foto

Emília Zimková

  • nar. 1.8.1951 (67 let)
    Okružná, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Spisovatelka, herečka, režisérka a autorka monodramat se narodila se 1. srpna 1951 v Okružné při Prešově, Slovensko v dělnické rodině. Studovala v Okružné, Kapušanech, Prešově a později v Bratislavě herectví na divadelní fakultě VŠMU, kde ukončila studium v roce 1974. Po skončení studií pracovala rok v divadle v Trnavě, později působila většinou v svobodném povolání. Spolupracuje s filmem, televizí a uměleckými agenturami. Kromě pravidelných vystoupení na Slovensku vícekrát účinkovala v Čechách, Polsku, Maďarsku, Německu, Rusku, Bulharsku i na Kubě.

Knižně debutovala v roce 1980 prozaickým cyklem povídek PÁSLA KONE NA BETÓNE, který vyšel i v češtině. Poněkud zvláštní název vysvětluje tak, že o člověku, který měl štěstí na dosah a naráz ho ztratil se u nich říká, že pase koně na betoně. O dva roky později spolu s režisérem Štefanem Uhrem vtiskla próze filmovou podobu a vytvořila zde i jednu z rolí. Za knihu získala cenu Ivana Kraska za rok 1980. Charakteristickým prvkem jejich próz je bohaté používání východoslovenského nářečí, umocněného situačním a slovním humorem. Výrazný herecký talent ukázala v několika televizních filmech a inscenacích. U nás je známá především svou rolí zoufalé průvodčí v dobově velmi otevřeném dramatu PROČ? (1987). Po delší herecké pauze se naposledy objevila v televizním dramatu Víta Olmera MODRÝ KÁMEN (2004).

Milka Zimková umí rusky a angličtinu začala studovat až v pozdním věku. Nyní žije v Bratislavě.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2010 Dvě (studentský film)
2004 Modrý kámen (TV film)
1998 Dožinky (TV film)
1995 ...kone na betóne
1989 Hovoriť na Silvestra pravdu (TV film)
Montiho čardáš
Reverend (TV film)
1987 Proč?
Sedmé nebe
Vianočné štedrivky (TV film)
1986 Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Zapomeňte na Mozarta
Žena (TV film)
1984 Dies irae (TV film)
Návrat Jána Petru
Reťazenie (TV film)
Veľká noc (TV film)
1983 Saša (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Pulzovanie nášho vesmíru (TV film)
Pásla kone na betóne
1981 Kosenie jastrabej lúky
Neveľo nás idze,neveľo nám treba (TV film)
Tá dáma (TV film)
1980 Hlava druhých (TV film)
Sojka (TV film)
Živá voda
1979 Kamarátky
Priateľstvo (TV film)
1978 Zlaté časy
1977 Vianočné oblátky (TV film)
1976 Valaštiatko bielo (TV film)
1975 Keď fašiangy, tak fašiangy (TV film)
1973 Slnko nad Bratislavou (TV film)

TV seriály

1984 Povstalecká história (TV seriál)
Obrat (E02)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1977 Novinárske rozprávky (TV seriál)

Dokumentární

1997 Sama so všetkými (TV film)

TV pořady

2017 Zem spieva (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace