Reklama

Reklama

Richard Griffiths

Richard Griffiths

nar. 31.07.1947
Thornaby-on-Tees, Severní Yorkshire, England, Velká Británie

zem. 28.03.2013 (65 let)
Coventry, West Midlands, England, Velká Británie

Biografie

Richard Griffiths se narodil 31. července 1947 ve městě Thornbaby-on-Tees v Anglii. Jeho otec pracoval jako ocelářský dělník a jeho matka jako úřednice v supermarketu. Dostalo se mu katolické výchovy. Jelikož jeho rodiče byli neslyšící, naučil se v ranném věku znakovou řeč, aby s nimi mohl lépe komunikovat. Ve svém dětství se pokusil mnohokrát utéci z domova. Ze školy odešel už ve svých 15 letech a chvíli pracoval jako poslíček, ale jeho šéf ho nakonec přesvědčil, aby se vrátil zpět do školy. Po návratu do školy se rozhodl navštěvovat dramatickou třídu na Stockton & Billingham College. Poté pokračoval ve svém vzdělání v dramatickém odvětví na Manchester Polytechnic School of Drama (nynější název této školy je Manchester Metropolitan University School of Theatre).

Po dokončení studia Griffiths získal práci v rádiu BBC. Zároveň však pracoval v malých divadlech, občas hrál a občas zastával funkci manažera. Svou reputaci si tehdy vystavěl jako shakespearovský herec, zahrál si totiž policistu v Komedii plné omylů a Falstaffa ve Veselých paničkách Windsorských, a také roli krále v Jindřichovi VIII. Nakonec se usadil v Manchesteru a začal dostávat své první velké hlavní role v divadle. To mělo za následek, že si ho všimla televizní produkce, a tak začal dostávat role v televizi. Jeho první televizní role přišla v roce 1974 v jedné z epizod seriálu CROWN COURT. O rok později už se však objevuje ve svém prvním filmu TO BY SE ZVĚROLÉKAŘI STÁT NEMĚLO. V roce 1976 postihl Richarda Griffithse zármutek nad ztrátou blízkých, protože v tomto roce mu zemřeli oba rodiče.

Do roku 1980 se potom objevil ještě v několika málo seriálech a televizních filmech. Rok 1980 je však pro Griffithse důležitý hlavně po osobní stránce. V tomto roce se totiž oženil s Heather Gibson, jejichž manželství trvalo 33 let, a to až do Griffithsovy smrti. Jejich manželství zůstalo bezdětné. Od tohoto roku se také objevil v několika zajímavých filmech, jako jsou SUPERMAN 2 (1980), RAGTIME, OHNIVÉ VOZY či FRANCOUZOVA MILENKA (vše 1981). Objevil se také ve velmi ceněném oscarovém snímku GÁNDHÍ (1982). V roce 1982 získal jednu z hlavních rolí ve čtyřdílné sérii televizní stanice BBC s názvem BIRD OF PREY. K této sérii se pak vrátil ve stejné roli o dva roky později, série se jmenovala BIRD OF PREY 2 a byla taktéž čtyřdílná. Od této doby se stal více vyhledávaným hercem a vytvořil mnoho rolí, za zmínku určitě stojí snímky SOUKROMÁ SLAVNOST (1984), BLÁZNIVÁ APOKALYPSA (1986) či WITHNAIL & I (1987). Jeho asi největší seriálovou rolí je policista Henry Crabbe, kterého ztvárnil v seriálu PIE IN THE SKY. Tento seriál se točil od roku 1994, má celkem 5 sérií a Richard Griffiths se objevil ve všech 40 dílech. Není divu, vždyť tato role byla vytvořena přímo pro něho.

Ve filmu a televizi poté vytvořil ještě další role, ale jeho největší úspěchy přišly až po roce 2000. Richard Griffiths patří mezi herce, kteří už od začátku patří do maratónu nazvaného Harry Potter. Získal roli Vernona Dursleyho, strýčka Harryho Pottera, u nějž tento malý čaroděj bydlí. Richard Griffiths se celkově objevil v pěti filmech z osmi. Chyběl nejen ve čtvrtém dílu série, kdy kniha byla moc dlouhá a muselo se zkracovat, a tak se na Dursleyovi nedostalo (Griffithse to tehdy dost zklamalo a pokoušel se přesvědčit autorku, aby jemu a jeho filmové manželce, kterou hraje Fiona Shaw, připsala do filmu alespoň jednu scénu, ta mu však nevyhověla, a Richard Griffiths se tak objevil znovu až v pátém díle), ale chyběl i v šestém díle, kdy se opět na Dursleyovi nedostalo, a rovněž chyběl i v závěrečném díle, kdy se rozhodovalo o existenci Bradavic a kouzelnického světa, a svět mudlů do tohoto závěrečného filmu vůbec nezasáhl. Ale i tak zanechal Richard Griffiths v celé této sérii významnou stopu a dá se bez přehánění říci, že Harry Potter mu zajistil pozornost a slávu po celém světě.

Griffiths však zazářil i v divadle. V roce 2004 se ujal role učitele Hectora ve hře Alana Bennetta s názvem The History Boys. A v této roli nadchnul diváky i kritiky, a to jak v Londýně, tak i na Broadwayi ve Spojených státech, kam se hra po obrovském úspěchu přesunula. Tato role mu vynesla celkem pět divadelních cen. Za svůj výkon se tak stal držitelem Laurence Olivier Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award, Tony Awards a Evening Standard Theather Award. Není proto divu, že po takovém velkém úspěchu byla tato hra zfilmována a Richard Griffiths si svou roli zopakoval i na filmovém plátně. Film má totožný název jako divadelní hra (THE HISTORY BOYS) a premiéru měl v říjnu 2006. Český distributor tento film uvedl na DVD pod názvem ŠPRTI. Za tento snímek si Griffiths vysloužil i několik nominací na filmové ceny. Avšak ani cenu BAFTA, ani Chlotrudis Award, ani Cenu londýnských kritiků nezískal. Zároveň toto není jediná zajímavá divadelní role Richarda Griffithse.

V únoru 2007 měla v londýnském Gielgud Theatre premiéru divadelní hra od Petera Shaffera s názvem Equus, kde účinkoval po boku Daniela Radcliffa, se kterým se již setkal právě v Harry Potterovi. A opět to byla hra natolik úspěšná, že se v září roku 2008 přesunula na prkna Broadwaye do Spojených států amerických, kde se hrála téměř půl roku. Další významnou divadelní roli ztvárnil Griffiths ve hře Habit of Art (autorem je Alan Bennett), která měla světovou premiéru v listopadu roku 2009 na prknech londýnského Národního divadla (konkrétně v sále Lyttelton Theatre, což je jeden ze tří sálů Národního divadla v Londýně). Zde ztvárnil roli angloamerického básníka WH Audena, přičemž Richard Griffiths se této role ujal narychlo pouhý měsíc před premiérou, když nahradil původně obsazeného Michaela Gambona, jenž musel z role odstoupit kvůli zdravotním problémům. Jeho výkon v této hře mohli obdivovat nejen diváci v publiku, ale díky kinopřenosu i diváci po celém světě. Představení hrané dne 22. dubna 2010 totiž bylo v přímém přenosu přenášeno na plátna více než 200 kin po celém světě. Jeho poslední divadelní role přišla ve hře The Sunshine Boys (v českých divadlech je hra uváděna pod názvem Vstupte!), jejímž autorem je Neil Simon, a která byla uváděna ve westminsterském divadle Savoy Theatre. Zde si Griffiths zahrál hlavní roli po boku Dannyho DeVita. První představení této verze hry se konalo 27. dubna 2012 a hrála se pouze 12 týdnů (poslední představení proběhlo 28. července 2012), což ovšem nebylo způsobeno kvalitou představení nebo diváckým nezájmem, ale o datu derniéry bylo rozhodnuto ještě před samotnou premiérou.

V posledních letech svého života se Richard Griffiths rozhodně nenudil. V roce 2008 se mu dostalo velké cti, když získal v rámci novoročních oslav od anglické královny Alžběty II. Řád britského impéria třídy Officer za své služby divadlu. Pokud se zaměříme na jeho herecké role, tak kromě již zmíněných zajímavých rolí v divadle si Griffiths zahrál v několika hollywoodských velkofilmech, ale i v zajímavých televizních projektech. Jedním z těch velkofilmů je i film POHÁDKY NA DOBROU NOC (2008), kde si zahrál po boku Adama Sandlera. V roce 2010 přichází účast v předposledním filmu z již zmiňované série o Harrym Potterovi, a o rok později se Griffiths objevuje ve dvou celosvětově úspěšných velkofilmech PIRÁTI Z KARIBIKU: NA VLNÁCH PODIVNA a HUGO A JEHO VELKÝ OBJEV. V Pirátech z Karibiku si zahrál britského krále Jiřího II., v Hugovi ztvárnil pod režijním vedením Martina Scorseseho vedlejší, ale zato vtipnou roli pana Fricka, muže, který nadbíhá jedné dámě a její pejsek mu neumožňuje, aby se k ní mohl pan Frick přiblížit na nějakou kratší vzdálenost. V roce 2011 se Richard Griffiths objevuje také v prvním dílu americko-britského seriálu EPIZODY, který pomohl ke comebacku Mattu LeBlancovi. V roce 2012 pak Griffiths ztvárňuje roli kolonela (plukovníka) v celovečerním filmu PRIVATE PEACEFUL a v televizním filmu HENRY V (který je součástí historické trilogie THE HOLLOW CROWN) ztvárňuje roli vévody z Burgundy. Tyto dvě role také zřejmě zůstanou posledními rolemi v jeho životě. Sice se jméno Richarda Griffithse objevuje ještě v souvislosti s filmem DEAF GHOST, jehož premiéra se chystá na rok 2014, jenže tato informace není oficiálně potvrzená a není ani jasné, jestli Griffiths vůbec stihl případně nějaké scény natočit. Před kamerou zřejmě naposledy účinkoval v americkém dokumentárním filmu z roku 2013 SHOWING UP, v němž 50 hereckých osobností (včetně Griffithse) vypráví o slastech a strastech konkurzů na herecké role a o svých zkušenostech s nimi. Richard Griffiths zemřel dne 28. března 2013 ve věku nedožitých 66 let na komplikace po operaci srdce.

Jiří "freddy" Svoboda

Herec

Filmy
2013

Lásky čas

2012

Private Peaceful

2011

Hugo a jeho velký objev

 

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

2010

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

 

Jackboots on Whitehall

2008

Letters to Santa: A Muppets Christmas (TV film)

 

Pohádky na dobrou noc

2007

Baletní střevíčky (TV film)

Reklama

Reklama

 

Harry Potter a Fénixův řád

2006

Venuše

 

Šprti

2005

Princes in the Tower (TV film)

 

Ztraceni v lásce

2004

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

 

Krása na scéně

2003

Brides in the Bath, The (TV film)

2002

Harry Potter a Tajemná komnata

 

Jeffrey Archer: The Truth (TV film)

2001

Harry Potter a Kámen mudrců

2000

Vatel

1999

Ospalá díra

1998

Ted & Ralph (TV film)

1995

Smích ze záhrobí

1994

Breed of Heroes, A (TV film)

 

Hlídat Tess

1992

Mr. Wakefield's Crusade (TV film)

 

Sveďte to na poslíčka

1991

Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu

 

Král Ralph

1989

Goldeneye (TV film)

1988

An Audience with Victoria Wood (TV film)

1987

Casanova (TV film)

 

Withnail a já

1986

Bláznivá apokalypsa

 

Šanghajské překvapení

1984

Soukromá slavnost

 

Tarzan

1983

Park Gorkého

1982

Dravci (TV film)

 

Gándhí

 

Nemocnice Britania

 

The Merry Wives of Windsor (TV film)

 

World Cup: A Captain's Tale, The (TV film)

1981

Francouzova milenka

 

Ohnivé vozy

 

Ragtime

1980

Breaking Glass

 

Superman 2

1978

The Comedy of Errors (TV film)

1975

To by se zvěrolékaři stát nemělo

Seriály
2012

V kruhu koruny

 

Jindřich V. (S01E04)

2011

Epizody

 

Epizoda 1 (S01E01)

2005

Ponurý dům

 

Epizoda 3 (E03)

 

Epizoda 2 (E02)

2002

Tlc

2000

Gormenghast

 

Episode 2 (E02)

 

Episode 1 (E01)

1999

Hope & Glory

 

The Vicar of Dibley

 

Spring (S03E03)

1998

Archibald le Koala

 

Archibald's Holiday (E52)

 

The Waxworks of Rastepappe (E51)

 

The Giant Mole (E50)

  více epizod (49)
 

In the Red

1994

Pie in the Sky

1993

Lovejoy

 

They Call Me Midas (S04E09)

1992

Svět Petra Králíčka a jeho přátel

1988

Kind of Living, A

1987

Ffizz

 

Marksman, The

1984

Dravci

1982

Whoops Apocalypse

1980

Nobody's Perfect

Dokumentární
2022

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (TV film) - a.z.

2019

George Harrison a Handmade Films - a.z.

2014

Showing Up

2009

Creating the World of Harry Potter, Part 1: The Magic Begins

2006

The 50 Greatest Comedy Films (TV film)

2004

Head to Shrunken Head

2000

Christmas Glory 2000 (TV film)

 

Sleepy Hollow: Behind the Legend

Hudební videoklipy
1986

George Harrison feat. Vicki Brown: Shanghai Surprise - a.z.

 

George Harrison: Someplace Else - a.z.

Divadelní záznam
2010

The Habit of Art

Krátkometrážní
1999

Vlak zvířátek (TV film)

1975

Five-Minute Films (TV film)

Host

Ovládací panel

Fanklub

(2)

Reklama

Reklama