foto

Barbara Brylska

  • nar. 5.6.1941 (79 let)
    Skotniki, Lodžské vojvodství, Polsko

Biografie

Barbara Brylská vystudovala herectví na divadelní konzervatoři v Lodži a v roce 1967 absolvovala varšavskou školu divadelního, filmového a televizního umění. Postupem doby se etablovala coby mezinárodně uznávaná herečka, která často s velkým úspěchem hostovala v řadě východoevropských filmových produkcí (Sovětský svaz, NDR, Jugoslávie, Bulharsko a také Československo).

S filmem přišla Brylská poprvé do kontaktu na sklonku padesátých let. Všeobecná obliba se však dostavila až s výraznějšími rolemi z let šedesátých a sedmdesátých. Zaujala jako Kama ve slavném historickém dramatu Jerzyho Kawalerowicze FARAON nebo jako Kryša Drohojowská v další adaptaci známé literární předlohy PAN WOLODYJOWSKI v režii Jerzyho Hoffmana. Jurij Ozerov jí svěřil úlohu Heleny v pětidílné válečné epopeji OSVOBOZENÍ. Nesmírnou popularitu jí přinesla role Nadi v klasické romantické komedii Eldara Rjazanova IRONIE OSUDU ANEB ROZHODNĚ SPRÁVNÁ KOUPEL, která v Rusku dodnes tvoří pravidelnou součást vánočního televizního programu. Mladou polskou generací výrazně se prosazujících filmových tvůrců však byla spíše opomíjena. Opakovaně se objevovala v dílech Romana Zaluského (ANATOMIE LÁSKY) a hojně účinkovala také v televizních seriálech. V Československu ztvárnila jednu z hlavních rolí např. v psychologickém snímku SKALPEL, PROSÍM.

Barbara Brylská dokázala své postavy obdařit klasickou noblesou, elegantní krásou a kultivovaným, civilním projevem. Za výkon v IRONII OSUDU obdržela v SSSR Státní cenu za rok 1977. Ačkoli se herečka netajila svými kritickými postoji k politickým a kulturním praktikám Sovětského svazu, vyvolalo přijetí této ceny v Polsku poměrně kontroverzní reakce. Svému hvězdnému statusu v rusky mluvících zemích Brylská později přičítala dokonce i jisté přehlížení ze strany domácí kinematografické komunity. Ani v současnosti nepřestává filmovat (mj. po desetiletích navázala na svou nejslavnější roli v IRONII OSUDU II Timura Bekmambetova). Byla třikrát vdaná. Dcera Barbara, která se věnovala modelingu, tragicky zahynula při autonehodě ve věku dvaceti let. Syn Ludwig se zabývá ekonomií.

Ivan "minus" Bezprizorný

Herecká filmografie

Filmy

2014 Tajemství čtyř princezen
2009 Miłość na wybiegu
2007 Ironie osudu II
Jasne błękitne okna
2006 Strannoje Roždestvo (TV film)
2005 1-j Skoryj (TV film)
2001 Symfonie ticha
2000 Dalej niz na wakacje (TV film)
Daun Haus
1996 Wirus
1994 Polska śmierć
Wynajmę pokój... (TV film)
1993 Jen strach (TV film)
1991 Au! Ograblenije pojezda
1989 Vera - Der schwere Weg der Erkenntnis (TV film)
1988 Čas polnolunija
1985 Skalpel, prosím
1980 Závistivec
1977 Tichý Američan v Praze
1976 Koncert pre pozostalých
1975 Ironie osudu aneb Rozhodně správná koupel (TV film)
1974 Visa für Ocantros (TV film)
1973 Města a roky
Scheidungsprozeß (TV film)
1972 Anatomie lásky
1971 Osvobození V - Poslední úder
Pygmalion XII (TV film)
1970 Marie, Anna
Osvobození I - Ohnivá duha
Osvobození II - Průlom
1969 Bílí vlci
Osvobození
Pan Wolodyjowski
1968 Zlato v Black Hills
1966 Bumerang
Faraon
Potom nastane ticho
1965 Pózne popoludnie
1963 Ostatni kurs

TV seriály

2009 Admiral (TV seriál)
Niania (TV seriál)
Rodzice Anny (S08E12)
2002 Na dobre i na złe (TV seriál)
Ostatnie słowo (S04E06)
Ambulans w potrzasku (S04E04)
Sercowe rozterki (S04E03)
další epizody (5)
2001 Na dobre i na złe (TV seriál)
Nieoczekiwane wiadomości (S03E36)
Przełomowe wyznanie (S03E35)
Wróżbita (S03E20)
další epizody (21)
2000 Na dobre i na złe (TV seriál)
Bezdomna samotność (S02E37)
Echa przeszłości (S02E07)
Siostrzana miłość (S02E06)
další epizody (7)
1998 Ekstradycja 3 (TV seriál)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Návrat (E13)
Matka (E11)
Sněhurka a sedm trpaslíků (E09)
1980 Archiv smrti (TV seriál)
Kariera Nikodema Dyzmy (TV seriál)
Episode 7 (E07)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (4)
1979 Do krwi ostatniej (TV seriál)
1978 Umiray samo v kraen sluchay (TV seriál)
1975 Ředitelé (TV seriál)
1969 S nasazením života (TV seriál)
Setkání (E17)

Dokumentární

1966 Kirk Douglas