foto

Kevin Costner

  • nar. 18.1.1955 (62 let)
    Lynwood, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milovník silných lidských příběhů se stále znovu pokouší vracet jako westernový hrdina a ani po padesátce se nehodlá vzdávat svých snů.
 
Střídavě obdivovaný a zatracovaný, neboť do každého projektu (ať už se na něm podílí režijně, herecky nebo producentsky) se pouští se vší energií a nadšením. Nehodlá se smířit s hollywoodskou představou o rychle a levně natočeném filmu, pro kterou příběh není to nejdůležitější. Scenáře a filmy vnímal téměř jako pacienty v bezvědomí, za které se nikdo nepřimlouvá, jmenoval se tedy do role ochránce filmových příběhů. Výsledkem Costnerovy tvrdohlavosti a maximálně odvedené práce je buď na věky do nebe vynášený Tanec s vlky nebo ještě před svým uvedením do kin proklínaný Vodní svět. Costnerova svéráznost ve výběru rolí a filmů do kterých dává všechno včetně vlastních financí už dnes ani tolik nedokáže šokovat, zvlášť když je tu jasný důkaz, že se občas taková zarytost vyplácí. Existuje totiž jen několik málo herců, kteří získali Oscara také za režii. Vedle Roberta Redforda, Clinta Eastwooda, Warrena Beattyho, Richarda Attenborougha a Mela Gibsona je Kevin Costner jediný.
 
Milovník westernů s indiánskými, německými a irskými předky z otcovy strany není ochoten přistoupit na myšlenku, že by western mohl být mrtvý žánr a stále se nevzdává natáčení příběhů z divokého Západu a také v soukromí se snaží přibližovat svému oblíbenému způsobu života rančera. Možná je mu western skutečně osudem, protože první z jeho výraznějších rolí byla v pistolnickém snímku Silverado.
 
Třetí syn Billa a Sharon Costnerových se s rodiči a starším bratrem Danem (jeho druhý bratr zemřel při narození) často stěhovali, kam potřebovala firma u níž byl otec dělníkem. Malý Kevin Costner se nejčastěji oddával dennímu snění, v deseti letech zpíval v baptistickém kostelním sboru, psal básně a chodil na hodiny psaní. Osmnáctiletý romantik a v myšlenkách dobrodruh si postavil vlastní kanoe a pádloval s ní po řekách. Svým snům vždycky věřil a přestože na konci střední školy ještě nebyl zrovna vysoký (dnes měří 185 cm), stále uvažoval o kariéře sportovní hvězdy v basketballe, fotbale nebo baseballu. Od roku 1973 studoval marketing na California State University a současně pětkrát v týdnu navštěvoval herecké kursy.
 
O pět let později absolvoval s diplomem marketingového specialisty a oženil se se spolužačkou Cindy Silvou. Našel si práci v oboru kdesi v Orange Country a všechno by možná fungovalo dál, kdyby během letu z Mexika nenarazil na Richarda Burtona, který mu poradil ať jde za svým snem, pokud je to herectví. Zanedlouho dal Costner skutečně výpověď a s rodinou se přestěhoval do Hollywoodu. Pracoval na rybářské lodi nebo jezdil s autobusem plným turistů okolo domů slavných osobností a jeho žena Cindy Silva hrála Sněhurku v Disneylandu. Od roku 1982 střídal drobné role a maximálně si zahrál v lehce erotickém filmu. Když nabídky na jiný druh rolí nepřicházely, byl již rozhodnutý všeho nechat, až se v roce 1983 konečně objevila úloha v komediálním dramatu Lawrence Kasdana Velké rozčarování, tedy ve snímku s Glen Close a Kevinem Klinem, který se dočkal tří oscarových nominací. Háček byl v tom, že Costnerovy scény byly vystřiženy.
 
„Dá-li se věřit v minulé životy, v tom předchozím jsem byl určitě lovcem.“
 
Dva roky na to však další milovník westernů Lawrence Kasdan obsadil člověka, jehož scény posledně skončily na podlaze střižny do svého westernu Silverado. O další dva roky později se Costner dobře zhostil hereckého partu vládního agenta Neese v gangsterce Briana de Palmy Nepodplatitelní a už v roce 1990 předvedl to nejlepší, co jsme od něj dodnes viděli, když sám režíroval a hrál hlavní roli v Tanci s vlky. Přepis románu do podoby scenáře svěřil autorovi románové předlohy Michaelu Blakeovi a se vší vášní se vžil do role poručíka Johna Dunbara, těžce zraněného v bitvě s konfederační armádou a na vlastní žádost poslaného do opuštěné pevnosti na západní hranici. Filmovým příběhem o nalézání nového smyslu života v přátelství s osamělým vlkem a souzněním s kmenem Siouxů a bílou ženou, kterou vychovali Indiáni, si získal uznání jako herec i jako režisér. Tanec s vlky ověnčilo sedm Oscarů včetně nejlepšího filmu, režie, nominace na nejlepšího herce – Kevina Costnera a po světě snímek sesbíral dalších 28 vítězství a 20 nominací. V režii Kasdana natočil další western Wyatt Earp (1994) a nedávno se pokusil o návrat westernového hrdiny v osobně režírované Krajině střelců (2003). O nahrávku hudby k ní se postaral v Praze, kde zaskočil do vyhlášených restaurací a za prezidentem Klausem. Nebyl to sice nový Tanec s vlky, ale Costner ukázal, že se jako režisér i herec pořád hodně snaží a ví co dělá. Také proto zůstává osamělým lovcem ve svých ne-hollywoodských rozhodnutích a vytrvale odmítá natočit druhá pokračování svých úspěšných filmů.
 
Zdá se, že jsou mu souzeny postavy všech dobrých hrdinů starých mravů, protože většinu místa v jeho filmografii zabírají nejrůznější dramata ze současnosti i historie. Po Tanci s vlky to byl newyorský státní zástupce Jim Garrison v politickém thrilleru Olivera Stonea JFK (1991) a Král zbojníků Robin Hood, kde si zahrál samotného legendárního zbojníka. Během natáčení ve Velké Británii byl pozván na fotbalové utkání a od té doby zůstal zarytým fanouškem Arsenalu. Kdykoli pracovně cestuje do Anglie, nevynechá jejich utkání a nedávno šla jeho tvrdohlavost dokonce tak daleko, že si pronajal soukromou helikoptéru a letěl 160 mil na jejich utkání mimo Londýn.
 
Uznání jeho kvalit mu v polovině devadesátých let narušil neslavně proslulý Vodní svět, jehož rozpočet se kvůli komplikacím s počasím vyšplhal až na 200 milionů dolarů a fantastický film s ekologickým poselstvím skončil přímo katastroficky. Nevzdal se svých poselství a ve stejném roce produkoval a moderoval etnografický seriál 500 Nations. Ještě větší fiasko přišlo s jeho příští režií tříhodinového poskatastrofického eposu Posel budoucnosti, jehož promítání nedokázalo pokrýt ani své 80 milionové náklady.
 
„Těžce pracujeme, hrajeme náročné role – přesto v nás zůstal kus hravosti.“
 
Na Costnerovy propadáky se sice nezapomnělo, ale vyvažuje je neoblomnou snahou pokračovat ve filmech, do kterých dává celou svoji duši. Mezi Vodním světem a Poslem budoucnosti získal nominaci na Zlatý Globus za roli životem unaveného golfisty, který se během návratu do světa vysoké hry zamiluje do Rene Russo v romantické komedii Zelený svět a emocionální náboj dostal i do dramatických scén romance Vzkaz v láhvi, kde jako zlomený muž píše vzkazy své mrtvé ženě a sbližuje se s novinářkou v podání Robin Wright Penn. V dalším romantickém dramatu Hra snů si zahrál bassebalového hráče, kterému se nedaří ani ve hře ani v lásce a v Druhé straně mince bývalého opět bassebalového hráče, na kterého se obrací hodně popíjející opuštěná matka čtyř dcer. V duchařské dramatu Vážka pak byl lékařem, jehož těhotná manželka, též lékařka zahynula během mise Červeného kříže a skrze své bývalé pacienty, kteří prožili klinickou smrt se mu snaží něco sdělit. Jeho nejslavnější rolí hrdiny v romanticky laděném snímku však zřejmě zůstává Osobní strážce z roku 1992, kde jako osobní strážce Frank Farmer ochraňuje zpěvačku v podání hvězdy počátku devadesátých let Whitney Houston.
 
Role lékaře ve Vážce byla původně napsaná pro Harrisona Forda, který ji pak ale odmítnul, nebylo to však zdaleka poprvé, kdy se cesty obou herců protnuly. Postava Jacka Ryana v Honu na ponorku (1990) se Seanem Connerym byla nejprve nabídnuta Fordovi, pak Costnerovi, ale přijal ji až Alec Baldwin. Harrison Ford odmítnul roli státního zástupce v JFK (1991) a Costner ji dobře a rád zahrál, zatímco role presidenta USA v Air Force One (1997) byla psaná pro Costnera, který se chtěl naplno věnovat svému Poslu budoucnosti. Zavolal tedy osobně Fordovi, který ji rád přijal a ještě ve všech rozhovorech Costnerovi děkoval.
 
Dávno se stal uznávanou hvězdou, která si může dovolit dokonce i případné katastrofální neúspěchy, ba co víc, od Kevina Costnera je občas i očekáváme. Sám herec, který dokázal naplnit své režisérské ambice je už také bere docela s poklidem, nesnaží se žít v Los Angeles, které neodpovídá životnímu stylu muže, jenž miluje svůj ranč, traktor a spoustu volného prostoru. V roce 1994 se rozvedl se svojí první ženou Cindy, s níž má tři děti (ještě má desetiletého syna Liama s někdejší partnerkou Bridget Rooney) a v roce 2004 se oženil s o dvacet let mladší Christine Baumgartner. Zdá se, že přes všechny svoje sny a pády na rodinu rozhodně nezapomíná, protože ji s pečlivou rovnoměrností obsazuje do filmů, kde sám hraje. Jeho rodiče si občas zahrají maličkou roli manželského páru (Zelený svět, Hra snů) a všechny jeho tři děti se objevily v Poslu budoucnosti a každé pak v ještě jiném filmu s otcem. Jako člověk spojující v sobě manýry hvězdy a klukovskou touhu po romantice a dobrodružství, uspořádal svatbu s Christine na své coloradské farmě a vstříc nové budoucnosti vyplul s nevěstou v bílém v kanoi – ovšem obklopen pozvanými hosty Brucem Willisem, Oliverem Stonem, Oprah Winfrey, Jackem Nicholsonem, Michaelem Douglasem s Catherine Zeta-Jones a pěti sty dalšími. Usadil se v nově vybudovaném domě v coloradském Aspenu uprostřed svého ranče a plánuje převést na plátno román Ralpha Helfera Madoca „Skutečný příběh největšího slona, který žil“ o cirkusáckém chlapci a slonovi, kteří se narodili ve stejný den roku 1896. Mezitím v Jižní Dakotě odhaluje bronzové památníky bizonů na úctu Siouxům, kteří mu po Tanci s vlky darovali kus země, na níž Costner vybudoval golfové hřiště. Jedná se totiž o další vášeň herce, který se od roku 1996 pravidelně účastní golfového turnaje celebrit v Californii a jenž své líbánky s Christine strávil na golfovém turnaji ve Skotsku. Pokud se nic nezmění, bude jeden z posledních hollywoodských snílků zřejmě nadále tvořit spoustu průměrných, pár špatných a taky pár výjimečných filmů, do kterých vždycky půjde po hlavě, s vášní a za každou cenu.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Molly's Game
2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Criminal: V hlavě zločince
Skrytá čísla
2015 McFarland: Útěk před chudobou
2014 Black and White
Jack Ryan: V utajení
Velký draft
3 dny na zabití
2013 Muž z oceli
2010 Manažeři
2009 Nová dcera
2008 Správná volba
2007 Mr. Brooks
2006 Záchranáři
2005 Co je šeptem...
Vztekle tvá
2003 Krajina střelců
2002 Na křídlech vážky
2001 3000 mil na útěku
2000 Třináct dní
1999 Boxeři
Hra snů
Vzkaz v láhvi
1997 The Postman - Posel budoucnosti
1996 Zelený svět
1995 Vodní svět
1994 Strom snů
Wyatt Earp
1993 Dokonalý svět
1992 Amazing Stories: Book One (video kompilace)
Osobní strážce
1991 JFK
Robin Hood: Král zbojníků
1990 Pomsta
Tanec s vlky
1989 Hřiště snů
1988 Durhamští Býci
1987 Bez východiska
Neúplatní
1986 Černající stíny
1985 Fandango
Silverado
Vítězové
1984 Střílej, abys přežil
1983 Stacy's Knights
Stůl pro pět
Testament
1982 Frances
Honba za sny
Noční směna
1981 Žhavá pláž U.S.A.

TV seriály

2012 Hatfieldovi a McCoyovi (TV seriál)
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Prokletý let (S01E05)

Dokumentární

2016 Fastball - vyp.
The Hurt Business - vyp.
2015 Billy Kid: nové důkazy (TV film) - vyp.
2014 Hollywood Banker
Muž, který zachránil svět
2013 Bruce Willis: Why the Legend Never Dies (TV film)
2012 Addicted to Fame
2008 NASCAR: The Ride of Their Lives (TV film) - vyp.
2007 Obsession: The Sex and Violence of Revenge
Tom Petty and the Heartbreakers: Running Down a Dream
2006 Laffit: All About Winning
Odkaz Steva Irwina (TV film)
2005 Memories of 'The Bodyguard'
2004 Beyond the 'Open Range'
2003 Dances with Wolves: The Creation of an Epic
Frat Boys (TV film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
Tim Robbins - hráč od srdce (TV film)
2001 Bringing History to the Silver Screen
2000 John Barry: Licence to Thrill (TV film)
When It Was a Game 3 (TV film)
Whitney Houston: The Greatest Hits
1999 Intimate Portrait: Kelly Preston (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Spirit: A Journey in Dance, Drums & Song
The Heaven and Earth Show (TV seriál)
1997 Sean Connery, an Intimate Portrait
Sean Connery Close Up
1996 Century of Science Fiction, A
1995 500 Nations (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Rapa Nui: Legends in Stone (TV seriál)
Wyatt Earp: Walk with a Legend (TV film)
1993 John Barry: Moviola (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
JFK: V zákulisí
Oliver Stone (TV film)
1991 Robin Hood: The Myth, the Man, the Movie (TV film)
S Madonnou v posteli
1990 Making of 'Dances with Wolves', The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 810)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace