
1974 Carpenters, The (TV film)
Na titulní straně
Přání smrti
1973 Bang the Drum Slowly
Lucky Luciano
Screaming Skull (TV film)
Záhada Mančuského orla
1972 Hickey & Boggs
1971 Little Murders
Odvykací kůra
1970 Jenny
Where's Poppa?
1969 This Town Will Never Be the Same (TV film)
1968 Mission Impossible Versus the Mob - a.z.
1965 Memorandum for a Spy (TV film)
The Third Day
1963 Ride with Terror (TV film)
1962 Pohled z mostu
1961 Hazardní hráč
Mad Dog Coll
Parrish
1960 Murder, Inc.
1958 Cop Hater
1945 Dům na 92. ulici

TV seriály

1987 Siciliano in Sicilia, Un (TV seriál)
1983 Kennedy (TV seriál)
1980 Breaking Away (TV seriál)
1971 All in the Family (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1956 The Edge of Night (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1991 Coney Island (TV film)

TV pořady

1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 Reading Rainbow (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace